Kunnarit tekivät Kallialan koulusta unelmiensa kodin

Kunnarit muuttivat uuteen kotiin viime torstaina. Seinälle pääsevät koululta löytyneet kuvat presidenteistä Paasikivi, Mannerheim ja Ståhlberg.

”Oli mysteeri, mitä vanha koulurakennus pitää sisällään. Otimme ison hypyn tuntemattomaan. Mutta nyt voi olla tyytyväinen”, miettii lentopalloilija Olli Kunnari perheen uudessa kodissa.

Entinen Kallialan koulu on kokenut viimeisen vuoden aikana valtaisan muodonmuutoksen. Satu Kunnari huokaisee syvään. Vielä on muuttolaatikoita purkamatta ja kosolti pientä viilattavaa, mutta tässä se on – unelmien koti.

Luokkatilat ovat muuttuneet suureksi tupakeittiöksi ja harrastehuoneeksi, kielten luokka pariskunnan makuuhuoneeksi, Ella-tyttären huone on entinen opettajanhuone ja Arttu-pojan valtakunta sijoittuu entiseen koulukeittiöön. Koululaisten saniteettitilojen paikalla on kodinhoitohuone.

Vuonna 1906 valmistunut hirsitalo näyttää nyt hirsitalolta. Jykevät hirret on kuorittu esiin joka huoneessa, ja niiden vastapainona on vaaleita sävyjä niin paneeleissa, seinäpinnoissa kuin tapeteissakin. Ulkoapäin talo on saanut alkuperäisen mallin mukaisen, punakeltaisen värityksen. Minereettilevyt ovat vaihtuneet laudoitukseen.

Ella Kunnari ja ystävänsä Viivi Pesonen välipalalla tupakeittiössä, joka avautuu olohuoneeksi.

Vanhaa kunnioittaen oman näköistä

Piirtoheitinpöytä tarjoaa paikan kahvinkeittimelle, entiset koulutuolit ovat saaneet Satun siveltimestä maalia ja koristekuvioita pintaansa, vanhat opetustaulut muistuttavat rakennuksen vaiheista eteisessä ja Ellan huoneessa. Vanhasta ompelukoneesta on syntynyt kauneuspöytä makuuhuoneeseen.

”Sisustaminen vaati aluksi hirveät ponnistelut, sillä olin modernin tyylin ystävä. Ehkä ihminen muokkautuu unelmiensa mukaan, sillä enää maalaisromanttinen tyyli tai vanhan tuunaaminen ei tunnu vieraalta”, Satu toteaa.

Huutokaupasta on saatu harrastehuoneeseen puola- ja nojapuut sekä korkeuksiin asennettu mittapuu, jolla lentopalloilijan sopii testata ulottuvuutensa.

”Hirret esiin, lautalattiat, maalämpö, pönttöuunit ja vanhaa kunnioittava yleisilme, siinä tärkeimmät asiat, joita ehdottomasti halusimme toteuttaa. Olli haaveili leivinuunista, mutta se olisi vaatinut uudet perustukset, joten päädyimme kevytrakenteiseen puuhellaan”, kertoo Satu.

Talo sai punakeltaisen värin. Päätylaudoituksetkin tehtiin alkuperäisen mallin mukaan.

Lapset mukaan raksalle

Yli satavuotiaan talon remontti valmistui ennakoitua nopeammin. Kunnarien mukaan kiitos ammattitaitoisen timpurin, sukulaisten ja ystävien avun sekä oman periksiantamattomuuden.

Ikäviä yllätyksiä ei onneksi matkan varrella tullut vastaan. Satun mukaan joitain haasteita liittyi viemäröintiin. Olli huomauttaa tapettien valinnan aiheuttaneen Satulle päänvaivaa.

”Satu kiersi Sastamalan Wanhat talot -tapahtumassa katsomassa tapetteja. Myöhemmin kaupassa ei meinannut millään tulla valmista. Mutta eikös kärsivällisyys ole hyve?” Olli hymähtää.

Vaikka taloprojekti otti välillä koville, Olli ja Satu kokevat, että se on rikastuttanut heidän elämäänsä monella tapaa. Vastaavassa tilanteessa oleville heillä on antaa vinkki.

”Kannattaa ottaa lapset alusta saakka mukaan raksalle. On paljon asioita, joissa he voivat auttaa. Näin unelmasta tulee konkreettisesti perheen yhteinen.”

”Muuten suosin yksinkertaisempia ja pehmeämpiä säyvjä ja kuvioita, mutta wc-tiloissa päätin tehdä toisin”, toteaa Satu lintu- ja kukka-aiheisesta tapetista.

Koulun vanhoja naulakoita on tuunattu uuteen uskoon. Eteistä koristaa sympaattinen, Satun taatan tekemä ja Satun maalaama postilaatikko perheen sisäiseen viestintään. Siellä saattaa joskus olla yllätyksiä.

Perheen lapset 12-vuotias Arttu ja 9-vuotias Ella ovat myös ottaneet rakennuksen omakseen. Kuvassa Ella ystävänsä Viivin kera (edessä).

Kuka hyppää korkeimmalle? Tässä sopii lentopalloilijan mittauttaa ulottuvuutensa.

Tanko seinään ja korkkarit riviin – hauska sisustuselementti.

Artun huone on tehty entiseen koulukeitiöön. Tähän maailman karttaan sopii vaikka merkitä nuppineuloilla maat, joissa on vieraillut.

Satu ja Ella ovat maalanneet yhdessä vanhoja koulutuoleja. Ompelukoneesta on tullut kauneuspöytä makuuhuoneeseen. Satun puolen suvulta saatu kukkateline on saanut sekin uuden ilmeen.

Talon ullakko on alkuperäisessä asussa. ”Tästä saisi hienon juhlatilan. Joko tilaan Fireballzin keikalle?” Satu vitsailee.

5 vastausta artikkeliin “Kunnarit tekivät Kallialan koulusta unelmiensa kodin”