Kirkkoranta kielsi parveketupakoinnin, asukkaat ja osakkaat yksimielisiä

Kalevi Telilä (vas.), isännöitsijä Päivi Valkama sekä Kaarlo Satimus ovat tyytyväisiä As Oy Kirkkorannan yksimieliseen päätökseen hakea taloyhtiöön tupakointikieltoa.

Tyrvään kirkon vieressä Kirkkokadulla sijaitseva As Oy Kirkkoranta on Sastamalan ensimmäinen tupakointikieltoa hakenut taloyhtiö.

”Tupakointikiellosta on puhuttu jo aiemmin, ja kun se lain mukaan tuli vuoden alusta mahdolliseksi, päätettiin asia viedä kevään yhtiökokoukseen”, toteaa isännöitsijä Päivi Valkama Realia Isännöinti Oy:stä.

Taloyhtiö olisi halunnut kiellon koskemaan myös asuntojen sisätiloja, mutta Valkaman mukaan tutkimus osoittautui liian raskaaksi. Mikäli Sastamalan ympäristöjaosto hyväksyy As Oy Kirkkorannan hakemuksen, taloyhtiön parvekkeilla ja yhteisellä terassilla ei jatkossa saa tupakoida.

Osakkaita ja asukkaita kuultiin asiassa lain mukaisesti, ja kaikki olivat yksimielisiä. Talossa asuvat Kaarlo Satimus ja Kalevi Telilä ovat hakemuksesta hyvillään. 31 vuotta Kirkkorannassa asunut ja taloyhtiön hallitukseen kuuluva Telilä kertoo, ettei tupakointi ole viime aikoina ollut ongelma, mutta sellaisiakin aikoja on ollut.

”Tupakoitsijoille on osoitettu oma paikkansa talon pihasta. Joskus on jouduttu muistuttamaan tästä, mutta viime vuosina asiat ovat olleet mukavasti.”

Taloyhtiössä on koneellinen ilmanvaihto, korvausilma tulee korvausilmaventtileistä. Näin ollen tupakansavun on mahdollista kulkeutua asuntojen ja parvekkeiden välillä.

Valkaman, Satimuksen ja Telilän mukaan pääasiallinen syy hakemukseen ovat terveysvaikutukset. Toinen merkittävä asia on osakkeiden arvonnousu.

”Euromääristä on hankala puhua, mutta se, astuuko ostaja raikkaaseen vai tupakalta tuoksuvaan rappukäytävään, vaikuttaa paljon”, isännöitsijä muistuttaa.

Satimus on asunut taloyhtiössä vasta pari kuukautta. Hän myöntää raikkaiden rappukäytävien ja hyvän ilmanvaihdon painaneen osakkeenostopäätöksessä.

Vuoden 2017 alusta voimaan tulleen tupakkalain säännöksen mukaan taloyhtiöt voivat hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä huoneistoparvekkeille, huoneistojen käytössä oleville pihoille sekä sisälle huoneistoihin. Tupakointikiellon määrääminen asuinhuoneiston sisätilaan on poikkeuksellista, ja se edellyttää lisätoimia niin taloyhtiöltä kuin kiellon määräävältä viranomaiseltakin.

Isännöitsijä Päivi Valkaman mukaan Sastamalassa on etenemässä toinenkin kieltoprosessi.

”Se on parhaillaan kyselykierroksella. Uskon, että hakemukset tulevat lisääntymään, kun nyt saadaan pää auki.”

Sastamalan ympäristöjaosto käsittelee hakemusta kokouksessaan tiistai-iltana.

35 vastausta artikkeliin “Kirkkoranta kielsi parveketupakoinnin, asukkaat ja osakkaat yksimielisiä”

 1. Nimetön

  Täysin naurettavaa!!! Mikäli omaan taloyhtiööni tulee moinen kukkahattutätien asettama lakipykälä, alan siltä istumalta tupakoimaan parvekkeella ja piha-alueella. Kehtaavat vielä aikuiset miehet laittaa naamansa lehteen, kukkahattutätimiehet!! Toivottavasti miehet edes häpeävät ja joku ystävällinen talon asukas vie herroille hamekangasta!

  • Hottentotti

   ”Kukkahattutätimiehet” on hyvä, nykyisin vaadittava sukupuolineutraali korvike ”kukkahattutädille”

  • Meininki kohti savuttomuutta

   PARAS UUTINEN SASTAMALASTA VUOSISATOIHIN. Seuratkaapa muut taloyhtiöt perässä.
   On kuulkaas jouduttu muuttamaan jopa toiseen taloon, kun naapurissa, alakerrassa ja ties missä tulevat keuhkosyöpäpotilaat ovat sauhutelleet. Ei auttanut mikään pyyntö tai toive.

   KERRANKIN SASTAMALASSA VÄLÄHTÄÄ JA KUNNOLLA. HYVÄ, HYVÄ JA VIELÄ KERRAN HYVÄ!

 2. Nimetön

  Odotan innolla, että meidänkin kerrostalosta tulee savuton. Terveys on kultaakin kalliimpi.

 3. Nimetön

  Oikein tyypillistä vammala menoa. Sitten ihmetellään kun tänne ei kukaan halua muuttaa..

 4. Nimetön

  Siinäpäs nyt on sitten vanhuksille virikkeellistä kuurupiiloa kun toiset etsii ja toiset salaa piilossa polttelee 😉 VOI tätä hullua nykymenoa.

 5. Nimetön

  Kyllä tupakoinnin voisi kieltää kokonaan ei siitä mitään hyötyä ole. Se aiheuttaa mm suusyöpää ja keuhkosyöpää ym. ym. Lisäksi vielä se tulee kalliiksi.

 6. Nimetön

  Tupakoitsijat ovat katoava kansanosa. Tuskin parinkymmenen vuoden kuluttua heitä asuu yhdessäkään taloyhtiössä.
  Ja hyvä niin.

 7. Oliver

  Tämä on selvää syrjimistä. Syrjitään tupakoitsijoita, tämä asia pitää selvittää. Mitä pykäliä tarkemmin rikotaan, jos vastausta ei Suomen kirjojen välistä löydy, niin Eu:sta löytyy aina joku porsaanreikä. Aivan järkyttävä päätös. Jatkossa tulen tupakoimaan kyseisen talon vieressä, juuri rajalla ja puhaltelen savut taloa kohti. Maksan kovan hinnan tupakka-askista, joista menee veroa aikalailla. Joten poltan tupakan vaikka kuvassa olevien henkilöiden vieressä, te piip piip, ette sitä tule estämään. Te syrjitte, luokittelette huonoksi ihmiseksi ja rikolliseksi.

  • Nimetön

   Ja sätkä hampaissa ihmisten suuhun tuppaaminenhan sitten onkin ihan oikeutettua ja vallan erinomaista toimintaa.

 8. Jaajaa

  Pitäisi sitten kaikkea muutakin kaupasta ostettavaa ruveta kontrolloimaan. Ekana tulee mieleen rasvainen maito, voi, sianläski, vaalee leipä yms. onhan näitä, paheita joilla ihminen oman tuhonsa ja kuolemansa aiheuttaa. Niin ja auto. Tappaa tiellä ihmisiä ja tuhoaa luontoa

 9. Hyvää lisätuloa isännöitsijälle

  ompas varakas taloyhtiö kun on varaa puuttua asiaan joka jutun perusteella ei ole ongelma. Hölmöjen rahastusta koko homma

 10. Nimetön

  Aivan hullua verrata tupakointia punaiseen maitoon, voihin…ym Ei niiden nauttiminen vaaranna naapurin keuhkoja! Tupakansavu vaarantaa kaikki jotka savua hengittää vaikka itse ei polttaisikaan. Minusta on aivan sama vaikka joku vetäisi tupakansavua sisään molemmista päistä, kunhan ei altista sivullisia!

 11. Kessu

  Kyllä polttaa saa, jos haluaa, mutta ei missä tahansa paikassa. Tupakoitsija ei tunnu ymmärtävän aiheuttavan haittaa kanssaihmisille. Kommenttien perusteella tupakointi heikentää aivotoimintaa. Oikein hyvä päätös!

 12. Nimetön

  Itse en polta enkä tykkää esim. siitä että työaikana on luvallista pitää ylimääräisiä taukoja tupakan varjolla. Silti ihmetyttää että edes harkitaan asunnossa sisällä polttamiseen kieltoa. Siis ihmisen omassa, omistamassaan kodissa voitaisiin kieltää tupakoimasta.

  • Nimetön

   Kun omistaa osakkeen, omistaa paperia, kiinteistön omistaminen on eri juttu
   Ihan hyvä, että taloyhtiöissä on tämä ratkaistu näin.
   Mikään ei muuten ole sen ikävämpää, kuin että julkistiloihin johtavien ulko-ovien läheisyydessä notkuu porukka tupakalla, eikä väistä millin vertaa, kun tarvitsisi päästä kulkemaan.

 13. Nimetön

  Lapsesta asti olen ihannoinut tupakan tuosua ja sikarin tuoksu no niistä parhain.
  Nykyihmiset tuppaavat vai sekoittamaan tuoksu ja savun; ne ovat kaksi eri asiaa.

 14. Nimetön

  Tupakkalain 11a §:n mukaan ympäristön tupakansavu on syöpävaarallinen aine. Hyvä päätös, näitä lisää!

 15. Nimetön

  Eläimille ei saa heitellä myrkkypaloja. Kukaan ei myöskään saa myrkyttää toista ihmistä tupakansavulla. Savu on kiistatta vaarallista myös tupakoimattomille, jopa todettu jossain vaarallisemmaksikin kuin itse polttajalle. Lähdettä ei ole tähän hätään, mutta Googlesta varmaan löytyy.

  • Nimetön

   Jos joku on niin pölvästi, että polttaa, niin ainakin polttamista on syytä vaikeuttaa kaikin mahdollisin tavoin. Hyvä päätös!!!

   • Nimetön

    Eivät tunnu itsekään sisällä nauttivan savuistaan, vaan tuppaavat ulos ilmaa pilaamaan. Omassa rakkaassa autossa voisi myös polttaa, mutta ei…heti kun ovi aukeaa, syttyy sätkä.

 16. Nimetön

  Taivas on yhtä kaukana tupakoimattomalle ja tupakoivalle.

 17. Holhoomista

  Nyt tiedän, että en rahojani ainakaan kyseiseen taloyhtiöön tule koskaan sijoittamaan. Tämä yhteiskunta joka holhoaa kohta jo pelkästään ilman/hapen hengittämistä. Koska Suomen valtio myy tupakkaa, niin sitä pitää myös saada polttaa. Huono ratkaisu taloyhtiöltä, hävetkää! Syrjitte selvästi tupakoivia ihmisiä!

  • Nimetön

   Mielestäni tässä kiellettiin vain parveke- ja pihatupakointi. Jos on osoitettu ulkona tupakointipaikka, sitä kyllä voi ja pitääkin silloin käyttää.

  • Nimetön

   Puukkojakin myydään, mutta ei niitä silti ihan missä vaan ja mihin vaan saisi käyttää. Holhoamista ja syrjintää, vai?

  • Nimetön

   Asunnot, jotka eivät haise omalle tai naapurin tupakalle, käyvät paremmin kaupaksi kuin savun kellastamat, pintaremontin vaativat kaasukammiot. Tämän tietävät myös tupakan orjat, jotka savuttelevat omalla parvekkeellaan. Parvekkeelta savu vaan tuppaa leviämään etenkin yläpuolisille parvekkeille, joissa joku voi esimerkiksi nukuttaa vauvaa päiväunilla. Savuton taloyhtiö on ehdottomasti parempi sijoitus, jos ajattelee pelkästään rahaa. Jos pinttynyt tupakoija luopuu itsensä hitaasta tappamisesta tupakalla, säästää helposti kuukaudessa summan, jolla voi maksaa pienen, savuttoman sijoitusyksiön korkokulut ja yhtiövastikkeen päälle vuokralainen maksaakin jo tuottoa.
   Taloyhtiön päättäminen savuttomaksi on paitsi terveyden edistämistä, myös järkevää taloudenpitoa.

   • Nimetön

    Savuton taloyhtiö on myyntivaltti. Varmasti kauppa tulee käymään ja hyvin!

 18. Nimetön

  Mitä te vastustajat oikein horisette? Tässähän kiellettiin se jota ei olisi koskaan pitänyt edes sallia. Hupaisaa on se, että asiassa pitää hakea kunnalta suostumus. Vaikka osakkaat ja asukkaat olivat yksimielisiä. Silloinhan kunnan pitäisi osallistua myös näitten huoneistoparvekkeitten ja pihojen ylläpitoon. Eikö yksityinen, olekaan yksityinen? Puhuttaessa koko taloyhtiöstä.

 19. pöh

  Tupakointi kunniaan, tuleehan siitä hyvät verorahat valtiolle. Joten maksavatko tupakoimattomat sitten tupakoinnista saatavat verorahat omasta pussistaan. On se kumma, että joka asiaan pitää tupakoimattomien olla päätä aukomassa. Seuraavan kerran tupruttelen aivan tahallisesti naamanne edessä tupakkaa

 20. Nimetön

  Jos tupakointi kielletään taloyhtiöissä, niin myös hajusteellisten pesuaineiden, huuhteluaineiden yms. käyttö pitää kieltää taloyhtiössä. Koska minun tupakoitsijan nenääni ärsyttää juuri nämä hajusteet. Tutkimusta voidaan tehdä, että varmasti joku syöpää pesuaineiden hajusta aiheuttaa. Joten tasa-arvo otettava huomioon!

 21. Nimetön

  Seuraavaks varmaan kielletään piereskely ja kaalisopan syöminen?

 22. Nimetön

  Eikös satiaiset ole pahempi harmi taloyhtiössä kun tupakka.