Matalan kynnyksen palveluita ilman ajanvarausta – Kohtaamispaikka pääkirjastolle

Osa Sastamalan pääkirjaston yläkerran Lizelius-salista ja vieressä oleva kahviotila valjastetaan syksyllä kohtaamispaikan käyttöön. Tila sisustetaan Saskyn sisutusalan opiskelijoiden suunnitelman pohjalta. Kuvassa perhepalvelukoordinaattori Pirita Rantanen. 

Sastamalan kaupunki on mukana hallituksen kärkihankkeessa, Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa (LAPE). Hankkeen tiimoilta lapsi- ja perhepalvelut tullaan uudistamaan niin, että ne vastaavat nykyistä paremmin käyttäjien tarpeita.

Ensisijaista uudistuksessa on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin lisääntyminen sekä muun muassa painopisteen siirtäminen korjaavista palveluista ehkäiseviin palveluihin.

Yksi Sastamalassa ohjelman myötä toteutettavista projekteista on kohtaamispaikka lapsiperheille, lapsille ja nuorille. Sellainen avataan pääkirjastolla ensi syksynä. Kirjaston yläkertaan sijoittuvassa kohtaamispaikassa tullaan tarjoamaan matalan kynnyksen palveluita ilman ajanvarausta. Kohtaamispaikassa asiakkaat voivat halutessaan saada ohjausta ja tukea perheen arkeen, osallistua vertaistoimintaan sekä vain tavata toisiaan. Palveluiden sisältöön kaupunkilaisten on nyt mahdollista vaikuttaa.

”Emme halua, että ammattilaiset päättävät kohtaamispaikan palveluista, vaan käyttäjät itse. Haluttaisiinko sinne esimerkiksi perheohjauksen, puheterapian, nuorisopalveluiden tai avoimen varhaiskasvatuksen palveluita? Yhtä tärkeä yhteistyötaho ovat kolmannen sektorin järjestötoimijat, joiden palveluita voitaisiin myös tarjota,” toteaa hanketta luotsaava perhepalvelukoordinaattori Pirita Rantanen.

Mielipiteitä kerätään nyt kohtaamispaikkakyselyllä. Lisäksi pääkirjastolla pidetään ensi viikon torstaina 22. helmikuuta kuntalaisfoorumi, jossa mielipiteensä voi esittää.

”Haluamme kohtaamispaikasta kaupunkilaisten yhteisen olohuoneen ja siihen tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitsemme mielipiteitä, toiveita ja ideoita mahdollisimman monelta perheeltä”, Rantanen kannustaa.

Kohtaamispaikan kaltaista palvelua ryhdytään tuottamaan kaikissa Pirkanmaan kunnissa. Esimerkiksi Ylöjärvellä perhekioski on toiminut Kauppakeskus Elossa menestyksekkäästi jo usean vuoden ajan.

Kuntalaisfoorumi pääkirjastolla 22.2. klo 17.30-19. Tarjolla kahvia ja mehua. Lastenhoito on järjestetty. 

Nettikyselyyn voit vastata osoitteessa https://www.webropolsurveys.com/S/0DD4E48381342A7B.par

6 vastausta artikkeliin “Matalan kynnyksen palveluita ilman ajanvarausta – Kohtaamispaikka pääkirjastolle”

 1. Muori

  Onko vanhempi väki unohdettu. Me kaipaamme myös tapaamispaikkoja.

 2. Kirjasto

  on aivan oikea paikka tällaiseen kohtauspaikkaan.

  Ja varmasti voivat poiketa aivan kaikenikäiset kuten kirjastossakin. Ilmainen kirjasto on satavuotiaan Suomen parhaita asioita.

 3. Korvatulpat vakivarusteena

  Hyvä, että kohisijat häipyvät lehtienlukusalin puolelta. On meinaan ollut vaikeuksia keskittyä lukemiseen ja läksyjen tekoon, kun hölisijät ovat pitäneet residenssiä pitkin pöytiä ja penkkejä.

  Kannatetaan!

 4. Nimetön

  Ketähän ne ammattilaiset siellä ovat?
  Puheterapeutti?

  • Nimetön

   Siihen asiaan toivotaankin tuossa ensi viikon tilaisuudessa asiakkaiden mielipiteitä.