Saksitut: Mihinkähän loistava ajatus kiertävästä monitoimiautosta katosi?

Sastamalan kaupungin tulevassa strategiassa painotetaan elinvoimaa, mitä kaikkea se sitten tarkoittaakin. On myös mainintaa siitä, että kaupunkia ja sen palveluita kehitetään asiakaslähtöisesti, mitähän se sitten tarkoittaakin. Ainakin sitä, että erilaisia palveluverkkoja tarkastellaan silloin tällöin ja valtuusto tekee verkoista päätökset.

Kaupungin kirjastoverkko kirjastoautoineen on kattava. Jokaisessa entisessä kyläkeskuksessa on kirjasto, jota hyvin palveleva kirjastolinja-auto täydentää. Tuon verkon säilyttämisestä vallitsee laaja yksimielisyys, ainakin toistaiseksi.

Olikohan se pari vuotta sitten, kun Sotesin taholta ilmaistiin, että laajan Sastamalan alueella terveyspalveluitakin voitaisiin tarjoilla monitoimiautosta. Sen sisuksissa olisi esimerkiksi terveydenhoitaja, hammashoitaja, lääkäri ja jopa sosiaalipuolen ihminen. Tuo loistava ajatus katosi jonnekin, ehkä sen saamarin sote-uudistuksen syövereihin. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että uudistus on jonkinlaisessa vastatuulessa ja tulee voimaan aikaisintaan 2020 vuoden alussa.

Siis aikaa on vielä toteuttaa tuo monitoimiautohanke. Se pitäisi sitten saattaa sellaiseen kuosiin, että se ei jää tulevien maakuntapäättäjien jalkoihin. Hyvin toimivaa palvelua tuskin kukaan lopettaa, ja tuollainen auto voi vielä olla kustannustehokaskin. Toki auto varusteinen jotakin maksaa, mutta ei miljoonia.

Tuo auto voi helpottaa sitä tilannetta, kun tuleva maakuntavaltuusto linjaa valtiolta heruvien rahojen käyttöä terveyspalveluihin. Ei tarvitse edelleenkään olla suuri näkijä, kun ajattelee, että mahdollisesti tuleva uudistus syö Sastamalan sivuterveysasemat Mouhijärveä lukuun ottamatta. Ellei sitten jokin yksityinen taho löydä liikeideaa Kiikoisten, Äetsän ja Suodenniemen suunnilta. Ja voihan olla, että yksityinen puoli tuon autonkin voi vielä toteuttaa.

No niin. Sastamalalainen laaja kulttuuriverkosto on saanut uuden jäsenen, kunnostetun Tyrvään Pappilan. Sen suo menestyvän. Kun aina puhutaan Vammaskosken sillan pohjoispuolen lapsipuolen asemasta, niin jälleen tuli uutta.

5 vastausta artikkeliin “Saksitut: Mihinkähän loistava ajatus kiertävästä monitoimiautosta katosi?”

 1. Kiminkinen

  Joskus riittää vastaukseksi että koko ajatus kiertävästä varustellusta autosta on keksitty väärässä paikassa tai väärän henkilön tai henkilöiden toimesta. Miten lienee tässä ?

 2. Tyrvään miäs

  Taidat olla oikeassa. Edesmennyt Atso Liukko-Sipi lienee asian takana. Hän ei ole enää viemässä tätä hyvää asiaa eteenpäin. Persujen naisporukkaa kiinnostaa enempi koirankusetus. Lahdessa taisi olla tällainen autojuttu käytössä.

 3. Nimetön

  Nykyhallituksesta vallan kummia kuuluu tästä sotesta. Jos palveluseteleistä tehdään subjektiivinen oikeus, niin se on veronmaksajien koree loppu. Eihän siihen riitä mitkään rahat. Että joka vaivaan josta ihminen näkee unta, niin voi saapastella lääkärin vastaanotolle. Nyt otettiin aikalisä. Ilmeisesti jostain piironkinlaatikosta löytyi järjenhippu.

 4. Nimetön

  Heittäkää romukoppaan kiertävä autoajatuksenne. Nykylainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista. Ei sellaisiin kontteihin liikuntarajoitteisena eikä rollallakaan mennä. Katsokaa vaikka kuinka esteellinen on sekin kontti, johon joukkotarkastuksiin velvoitetaan menemään sairaalakampuksen takapihalle. Varsinainen jyrkkä karjasilta on tuo !

 5. Nimetön

  15.14 Näin on. Siinä olisi lyöty julkinen erikoissairaanhoito miekalla kahtia. Ja sitten kepusta. Pääministeri Juha Sipilä menee vaihtoon viimeistään ensi kesän puoluekokouksessa. Ministerin tehtävästä vapautunut Juha Rehula on lähtenyt kiertään kenttää. Siellä kentällä, kämmenet jo hikoo.