Vaellusreitin toivotaan tuovan Sastamalaan uusia askeltajia

Mieli-Aitan yrittäjä Maija Piranen toivoo hankkeen tuovan uusia asiakkaita sastamalalaisille yrittäjille.

Turun yliopiston hallinnoima Pyhän Olavin mannerreittihanke ei syntynyt vahingossa. Alkusanat Joutsenten reitin osalta lausuttiin lausuttiin Irlannissa.

”Olimme siellä opintomatkalla. Puheeksi tuli maan suojeluspyhimys Pyhä Patrick, jonka päivää vietetään vuosittain maaliskuun 17. päivänä. Hämeenkyröläinen Olli Osara puhui, että eikä meillä voisi olla jotakin vastaavaa. Siitä asiaa lähdettiin ideoimaan”, kertoo Joutsenten Reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne.

Kokonaisuudessaan Pyhän Olavin kirkkojen reitti alkaa Norjan Trondheimista ja päättyy Venäjän Novgorodiin. Joutsenten Reitin osuus kohdistuu omaan alueeseen, lähinnä Sastamalaan.

”Uskoisin, että Hämeenkyrössä asiaan on kiinnostusta. Huittisista ja Punkalaitumesta en vielä tiedä. Mannerreittihankkeen kokonaiskustannus on 160 000 euroa, josta meidän osuutemme on noin 23 000 euroa”, sanoo Rinne.

Sastamalan seurakunnan kirkkoherra Ari Paavilainen suhtautuu myötämielisesti ja toiveikkaasti noin 1 600 kilometrin pyhiinvaellusreittiin.

”Seurakuntana toivomme tietenkin Pyhän Olavin kirkolle lisää, ja uusia kävijöitä. Samalla toiveissa on, että saamme Sastamalaan enemmän matkailua eli ihmisiä, jotka käyttävät kaupungin palveluja ja tutustuvat myös muihin nähtävyyksiimme ja tapahtumiin. Voi ajatella, että matkailijat tämän reitin kautta viihtyvät paikkakunnalla pari päivää.”

Lähinnä Pyhän Olavin kirkkoa Mieli-Aittaa pitävä Maija Piranen haluaa hankkeen muuttuvan lihaksi.

”Suunnitelma on hieno. Yrittäjänä tietysti toivon, että hankkeen myötä tulee lisää asiakkaita ulkomaita myöten. Kun kirkko avattiin tuhopolton ja korjaustöiden jälkeen, niin parhaimpana päivä kävijöitä on 19. linja-autolastillista. Nykyisin linja-autoja käy kesäisin yhdestä kahteen viikossa.”

Sastamalan kaupungille hanke ei maksa mitään. Paitsi sen, että vaellusreitistä ja sen varrella olevista palveluista ja nähtävyyksistä kerrotaan omassa markkinoinnissa. Kaupungin matkailu- ja tapahtumatuottaja Teresa Vidfelt iloitsee siitä, että jo nyt tarjolla on melkein valmis reitti.

”Karkun Vanhalta Harsulta kulkee kirkkovaellusreitti Tyrvään kirkolle. Matkalla ovat Karkun kirkko, Pyhän Marian kirkko ja Pyhän Olavin kirkko. Jatko on jo piirretty Kiikan kirkon kautta Keikyän kirkolle.”

Mannerreitti on osa Euroopan kulttuurireittiä. Se mahdollistaa ulkomaisten matkailijoiden Sastamalaan tulon.

”Kyseessä on eräänlainen markkinointi. Kulttuurireitin kautta tarjoamme ihmisille mahdollisuuden tulla valmiille reitille Sastamalaan. Osa tarvittavista palveluista meillä jo on, mutta hieman lisää tarvitaan. Erityisesti matalan kynnyksen majoitusta. Vaikkapa aittamajoitusta tai telttapaikkaa.”

9 vastausta artikkeliin “Vaellusreitin toivotaan tuovan Sastamalaan uusia askeltajia”

 1. Nimetön

  katolilaista pyhiinvellustako tänne hankitaan? Sen voin sanoa, ettei kukaan pyhity kävelemällä vaikka kaikkien maailman kirkkojen kautta. Vaellus kyllä muuten ok hommaa, mutta noi katolilaiset uskonharjoitukset ovat arvottomia

 2. Nimetön

  suojeluspyhimyksiä ei ole olemassa, eikä Mariaa rukoilla

 3. Vuorilla vaeltanut

  Minusta tämä on hieno ajatus, retkeillä valmista ajateltua reittiä pitkin läpi kauniitten maisemien. Voisin alkaa järjestämään matalan kynnyksen majoitusta. Olisi kiva tavata muualta tulleita luontoihmisiä.

 4. Nimetön

  Hieno idea! Tyrvään alueella on niin upeita kirkkoja!

 5. Nimetön

  Upeeta! Toivottavasti toteutuu mahdollisimman pian että vielä jaksaisin lähteä vaeltamaan. Mielestäni ihan sama onko katolinen, ortodoksinen vai protestanttinen, eikös me samaan Jumalaan uskota tai olla uskomatta? Nykyihmiselle mainio mahdollisuus lähteä hiljentymään ja miettimään perimmäisiä kysymyksiä. Loistava oivallus!