Ämpärin perässä kirkkoon? Karkussa houkutellaan jumalanpalveluksiin uudella tavalla

Karkun pappi Anu Jokinen-Lundén toivoo ämpäreiden houkuttelevan väkeä kirkkoon. Kuva: Tarja Kopalainen.

Karkun kappeliseurakunta on keksinyt uuden konstin väen houkuttelemiseksi jumalanpalveluksiin.

Sunnuntaina 28. toukokuuta Salokunnan kirkossa ja Karkun seurakuntatalolla pidettävissä jumalanpalveluksissa kävijät saavat kotiinviemisiksi ilmaisen ämpärin.

Mistä ihmeestä on kyse, Karkun pappi Anu Jokinen-Lundén?
”Idea ämpäreistä syntyi Karkun kappelineuvoston kokouksessa. Siellä todettiin, että ihmiset menevät ilmaisten ämpäreiden perässä moniin tapahtumiin. On mukavaa, kun saa kotiinviemisiä. Niinpä päätimme ottaa idean käyttöön.”

Ämpäreitä on varattu yhteensä sata, 50 kumpaankin tilaisuuteen. Kirkkoon tullessa kävijöille ojennetaan lipuke, jota vastaan he saavat ämpärin jumalanpalveluksen jälkeen.

”Ämpärissä on kesäistä tekemistä ja hengellistä kesäevästä. Jotakin, mitä tarvitsemme joka päivä”, Jokinen-Lundén kertoo, muttei suostu paljastamaan enempää.

Viime toukokuussa Karkun kirkossa pidettiin Tangokirkko, jossa virsien tilalla soivat tangot. Erilainen tilaisuus otettiin hyvin vastaan, ja kirkko täyttyi ääriään myöten.

”Kirkkoon eivät kaikki mahtuneet edes sisälle, vieraita oli yli 600 ja se ylitti odotukset. Tangokirkkoja on pyydetty lisää, mutta nyt pidetään Ämpärikirkko.”

Jokinen-Lundén toivoo ihmisten ottavan uuden idean omakseen yhtä avoimin mielin kuin Tangokirkonkin.

”Karkun kappeliseurakunnassa tapahtuu paljon ja monenlaista. Toivon, että kaikki lausuisivat uusia ideoita ääneen ja sitten yhdessä toteuttaisimme!”

Kappelineuvosto toteuttaa Ämpärikirkon yhteistyössä Karkun Kyläkauppa Maisan kanssa.

Salokunnan kirkon Ämpärikirkko alkaa klo 13 ja Karkun seurakuntatalon klo 18.

65 vastausta artikkeliin “Ämpärin perässä kirkkoon? Karkussa houkutellaan jumalanpalveluksiin uudella tavalla”

  • Eroakirkosta.fi

   Miksi kirkolla on yhtään jäsentä? Erotkaa kaikki, järkivalinta on vain klikkauksen päässä : eroakirkosta.fi

 1. Nimetön

  Koitappa Anu vähän jarruttaa , kohta varmaan pidät kirkossa huutokauppoja, ja päivätansseja..
  Kysymys kuuluu, mikä on kirkon tarkoitus ?

  • Reijo Telaranta

   Kirkon tarkoitus on julistaa evankeliumia eli hyvää sanomaa Jeesuksesta. Kun se on kunnossa, on sama, kutsutaanko kirkkoon lehti-ilmoituksilla, esitteillä, kirkkokahveilla tai ämpäreillä.

 2. Nimetön

  Hauskana vitsinä toimii kerran. Onko ämpäri houkuttelevampi kuin kirkkokahvi? Puuttuuko jumalanpalveluksen sisällöstä jotain ja mitä, kun ihmiset eivät tule kirkkoon?

  • Tyhjää täynnä

   Ämpärihän toimii erinomaisena sybolina: se kun on tyhjää täynnä! Tyhjästä on paha nyhjästä. Tyhjä ämpäri toimii katukuvassa hyvänä muistutuksena kaikille kirkon tarjoamasta hölynpölystä. Jatkakaa vain samaa rataa!

 3. Nimetön

  Pitikö tämäkin päivä nähdä..tankoilukin oli kyllä jo omia arvojani vastaan. Ei kaupallisteta kirkkoa. Minä en ainakaan mene!

 4. Nimetön

  Pyhäköstä tehty markkina tori! Näinkö Raamattu opettaa? Sirkushuveilla kutsutaan ihmisiä pyhäkköön. Missä on evankelijointi?

 5. Nimetön

  Jospa joku poimii syksyllä sen ämpärin täyteen marjoja ja vie lähimmäiselleen. Kyllä siinä silloin tehdään laupeuden työ. Kirkko on ihmisten tekemä rakennus. Rakennuksesta ei pidä tehdä Jumalaa.

 6. ulkopaikkakuntalainen

  Tyrmistyin. En tiedä onko tuo kaupallista. Kuitenkin, joka aamu on armo uus. Kaikki saamme oppia. Kuitenkin voihan se olla niinkin, että joku tietty henkilö kenet Jumala haluaa luokseen, saapuu tuonne ämpäreiden perässä eikä tämmöselle ole enää toistamiseen tarvetta. Ja toisaalta, onhan tämä nyt jo facebookissa aiheuttanut keskustelun aihetta uskosta osattomille. Monta mahdollisuutta tai sitten suuri erehdys. Haittaako jos erehdymme? Herrassa olemme kuitenkin vapaita. En tiedä en ole kovin viisas mutta tutkimattomat on Herran tiet. Jeesus on Korkein ja opettaa meille elämää Hänessä, jossa me voimme kaikki. Ilman Häntä me emme voi mitään. Jeesus on Herra.

 7. Kaija Telaranta

  Hieno idea Anu-papilta!
  Nythän on hauskaa kun ämpäristä heti näkee, että krkkoreissulla ollaan oltu.
  Muuten olen sitä mieltä, että olisi korrektia jokaisen kommentoida omalla nimellään.
  Iloisia kevätpäiviä kaikille!

 8. Nimetön

  Kumpaankin tilaisuuteen varattu 50 ämpäriä. Jaa-a, sitä pitää tulla jo aamulla 9:ltä jonottaan ; )

 9. Pyhäkoulupoika

  Pyhäkoulussa saimme lampaita kedolle, tähtiä taivaalle, joskus jopa lakupötkön. Panokset kovenee, kun oikeaan kirkkoon pääsee.

 10. Nimetön

  Hienoa. Kun saadaan yksikin sellainen mukaan kirkkoon, joka ei muuten olisi tullut. Ämpäri on halpa hinta ”pelastetusta sielusta”. Kiitos Anulle.

  • Päivi Ahola

   Eihän se ämpäri tyhjä ole, Anuhan juuri kertoi, että jotain se sisältää. ” Ämpärissä on kesäistä tekemistä ja hengellistä kesäevästä. Jotakin, mitä tarvitsemme joka päivä”, ja vielä saa kuulla Jumalan sanaa.., sen vuoksi jo kannattaa mennä kirkkoon..

 11. Nimetön

  En mee enää lähellekään Karkun kirkkoa! Pitäköön pappi ämpärinsä! Vieköön ämpärit Sastamalan vanhalle kirkolle,et niillä voi hautausmaalla kävijät hakee vettä järvestä,kun ei Äitienpäivänä ollut minkäänlaista istutusten kastelumahdollisuutta

 12. Nimetön

  Kiitos Anu ! Hyvä idea, pikkusen pilkettä silmäkulmaan .
  Eihän se saarnaa huonommaksi tee, jos kirkon ovella mukaansa ämpärin saa.
  Eikä niitä vissiin siellä kaupitella , sen saa lahjaksi , joten eihän se ole markkinatouhua.
  Rypyt pois otsalta ja kirkkoon 😉

 13. Nimetön

  Teki sitä taikka tätä tällä seudulla,aina löytyy rutkuttajia. Hieno ajatus Anu papilta.

 14. Nimetön

  Kyllä minuakin harmitti, ettei edes yhtä vesipistettä ollut toiminnassa Roismalan hautausmaallakaan äitienpäivänä…Olisi vaikka joku tankki ajettu, jos johtojen jäätymistä pelättiin. Seuraavana päivänä kävin kastelukannulla kotoa tuodulla vedellä kastelemassa.

 15. Nimetön

  Minäkin haluan laittaa lusikkani tähän soppaan ja nimettömänä koska tapa näin vaatii.
  Miksi kaikki osoittaa sormellaan Karkun pappia . Ennen seurakunnassa oli sellainen seurakuntaneuvosto, onko se nyt sitten kappelineuvosto . Siellä päätettiin mitä kirkossa kulloinkin on.Eikä siellä ollut papilla paljoa sananvaltaa. Nyt pitää katsoa vissiin omaan napaan , kukahan sen neuvoston sinne valitsee ……kukahan ??
  Ehkä se äänestää seurakuntalaiset. Pappi tekee mitä toiset päättää .Minne se kivi nyt pitäisi heittää ?? Teidän pitäisi valita sinne Karkkuun hieman ahdasmielisempää sakkia neuvostoon .

 16. Nimetön

  Tässä nähdään miten joutuvat kerjäämään ihmisiä kirkkoon, kun ei kukaan järjissään oleva usko enään mielikuvitusolentoihin.

  • Nimetön

   Eihän kristitty mihinkään mielikuvitusolentoihin usko. Mistä semmoisia olet päähäsi saanut. Usko, toivo ja rakkaus. Mikä näistä on ihmisen elämässä pelkästään mielikuvitusta?

   • Nimetön

    Kristityn kanssa keskustelu on sama kuin yrittäisi pelata shakkia pulun kanssa: Se kaataa nappulat, paskoo pitkin lautaa ja lopuksi vielä lentää laumansa luokse ja väittää voittaneensa.

 17. Nimetön

  Minun jumalani hymyilee surumielisesti. Hän ei tarvitse seiniä eikä julistajia. Hän ei odota veroina kerättyä rahaa itselleen. Hän tyytyy pikkupojan pajupillin soittoon, ei tarvita urkuja. Hän hyväksyy erilaisuudet – loihan hän ihmisen omaksi kuvakseen.

 18. Nimetön

  Hyvä Anu!
  Seurakuntien ja evl-kirkon pitää tulla ihmisille läheisiksi ja tavallisiksi. Astua alas jalustalta ja löysätä lipereitä.
  Olkoon ämpäri, orvokki, pokemoni, tango, moottoripyörä, näytelmä tai rokki se, joka madaltaa tavallisen ihmisen kynnystä tutustua kirkkoon ja jumalanpalvelukseen.
  Aina kun itsensä kirkkoon saa raahattua, niin siellä on hyvä olla, kynnys lähtemiseen vaan on korkea 🙁

 19. Nimetön

  Hienoa Anu! Ja taisi idean takana olla muitakin. Huumoria ei Herramme pelkää .

 20. Kirsti Lahti

  Kiirettä on papilla pitänyt ämpäreiden kanssa kun ei ole sähköpostiini viitsinyt vastata. Se juna meni jo.

  • Anu-pappi

   Hei. Nyt ei posti ole tullut perille. Yst. Terv. Anu

 21. Nimetön

  Hauskaahan tämä on! Hyvä Anu! Ensin tango, sitten ämpäri. Kenties seuraavaksi keittoa jaossa? Se vasta houkuttaisi.

 22. Nimetön

  maallistuminen eli sekularisaatioko on astunut arvoon arvaamattomaan ?

 23. Helena Heikkilä

  Karkun kappelineuvostossa istuvana voin sanoa, että vastuu ”syntisistä ämpäreistä”
  kuuluu kaikille meille kokouksessa läsnä olleille, ei osoiteta syyttävää sormea kappelimme ihanaan Anu-pappiin. Itse käytän ämpäreitä melkein päivittäin. Tänäkin
  kesänä, jos Luoja antaa meille marjoja metsät täyteen, aion kerätä niitä myös lähimmäisille, jotka eivät itse pysty.
  Toivon, että kommentoitte asiaa, kun olette käyneet kyseisenä sunnuntaina kirkossa ja saaneet matkaevästä kesän ajaksi.
  Hyvää kesää kaikille!

 24. Aila Kaski

  Helenan tavoin voin tunnustaa olevan syyllinen myös ns. ” syntisiin ämpäreihin ”
  Syy ei tosiaan ole meidän Anu-pappimme , vaan koko kappelineuvosto harkitsi asiaa ja päätyi siihen, että jakaisimme ämpäreitä , kuten monet muutkin tahot tekevät . Ei tullut pieneen mieleenikään , että nyt ämpäri olisi niin syntinen tapaus , joka herättäisi tunteita tuolla tavalla . Uskon , että vielä joku yllättyy positiivisesti kun tulee kirkkoon ja näkee mitä siellä sisällä on , siitä voi olla iloa vielä senkin jälkeen kun ämpäri on jo hajonnut 😉 Jos ämpäri ei kiinnosta, voi tulla kuulemaan ihan muuten vaan meidän ihanaa pappia , hänen puhuttelevia saarnojaan .
  . Hyvää kesää kaikille ja tervetuloa kirkkoon ilman ämpäriä tai ämpärin kanssa .

 25. Kirsti Lahti

  Viisi leipää ja kaksi kalaa.
  Haluan että Herran huone pysyy sellaisenaan. Älkäämme tehkö siitä markkinapaikkaa.
  Jos Herran sanaa haluaa tulla kuulemaan ei siihen tarvita Porkkanoita” tässä tapauksessa ämpäreitä.
  Tokmannilta saa ämpäreitä alle kahdella eurolla. Ne jaksan itsekkin ostaa. En juokse ilmais jakelujen perässä.

  • Nimetön

   Nykyään, kun kansalla ei ole useinkaan ruoasta puute, ei kuulijoita houkutella enää leivällä ja kalalla, eikä häihin toimiteta lisää viiniä. Ämpäri varustettuna seurakunnan materiaalilla on hauska tapa tuoda kirkkoa kansan tietoisuuteen.

 26. Nimetön

  Hieno juttu! Anu markkinoi kirkkoa saman verran kuin muut yhteensä. Taidan mennä ämpärikirkkoon.

 27. Wallin

  On se edelleen räväkkä täti. Vielä kun järjestäisivät jonkun uskonnollisen rock-konsertin jossa jaettaisiin lapsille vaikka ilmapalloja ja muuta mukavaa.

  • Nita Seessalo ( Ruuska)

   Ei huono idea ollenkaan. Gospel musiikkia on ihan kaikenlaista

 28. Nita Seessalo ( Ruuska)

  Lapsellista aikuisilta ”uskovilta” ihmisiltä haukkua Anua nimettöminä. Ettekö te häpeä? Miten se raamatun lause menikään ” se joka on synnitön heittäköön ensimmäisen kiven”. Lisäksi, ei siihen tarvita kirkkoa, että uskooko ihminen vai ei, mutta sana ( eli pappi) on hyvä olla olemassa, pidetään se saarna sitten vaikka ulkona. Anu oli ylä-asteella minun uskonnon opettajani. Minua ei uskonto kiinnostanut, mutta Anun tyyli opettaa sai myös kiinnostumaan uskontotunneista. Kiitos siitä Anulle, positiivisempaa ja välittävämpää ihmistä saa hakea. Te, jotka nimettömänä tuomitsette tämän hauskan idean, olette selkeästi liian kapeakatseisia ja vanhoillisia. Toivotan Anulle kaikkea hyvää jatkossakin.

  • Päivi Ahola

   Samaa mieltä, että kyllä pitää nimensä uskaltaa laittaa, jos kerran uskaltaa antaa negatiivista palautettakin, helpompi se kai kuitenkin on positiiviseen palautteeseen laittaa.. Onko se kirkkokahvi ”lunastettu” sillä kolehtirahalla paremmin kuin ämpäri?? Kahvin perässä kehdataan kirkkoon tulla, mutta jos ämpärin saa, niin ei kehtaa naapurille tunnustaa…

  • Nimetön

   muistuuko mieleen myös se kohta:” älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi” ?

 29. Nimetön

  Kuinka paljon Lundenin normi-jumalanpalveluksissa käy väkeä?

   • Nimetön

    Tätä taustaa vasten ämpärien jako ja tangojen soitto on ymmärrettävää. Tilastot kaunistuvat kummasti!

  • Nimetön

   Olen siitä asti kun Anu tuli papiksemme , käynyt hänen saarnaansa kuuntelemassa Salokunnan kirkossa aina kun hän on siellä saarnannut ja milloinkaa ei ole ollu alle 30 hengen väkeä, yli on ollut kyllä useasti. Joten hieman ihmetyttää jos joku on käynyt katsomassa 5 hengen Jumalanpalveluksia . Olen todella tyytyväinen hänen puhutteleviin saarnoihinsa ja iloiseen olemukseensa. Kannattaisi sinunkin tulla laskemaan väkeä tänne kotikirkkoomme ja kuuntelisit samalla hyviä saarnoja 🙂 Tervetuloa

 30. Nimetön

  Samaa mieltä Kirstin kanssa. Karkun Opiston sali oli taas eilenkin täynnä, ei ollut ämpäreitä jaossa vaan hyvää sanaa, sinne menen toistekkin.

 31. Murmeli

  Kaipaisin kirkkoon laulajaa, joka laulaisi Bachin, Händelin, Maasalon, Madetojan, Merikannon kirkkomusiikkia, niin kuin taidelaulajan kuuluu.

 32. Nimetön

  Kannattaa iloita uskonnon ja-uskonvapaudesta, se antaa mahdollisuuden mennä vaikka sinne maallistuneeseen ämpärikirkkoon vaikka olisit ollut edellispäivänä Karkun opiston temppelissä, toisin kuin Syyriadokumentissa eilen näytettiin, täällä saat pitää pääsi….

 33. Nimetön

  Hienoa karkkulaiset. Uskallatte tehdä jotain toisin, ei ämpäri ketään pahota. Ja vaikka jaettaisiin luutia sekin kävisi. Saisivat halukkaat lakaista jalanjälkensä kirkkopolulta ettei vaan kukaan huomaisi heidän siellä käyneen.
  Ainoa tässä joka ajatteluttaa on ämpärien vähäinen määrä. Moni varmaan pohtii kehtaako mennä tuntia ennen jonoon 😉 Menkää vaan, rohkeutta!

 34. Nimetön

  Jumalanpalvelukset ovat toinen kello 13 ja toinen kello 18, joten ehtii vaikka molempiin jonottamaan ämpäriä.

 35. Nimetön

  Ämpärin voisi antaa vasta 5-10 käyntikerran jälkeen, ei yksi osallistuminen jumalanpalvelukseen kerro kuin korkeintaan uteliaisuudesta tai ilmaisen ämpärin himosta.
  Vakavasti puhuen, onko ihan viisasta ja loppuun asti ajateltua ryhtyä lahjomaan seurakuntalaisia, että he osallistuisivat seurakuntansa perustoimintaan?

 36. Nimetön

  Hämmästyttävän vajaaälyisiä ihmiset kun uskovat satuolentoihin.

  • Nimetön

   Harvinaisen vajaaälyinen olet itse, kun et osaa käyttäytyä. Te ateismiuskonnon fundamentalistit olette epävarmoja uskontonne todenperäisyydestä, kun teidän on pakko käydä hyökkäykseen heti, kun joku kristillinen, mukava tapahtuma horjuttaa uskoanne yhteen suureen Ateismiin. Ateismi on suuri, huudatte ja painatte mielessänne pommin laukaisinta.

 37. Aila Kaski

  Olen niin kiitollinen tämän sunnuntain ämpärikirkkoon .
  Kirkkokansa saapui pilke silmäkulmassa , niin vanhat kuin uudetkin kirkossakävijät . Ei kukaan paheksunut ämpäriään , vaan lähti iloisin mielin kotiin ämpäri mukanaan . Ämpärin ympärillä kehkeytyi kivaa keskustelua ja ihmeteltiin kotiinviemisiä joita oli pakattu ämpäriin 😉

  • Hienoa!

   Se on vaan hyvä juttu että seurakunta on ajan hengessä kiinni, kuka nyt oikeasti voi pahoittaa mielensä saadessaan ilmaisen ämpärin ja lisukkeen Uusia tuulia seurakuntaelämään!

 38. Nimetön

  Käyn aina silloin tällöin Karkun ja Tyrvään hautausmailla omaisteni hautoja laittamassa. Ennen oli ns. kaunis tapa tervehtiä vastaantulevaa käytävällä, vaikka ei ao. tunne. Nyt ehdotan, että otetaan tämä kaunis tapa uudelleen käyttöön.
  Pappi Anu hoitaa tehtäväänsä hyvin siitä kiitos hänelle. Kyllä kirkko voi muuttua vieläkin vähän iloisempaan suuntaan esim. musiikki, runot jne…

 39. Nimetön

  Taisi mennä uskonpuhdistuksessa Jeesus-lapsi pesuveden mukana…Hän hyväksyi ne, joita muut hylkivät.

 40. Nimetön

  Itse en ole uskovainen, mutta pidän tätä jumalanpilkkana…