Sastamalassakin tehdään Kinkkutemppu: Paistinrasvat jalostuvat dieseliksi

Joulukinkkujen paistinrasvoja kerätään Sastamalassa ja useilla muilla paikkakunnilla. Rasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä.

Kinkkutemppu-kampanjan keräyspisteet Sastamalassa tulevat Citymarketiin ja Häijään Nesteelle. Rasvoja voi niihin toimittaa 20.12.-4.1.

Tuotto hyväntekeväisyyteen

Joka joulu suomalaiset syövät noin seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua. Viime vuonna keräystempaukseen osallistui 40 000 kotitaloutta, joilta kerättiin 12 000 litraa paistinrasvaa. Siitä jalostetulla dieselillä olisi voinut ajaa neljä kertaa maapallon ympäri.

Kampanjaan tavoitellaan mukaan kaikkiaan 100 000 kotitaloutta. Tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Hope-yhdistykselle, joka tukee vähävaraisia perheitä. Mikäli tavoite täyttyy, lahjoitussumma nousee 20 000 euroon.

Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa on mukana useita yrityksiä ja muun muassa kuntien jätelaitoksia. Keräyspaikkoja on tällä kerralla peräti 150.

Paistinrasvat dieselin raaka-aineeksi

1. Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki.
2. Kaada rasva varovasti tölkkiin (äläkä hyvä ihminen polta itseäsi).
3. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
4. Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen 20.12.–4.1.

  • Nimetön

    Tuota valkohäntäpeuran rasvaa kans löytys arvaamaton määrä, eikös se kelpaisi dieseliin, luulis vähän liukkaamminkin kulkevan mitä possunrasvalla??

  • Nimetön

    Ennen mailmasa tällättiin kinkun rasva papusoppaan kun joulun jälkeen alko ne härkäviikot.

  • Tupi

    Meidän kinkkurasvasta ei dieseliä tehdä. Menee viemäriin, niin kuin aikaisemminkin 🙂

  • Sota-ajan lapsi

    Kinkun rasvaa voi syödäkin. Se on jopa hyvää. Meillä se syödään jo paistoiltana dippaamalla siihen hapanleipää; loppu menee hernekeiton mausteeksi.

  • Potsi Parka

    Onko tämän tarkoitus vaan tehdä possunsyönnistä jotenkin hyväksyttävämpää, koska ei tuollainen näpertely mitenkään voi olla kannattavaa, tuskin edes ympäristömielessä. Paljon parempi hyötysuhde on jopa että laittaa rasvapurkin energiajakeeseen suoraan.

    • Nimetön

      Sianlihhaa on syöty iät ja ajat. Mikä on sen helpommin sulavaa ja auttaa myös monia IBD potilaita, lue tulehduksellisia suolistosairauksia potevia. Jos ei hyväksy sianlihan syöntiä, ei tarvitse myöskään tulla kyseenalaistamaan sitä muilta. Syököön sitten vaan niitä sirkkoja.

  • Nam

    Kinkunrasvaa ei nykykinkusta paljon tule. Suurin osa on lihalientä jota kinkusta pannuun jää, rasva siinä päällimmäisenä.
    Olen aina antanut kinkun hieman jäähtyä pannussaan ja sitten tukevalla otteella reunoista kiinni, mieluusti vielä emäntä pitelemään kinkkua paikoillaan, sitten kaadan kaiken nestemäisen aineen siivilän lävitse kulhoon tai pieneen kattilaan.
    Kinkun liemi/rasva on erinomaista höystettä erilaisiin ruokiin ja kastikkeisiin. Sen voi jäähtyneenä kulhossaan laittaa pakkaseen ja tarvitessaan lusikalla lohkaista siitä tarvittavan määrän. Se ei jäädy kivikovaksi kuten tekee pelkkä vesi.

    Sitä biodiiseliä varten voisi ihan oikeasti keräillä noilta metsästysseuroilta peuran rasvoja. Ne olisivat joutavia siihen.

Kommentointi ei ole käytössä.