Vammalan kauppiaat: Jyrkkä ei autottomalle torille

Yrittäjät toivovat lisää paikoitustilaa Onkiniemenkadun varteen. Sellaista lienee myös luvassa.

Vammalan keskustan kauppiaat eivät lämpene ajatukselle autottomasta torista. Luontaistuntija Sastamalaa Puistokadulla luotsaava Kaisa Haltia pitää yleisötilaisuuksien jälkeen tehtyjä piirustuksia hämmentävinä.

”Näyttää siltä, että toria suunnitellaan muutamalle torikauppiaalle, joista osa ei ole edes paikkakunnalta. Jos nähtyjen luonnosten mukainen suuri, autopaikaton torialue toteutuu, vaikeutuu keskustan kauppiaiden kaupankäynti merkittävästi. Suuri tyhjä alue ostoskeskuksen edessä näyttäytyy ohikulkijalle epäkaupallisena”, Haltia huomauttaa.

K-supermarket Torikeskuksen kauppias Saku Uuranmäen mukaan torilla on tilaa sekä kauppiaille että autoille.

”Talvikaudella keskiviikkoisin torille on muutaman torikauppiaan lisäksi mahdollista pysäköidä autoja. Kesäkaudella, kun kaupanteko torilla on vilkkaampaa, ei autoja tarvita. Päivinä, jolloin torikauppiaita ei ole, alue olisi käytössä pysäköinnille.”

Kaisa Haltian mukaan tori vaatii tiivistämistä.

”Nyt 2-5 kojua sijoittuvat torin eri laidoille, loppuosa huokaa tyhjyyttään. Torivalvojilla on oltava valtuudet osoittaa torikauppiaalle paikka, johon kojunsa sijoittaa hiljaisina päivinä. Tiivistämällä saadaan loppuosa autojen käyttöön.”

Huonekaluliike Kalliokoskea luotsaava Matti Kalliokoski miettii torin kaipaavan ehostusta. ”Mutta hyvin sinne mahtuu autojakin.”

Huonekaluliike Kalliokoskea pyörittävä Matti Kalliokoski komppaa Haltiaa ja Uuranmäkeä.

”Vammalan tori kaipaa ehostusta ja siitä pitää tehdä nykyistä viihtyisämpi, mutta hyvin torille mahtuu autojakin.”

Kalliokosken liike sijaitsee torin laidalla, Onkiniemenkadulla. Hän näkee parkkipaikkojen vähentämisen uhkana keskustan kivijalkamyymälöiden toiminnalle.

”Tyrvääläinen liikennekulttuuri on sellaista, että liikkeen oven eteen pitää ajaa ja pysäköinnin täytyy olla helppoa. Olisi hienoa, jos osa torista olisi parkkipaikkoja ja osa torimyynnille ja tapahtumille omistettu. Onkiniemenkadun varteen voisi laittaa vinoparkkeja vaikka kadun molemmin puolin. Torikeskuksen taakse puistoon voisi myös lohkaista lisää parkkitilaa.”

Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi kuunteli yrittäjien ajatuksia torista viime viikolla. Paikalla ollut OP Sastamalan toimitusjohtaja Jyrki Rantala pitää tilaisuudessa esiin noussutta vaihtoehtoa hyvänä kompromissina laajoille kehittämistoiveille.

”Sen mukaan iso osa toria saadaan rauhoitettua autottomaksi lisäämällä vinoparkkeja Torikeskuksen eteen Torikadulle, Onkiniemenkadulle, Torikeskuksen taakse levennettävälle huoltokadulle sekä Aittalahdenpuistikosta lohkaistavalle pysäköintialueelle. Torikeskuksessa toimivien yrittäjien eli vuokralaistemme yksiselitteinen toive on, etteivät torin nykyiset pysäköintipaikat määrällisesti vähene.”

Tekninen johtaja Toukoniemi vakuuttaa, että lähtökohta torin suunnittelussa on kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun löytäminen.

”Tarkoitus on löytää ratkaisu, jossa on huomioitu niin elinkeinoelämän kuin myös kuntalaisten toiveet. Tarkoitus on luoda pysäköintimahdollisuudet niin, että elinkeinoelämä ei kärsi mahdollisesti autottomasta torista”, hän kiteyttää.

Tiistaiaamuna torilla oli jo kymmenkunta autoa parkissa.

34 vastausta artikkeliin “Vammalan kauppiaat: Jyrkkä ei autottomalle torille”

 1. Luu 5

  No niin, joko tämä asia menee myös Kimmo Toukoniemen ”jakeluun”,
  että kaupan asiakkaiden täytyy saada parkkeerata mahdollisimman
  lähelle kauppoja, etenkin vanhukset on otettava huomioon. !!!

  • Nimetön

   ,Onko ajateltu parkkihallia entisen Seppälän tiloihin. Olisi lähellä kauppoja. Tietysti tämä vaatisi remonttia, jotta toimisi hyvin.

 2. piski

  nin kun tässä jo aikoinaan ilmi annoin tehdään torille kansi autot alakertaan ja tori kannelle tai sitten kaivetaan tori auki ja tehdään maan alle parkkitila ja tori sen päälle nykyiseen tasoonsa. hissi parkkihallista torille nin tulee ison kaupungin tuntua, eikö tunnukkin mukavalta kyllä me eläkeläiset semmonen pystytään kustantaan ja ponsoreita mukaan olis se nin hienoo lasten lastemme kertoo lapsilleen mitä noi sen aikaiset eläkeläiset sai aikaan. ONNEA SASTAMALA HUUTAKAAMME KOLMEN KERTAINEN HURRAA HUUTO SASTAMALALLE hurraa hurraa hurraa se oli siinä. Eikö heti tullut parempi mieli

 3. Nimetön

  Toukoniemi polttaa teknisen puolen rahat turhanpäisiin suunnitelmiin ja konsultteihin. Minkäänlaisia järkeviä päätöksiä ei ole syntyny hänen aikanaan. Ja tekninen lautakunta vielä komppaa hänen ajatuksiaan. Selkärangatonta porukkaa.

 4. Klapinpinooja

  Sastamala on niin pieni kaupunki että keskustasta pitää löytyä parkkipaikkoja. Jos halutaan että siellä asioidaan. – Olen puhunut.

 5. Nimetön

  on ne asiat vaikeita täs kyläs .tapellaan parkkipaikoista .no uimahallista jo puhumattakkaan .mutta muistakaa että pieni kylä tämä .pitäkää nyt torin parkki ja toukoniemi menköön sinne mistä on tullutkkin

 6. Jari Saikka

  Yhä ihmettelen että torikauppiaita ei kuulla lainkaan. Edelleen olen rantatorin puolesta ja talvella pieni keskustatori. Rantatori sytyttäs kesäelämän Tyrväällä.

  • Tässä on asiaa

   Keskustelussa esiin tuotu ajatus siirtää kauppatori ns Pilven tontille, kun sitä uimahallia ei kuitenkaan koskaan tehrä. Siinä olisi kahvilakin valmiina siis Rantakahvila. Ja Seukun mäen parkkipaikat huomattavan lähellä. Ja se talvitori vois olla siinä Herra Hakkaraisen pihassa Pukstaavin vieressä..kai siinäkin joku kahvipaikka on. Marttilan kadun ja Rautavedenkadun vois toriajaksi sulkea. Nää Tatu ja Patu ja Herra Hakkarainen vois toimia torivalvojina. Ja jos vielä Titi Nallekin muuttaa kulmille niin se olis sitten neljäntenä. Tätähän toripaikkaa jo testattiin menneessä maalais ja joulumarkkinoilla..olis ne kojutkin valmiina…” koju pieni jossa mies myy halpaa makkaraa ja lapset ilmaiseksi ketsuppia saa”

   Silloin ne autoilijat vois pitää nykyisen torinsa ja kellonsa.

   • Jari Saikka

    Järkee ja ideaa vaikka ei ihan just mitä minä ajattelin mutta Hyvä

 7. paskis

  tehdään keskustasta kävelykaupunki ainoastaan pikkubussit toisi väen keskustaan ja pois vartin välein joka suunnalta, silta suljettais julkiselta liikenteeltä. parkkipaikka tilaa on kaupungin laitamilla joka puolella yllin kyllin jos kateelliset maanomistajat sitä myisivät ja eihän kävelykään hyvää tekisi keskustaan niille läskiperseille matkaa noin 2km. Tulisi sast. keskustasta raittiin ilman tyyssija ja esikuva muille kaupungeille. siis toisin sanoen autot pois keskustasta ja kaikki mikä pärrää parkkeerataan kaupungin ulkopuolella oleville parkkialueille luonnollisesti maksua vastaan eihän mikään nykyään oo ilmasta.

 8. Nimetön

  Turhaa pelleilyä,puistosta riittää parkkitilaa yllin kyllin ja osan puistoo voi säilyttää.

 9. Nimetön

  Eiköhän yrittäjien mielipiteen ja suunnitelmien pitäisi olla tärkeämpää kuin viherpiiperöiden. Kauppiaat työllistävät itsensä sekä monta palkansaajaa, siis veroeuroja Sastamalaan.

  • Nimetön

   Totta! Kauppiaat ovat myös ne, jotka pitävät kaupungin keskustan elävänä.

 10. VM-47

  Kun saatte sen ihmeellisen torin päätökseen, kannattais varmaan harkita konsultin palkkaamista suunnitteleen ratikkaa Vammalaan. Olis sitten lasten lapsillamme maksamista taas.
  Kiva muuten, jos katujakin aurattaisiin talvella ja vois muitakin paikkoja vähän yleensä siistiä. Menikö vähän nyt ot. Sorry.

  • Tyrvään Tytti

   Missä auraautot todellakin ovat? Edes keskustaan eivät ole ehtineet. Tiet järkyttävässä kunnossa!!

 11. Nimetön

  EI tommonen muka ns.”suunnittelija” aattele kuin omaa palkkaansa!! Tori kuuluu säilyttää tuollaisena kuin se nyt on. Tuhoo Torikeskuksen kaupat ja muut,ei siihen väliin ei mahdu mitään uutta. Autot kuuluu siihen torille!! Ylimielistä.

 12. Nimetön

  Entäs me liikuntarajoitteiset, pyörätuolilla liikkuvat, jne…
  Matka pitenee.

 13. Nimetön

  Nyt kun toria suunnitellaan toriksi niin nousee hirveä poru ,mikä ihme meitä Sastamalalaisia vaivaa kun joka asiasta pitää valittaa.

 14. Tyrvään muori

  Nykyinen malli on edes hieman toimiva, Ei monikaan uskalla ajaa torikeskuksen toiseen kerrokseen parkkiin. Lauantaina saa todellakin etsiä autolle parkkiruutua. Seukun aluella on jokusia vapaita ruutuja, mutta matkaa tulee kävelylle ja liikunta rajoitteisille se on todella haaste. Lisäksi lumiläjät haittaa keskustan aluella, voisi näitä nyt alkaa ajella pois ennen kevättä. Pelkään keskustan näivettymistä edelleen, sillä markettien pihoissa tilaa tuntuu riittävän. Keskustassa on jo tarpeeksi tyhjiä liikehuoneistoja.

 15. Rantojenmiehet hus..

  Takapihan puistoa käyttöön! ja autoja myös sinne,, tietysti katettuna !!ja sinne katolle voisi puuhata kesäterassia yms..kyl sopu sijaa antaa eikä veivata tästä liian vaikeeta…kun ollaan maalla ni käytetään sitä maalaisjärkee!!

 16. Nimetön

  Miksi ei joku paikallinen rikas voisi perustaa yksityistä parkkihallia, joka olisi maksullinen. Kun Vammalan keskustassa varsinkin kesäisin on paljon turisteja niin tämä parkkihalli voisi olla heille hyvinkin tarpeellinen. Tietysti siihen tarvittaisiin sopiva tontti ? missä sellainen olisi ?

 17. Pentti Jarkko

  Viime perjantain palaverissa yrittäjien linja oli eri mitä Vilenius kirjoittaa. Hän ei ollut paikalla. Todettiin vaihtoehtoja löytyvän. Ehkä to Jyrki Rantalan (oli paikalla) viesti kannattaa noteerata. Suunnittelurahat eivät tietääkseni menneet tilakeskuksen kustannuspaikalta vaan maankäytöstä. Valtuusto myönsi ne vuosi sitten. Jatkossa tämäntyyppisten suunnitteluhommien kilpailutuksessa pitää kriteeriksi ottaa suunnittelijan osaaminen eikä homman hintalappu.

 18. Nimetön

  Vaihtoehtojahan löytyy aina. Torille löytyy toki muitakin paikkoja, mutta ihan hyvä nykyinenkin ja nykyiselläänkin, kunhan kuntoon laitettaisiin eli pinnat sileiksi, rikotut paikat uusiksi yms.. normaali huoltoa. Olen siis täysin ulkona näistä toriongelmista. Torilla on myyntiä klo 7-14 noin 2-3 päivänä viikonpäivistä, kesällä enemmän, talvella vähemmän. Toriaikana ei ole pysäköintiä, muulloin on. Mikä vika tässä on? Eikö se ole toimiva yhdistelmä? Kahviloita on torin ympäristössä, keskustassa pilvin pimein, on ihan vieressä ja lisää muutaman askeleen päässä. Torillakin voisi toki jokin kahvikoju olla, mutta onko joku konsultti todennut muun olevan tarpeen? Vaan onhan siinä näkynyt kahvilarakennus nytkin olevan? On vuosia ollut.. Omituinen ajatus, että torialueen tulisi olisi jokin ”viihdekeskus, olohuone” tässä ilmanalassa, kun pääliikenneväylä kulkee vieressä. ja ruuhka-aikoina liikenne lähes seisoo aika ajoin. Ja onhan siinä sitäkin puolta eli harvinaisen onnistunut on nykyinen jaottelu korotettuun ”viihtymisalueeseen”, esintymislavaan kesäaikaan solisevine puroineen ja kukkaistutuksineen. On erillinen pysäköimisalue, mikä avoinna toripäivinäkin. Ja laaja tori, johon kesälläkin kauppiaat mahtuvat. Ja mikä muuna aikana palvelee pysäköintitilana. Suuri hämmästykseni on kun Torikeskuksen takana oleva puisto on jatkuvasti nakerrettavana. Täytyy myöntää, että silmääni miellyttää nyt kaupungissa juuri torialue nykyisessä muodossaan ja puisto Torikeskuksen takana. Muinoin kunnan palkolliset, pomot ja työmiehet, hoitivat paikkojen kunnossapidon luullakseni ilman konsultteja. Kaupungissa paljon muitakin alueita kuin Torikeskus edestä ja takaa. Kohta sekin tyhjenee kokonaan, kun jatkuvasti ”myllerretään”, koko ajan on käynnissä jokin ”mullistus”, mitä enemmän ja kauemmin kaivetaan ja sitä enemmän haittaa tulee talossa asioiville.. ja he siirtyvät muualle.. Sitäkö haetaan?

  • Nimetön

   Miksi sinne torikeskuksen taa puistoon ei tehdä esiintymislavaa? Penkkejä esityksiä seuraaville ja lapsille leikkinurkkaus. Eikö se olisi viihtyisämpi olohuone kuin asfaltoitu tori?