Saksitut: Olisikohan suuresta vaihtoruletista elinvoiman luojaksi?

Jos sote-uudistus joskus tulee, Sastamalan kaupungin tärkeäksi tehtäväksi jää elinvoiman ylläpito ja lisääminen. Se on moninainen juttu. Aikanaan Vammalan kaupunki sai rutkasti elinvoimaa, kun silloinen kaupunginjohtaja Matti Pulli myötävaikutti valtion virastotalon nousuun keskelle kylää. Enää valtion etäispäätteitä kaupunkiin ei tule, joten on mietittävä muuta.

Olisikohan suuresta vaihtoruletista elinvoiman luojaksi? Kun kaupunki nyt on vapauttanut Tyrvään pappilan vanhan kivinavetan museokäytöstä, niin tuolle alueelle avautuu isosti mahdollisuuksia. Jo nyt pappila on hienossa kuosissa ja tulee palvelemaan kulttuuri- ja muussa käytössä. Tuo kivinavetta voisi oivasti soveltua tuohon kokonaisuuteen. Kaupunki navetalla tuskin mitään tekee.

Samaan pakettiin, ainakin löyhästi, kuuluu Vammalan seurakuntatalo. Se vaatinee miljoonaremontin, onpa huhuttu jopa kahdesta miljoonasta, tai katepillarista. Voisikohan tuota kokonaisuutta pohtia niin, että seurakunta luopuisi seurakuntatalosta myymällä sen jollekin halukkaalle, joka sitten kehittäisi alueesta uutta elinvoimaa kaupunkiin.

Sitten kaupunki myisi tai vuokraisi nykyisen hienon pääkirjaston seurakunnalle, joka saisi hulppeat tilat niin nuorille kuin vanhemmillekin. Voisihan sinne sopia myös koko kirkkoherranvirastokin. Ja kaupunki hakisi elinvoimaa rakentamalla sinne Pororantaan monitoimitalon, jossa olisi uimahalli, kirjasto, päiväkoti ja uudet nuorisotilat. Haaveitako vain…

Ja vielä se Tatun ja Patun talo. Se kuuluu ehdottomasti kirjakortteliin. Jos funkkistalo on lopullisesti pois suljettu, niin onhan Hakkaraisen talon vieressä kohtuullisen kokoinen puutalo. Kaupunki osaa hienosti remontoida vanhaa, joten korjaustöillä ja ehkä pienellä laajennuksella Tatu ja Patu voisivat saada siitä kodin. Vanha Superi tai vanha S-market ovat irrallaan jalokiveksi rakennetusta Kirjakorttelista.

12 vastausta artikkeliin “Saksitut: Olisikohan suuresta vaihtoruletista elinvoiman luojaksi?”

 1. Nimetön

  Toimittajan tehtävä on sanoa ääneen se, mitä muut ovat pitkään kulisseissa pohtineet. Vaikka sitten vain kolumnissa. 😉

 2. Nimetön

  Eikö ent. Leppäkorven talo olisi paljon isompi vaihtoehto, jos olisi saatavissa käyttöön?

 3. Nimetön

  Olisit voinut sanoa suoraan että koko seurakuntatalon ja navetan alue myydään Niemisille -näinhän se on pienessä piirissä suunniteltu. Siitä tää homma sitten alkaa vyörymään, vaikka ainakin yksi vastaanpanija vielä löytyy…

 4. Pääkirjastosta näpit irti

  mutta muuten hauskoja ehdotuksia!

 5. Ei aina niin terävä kynä

  Kirjastolla on toki tilaa mutta mihin ajateltiin ne
  kirjat sijoittaa vai lainataanko jatkossa vain virsikirjoja ja muuta hengellistä materiaalia.

  Tuskin nyt uutta kirjastoa kuitenkaan rakennetaan…

  Vanhat kirjasto autotkin pitäisi sitten hävittää vai kulkeeko kirkkokansa niillä vai kulkeeko kirkko kansan luo.

  Tatulle ja Patulle sopii mainiosti entisen kenkäliikkeen tilat.

 6. Nimetön

  jos vaihettas tämä aluevitsi oikeaan sanomalehteen oliskos siinä ajatusta, paska lehti

 7. Nimetön

  19.56 Valtiot jotka kiillottavat napaansa demokratian lippuun, niin suurin kommunistijohtaja niistä on nykyisin USA:n presidentti Trumpetti. Puhuu ydinsodasta ja lähikaupassa käynnistä samaan hengenvetoon. Murjoo lähimpiä neuvonantajia alas ja kieltää ilmastonmuutoksen. Rakentaa muuria vaikka tiedämme, ettei palomuurikan estä luvattomia vierailijoita.