Satonen: Huittisten ja Sastamalan kaltaiset kaupungit aluepolitiikan kärjeksi

Arto Satonen kesäkuussa 2017. Kuva: Veli-Matti Saksi.

Valtakunnallisessa seutukaupunkiseminaarissa Huittisissa puhunut sastamalalainen kansanedustaja Arto Satonen (kok) vaatii seutukaupunkien elinvoiman kehittämistä aluepolitiikan keskiöön. Seutukaupunkiverkostoon kuuluu 55 keskisuurta, lähinnä maakuntien kakkos-ja kolmoskaupunkia. Niissä asuu yhteensä 920000 ihmistä. Sastamala ja Huittinen ovat tyypillisiä seutukaupunkeja.

“Seuraavan hallituksen tulee nostaa kaupunkipolitiikka kärkihankkeeksi ja silloin pitää kuulua suurten kaupunkien lisäksi myös seutukaupunkien vahva ääni”, Satonen sanoo.

Satonen antaa kiitokset EKn tuoreelle kaupunkipolittiselle kannanotolle, jossa korostettiin pienten ja keskisuurten kaupunkien nostamista aluepolitiikan keskiöön. EKn selvityksen tavoin Satonen pitää tärkeänä sitä, että kaikille suomalaisille taataan tasavertaiset mahdollisuudet elämässä asuinpaikasta riippumatta. Satosen mukaan tämä edellyttää esimerkiksi riittävän tiheää lukioverkkoa ja toimivia terveyspalveluita koko maassa.

”Seutukaupunkit ovat Suomen vientiteollisuuden selkäranka” Satonen toteaa ja viittaa siihen, että monet maan suurimmista tehtaista toimivat maakuntien kakkos-ja kolmoskaupungeissa.

” Seutukaupunkien yritysten tarpeisiin räätälöity ammatillinen koulutus, aikuiskoulutus ja korkeakouluyhteistyö ovat kilpailukyvyn ja osaavan työvoiman turvaamisessa avainasemassa”, Satonen korostaa.

Seutukaupunkit tarvitsevat myös toimivia liikenneyhteyksiä. ”Useille seutukaupunkeille on erityisen tärkeää hyvät liikenneyhteydet maakuntakeskukseen, koska työvoima liikkuu molempiin suuntiin”, Satonen toteaa.

Liikkumisen taloudellisesti mahdollistavaa työmatkavähennystä Satonen pitää ykkösasiana. Työmatkavähennyksestä ja sen tasosta on pidettävä kiinni.

Satonen antaa kiitosta hallitukselle kakkosasunnon verovähennysoikeuden nostosta 450 euroon kuukaudessa. ” Se mahdollistaa, että esimerkiksi Uudenkaupungin autotehdas voi rekrytoida työväkeä koko Suomesta”, Satonen päättää.

 • avatar Nimetön

  Melkoinen toiveitten tynnyri on lueteltu. Kaikenlainen koulutus ihan ykkösasia. Ei ainakaan tämä hallitus ole sitä juurikaan helpottanut. Päinvastoin. Leikattu on ja rajusti. Tosin Satonen antoi siinä ohjeita jo seuraavalle hallitukselle. Nykyhallituksessa ei kukaan mitään kuuntelekkaan. Paitsi ison rahan kahinaa.

 • avatar Muori

  Ai että hallituksen ansiosta Uudenkaupungin autotehdas voi rekrytoida työväkeä kaikkialta Suomesta? Ja lehmät lentää. Mitä puppua!

 • avatar Nimetön

  Tämä hallitus palautti kilpailukyvyn ja nyt niitä työpaikkoja syntyy.
  Esko Ahon selvityksen mukaan Varsinais-Suomi
  ja Satakunta nousee nyt vauhdilla.

  • avatar Nimetön

   Ei hallitus mitään kilpailukykyä ole palauttanut. Miten sellaisen voi palauttaa jota ei ole edes menetetty? Vuonna 2008 Amerikkalaiset pankkiirit aiheuttivat laman, joka Suomessa hellitti vasta pari vuotta sitten. Nyt palkansaajat tekivät jälleen maltilliset tuloratkaisut, jotka avittavat myös herrojen yöunia. Valitettavasti Elinkeinoelämän Keskusliitto ryhtyi ahneeksi. Haluavat ryövätä kaikilta yhden lomaviikon. Mahtaako tästä käpykaartilaisen Loimaan Kassasta olla mitään apua?

   • avatar Nimetön

    Suomessa olisi 200 000 enemmän työttömiä,
    mikäli demarit johtaisivat maata AY:n apupuolueena

    Heidän hallitessaan työttömyys on hallituskautena lisääntynyt yleensä sadalla tuhannella.
    Suunta on nyt toinen, kohta 100 000 on työllistynyt. On lähestymässä tilanne, että työkykyisillä on kohta täystyöllisyys.

   • avatar Nimetön

    Demarit jo lupailemassa katteettomia lupauksia seuraavan hallituksen piikkiin, toivottavasti ihmiset ymmärtävät olla äänestämättä punavihervasemmistoa seuraavissa vaaleissa. Sosiaalietuudet luusereille lisääntyvät työpaikkojen kustannuksella, se on vasemmiston ideaali: pieni porukka käy töissä ja maksaa koko porukan matalan elintason.
    Työpaikoilla ei niin väliä ja pikkufirmat joutuu kuseen jos demarivalta palaa.

   • avatar Nimetön

    Loimaan kassa on työttömyyskassa, ei vasemmistolainen, kommunistinen epäsosiaalinen terrorijärjestö.

   • avatar Nimetön

    Jos Loimaan Kassa ei pysty torjuun tätä EK:n ryöväystä, viedä yksi lomaviikko kaikilta. Niin ketkä sen sitten hoitaa? Tämänkin työehtoihin kuuluvan asian. Ammattiliitot!!

 • avatar Nimetön

  21:59 Osoittaisi kohtuullista älyllistä pohdiskelua jos ymmärtää tämän. Ei hallitus mitään työllistä, vaan yritykset. Silloin kun maailmantalous toimii niin myös Suomessa työllisyys toimii. Niin se menee. Maa joka paljolti nojaa vientiin. Ellei ammattiliitot vaatisi edes niitä kohtuullisia palkankorotuksia, niin hukka meidät perii. Silloin ihmisillä on edes vähän ostovoimaa, jolla pidetään kotimainen kysyntä voimissa. No, tälläinen ajattelu on monelle ylivoimainen ymmärtää.

 • avatar Kyllä

  Edellinen kommentti on aivan totta. Mutta Vammala on tehnyt ison virheen, kun on ottanut köyhiä kuntia vedettäväkseen. Mitä teemme Mouhijärvellä, Kiikoisilla ja Suodenniemellä? Mikä kiima ajoi näihin kuntaliitoksiin? Huittisiin meillä ei ole mitään asiaa, mutta Nokian suunta antaisi jotakin toivoa. Seutukaupunkipuheet joutavat romukoppaan. Tarvitaan tekoja, ei kaavailuja.

  • avatar Nimetön

   Entinen Mouhijärven alue, Häijää taitaa olla ainoa muuttovoittoinen alue ja lähin alue Nokiaan ja Tampereeseen. Vammala ei vedä..

  • avatar Nimetön

   mikä Vammala, vajaan 10v:n jälkeen!
   Nyt olisi aika keikyäläisten suunnata Huittisiin.

  • avatar Nimetön

   Höpöjuttuja nämä häijääjutut ja kiikoiset, jos kylässä on kauppa ja huoltoasema ei siitä kovin kummoinen vetovoima synny. Tampereen alueen kehyskunnissa rakennetaan tuhansille asuntoja joka vuosi, Nokiallakin on kova rakennusbuumi menossa. Ne ovat kuitenkin sivistyksen välittömässä läheisyydessä n. 10 min ajomatka kaupunkiin, ei häijäätä voi millään mittarilla kuvitella vetovoima-alueeksi, puuttuu asukkaat ja sen myötä palvelut.Kiikoinen pikku mettäkylä, ei kiitos.

   • avatar höpöpö

    Eipä taida kirjoittaja olla perillä Häijään yritystarjonnasta. Kannattaisi sieltä vammalasta ajella joskus muualleki. Häijää sai Ylen elinvoimatutkimuksessa viisi tähteä, vammala kolme.

   • avatar Nimetön

    Nokia tehtaan takapiha, miksi semmosia paikkakuntia on Suomessa? Valkeakoski, Mänttä, Toijala, Kouvola, Lappeenranta, Imatra onhan näitä kommunisti kaupunkeja mitkä eivät pääse irti historiastaan

 • avatar Nimetön

  Kiikoinen ja Mouhijärvi risteysalueita.
  Ihanteellisia asuinpaikkakuntia 30-45 minuutin
  ajoaika moneen kaupunkiin. Kiikoisissa mm. Sastamalan ainoa ABC-asema.
  Sivistystä löytyy myös maaseudulta.

 • avatar Nimetön

  Jos vähän mietitään keitä me täällä suursastamalassa tarvittaisiin niin lapsiperheitä ja yrittäjiä. Ja mitäs ne sitten tarvii: lapsiperheet palveluita mm. harrastusmahdollisuuksia jäähallit ym. ja työpaikkoja tietenkin.
  Yrittäjät taas tarvitsee asiakkaita, työntekijöitä ja toisia yrittäjiä jotta homma pelaa kohtuukustannuksin. Kiikoinen ja Mouhijärvi kilpailee Nokian, Pirkkalan, Lempäälän ,Ylöjärven kanssa näistä ihmisistä, eli sinun pitää tarjota vähintään kaikki samat palvelut sieltä Kiikoisten täi Häijään Essolta mitä esim. koko Nokia tarjoaa.
  Mitä luulet kumman vaihtoehdon muuttoa suunnitteleva valitsee?

 • avatar Nimetön

  Mutta siinä olis järkeä että yhdistäisi Vammalan ja Huittisen, molemmat hyötyvät.

 • avatar Nimetön

  14:38 Olet niin oikeassa ja asian ytimessä. Kun pohditaan jonkun alueen vetovoimasta, kyllä se alue pitää selkeesti olla kaupunkia. Missä on monenmoista palvelua lapsiperheille ja hyvät mahdollisuudet harrastaa eri liikuntamuotoja. Liikkua bussilla ja polkupyörällä helposti eri harrastuksiin. Kahviloita ja ravintoloita moneen tarjontaan.

 • avatar Nimetön

  Muutta ihmeessä vaikka Tampereelle pilaamasta
  hyvää maaseutua.
  Täällä landella tehdään töitä, ravintoloissa käydään harvemmin. Silloin kun käydään, köyhät katselee ja kadehtii.
  Taidat muuten jo olla tamperelainen?

 • avatar Nimetön

  No, tänä päivänä ravintolassa käydään enemmän syömässä, kuin pämppäämässä. Mitä työntekoon tulee, niin kaupunkialueilla tehdään esim. monenlaista vuorotyötä paljon enemmän mitä maaseudulla. Sinänsä maaseutua ja kaupunkia ei kannata asettaa vastakkain. Mutta erilaista ajattelua ja pohdiskelua on hyvä opetella sietämään.

 • avatar Nimetön

  Joo maaseutu on maalaisille ja kaupunki kaupunkilaisille eikä niitä kannata turhaan sotkea keskenään jos molemmissa asuu onnellisia ihmisiä. kiikoinen ja Mouhijärvikin ovat hienoja asuinpaikkoja niille jotka eivät tarvi muuta kuin kaupan ja huoltoaseman, arvostakaamme näitäkin ihmisiä!

  • avatar Nimetön

   Vähät ovat tietosi Kiikoisten ja Mouhijärven palveluista, todella vähät.

 • avatar Seutukaupungit höpö höpö

  Satakunta kituu, Pirkanmaa kasvaa Tampere veturinaan

  Sastamalassa kannattaa katsoa Treelle

  Ja Häijääkin kasvaa vain Treen imun takia, Vammalassa ja Huittisissa ei vedä mikään

  • avatar Nimetön

   tartteeko tommosia tänne kirjoitella, kun ei oo nähtäväti käynytkään Huittisten vireyteen tutustumassa – siellä on paljon enemmän menoa, kuin täällä

 • avatar Millä vuosituhannella

  Satonen mahtaa elää?

  Suomi kaupungistuu ja tämän seutukunnan veturi Tampere.

 • avatar Nimetön

  Satonen on oikeassa, tämä seutukunta ei saa minkäänlaista vetoapua Tampereesta, ainoastaan työpaikat on siellä . Aamusin pitkä jono työmatkalaisia , iso osa yrittäjiä, matkaa töihin Nokialle ja Tampereelle ja illalla takaisin. No onhan se hyvä että on töitä tarjolla mutta jos jotenkin alkais kehittää tätä käpykylää niin Huittisten kanssa yhdessä vois olla ihan hyvä.

 • avatar Nimetön

  Vammala olisi kukoistanut ja menestynyt itsenään. Sastamala oli kolmesti hutilyönti. Nyt on ajolähtö päällä jatkuvasti.

 • avatar Nimetön

  Mistä helkutista lääkärit ja hoitajat repivät nämä kolmen miljardin säästöt, jotka valtiovarainministeri Orpo on jo lyönyt lukkoon. Kun valtio antaa maakunnille käyttörahat, niin Orpo tarkoittaa, että rahaa ei anneta enempää. Siinä alkaa vuorenpeikkojen tanssi, kun aletaan valkkaan, ketkä saavat hoitoa ja mikä porukka jätetään ilman. Maakunnille ei tule verotusoikeutta. Silloin ei tehdä lisäbudjettia.

 • avatar Nimetön

  Kolme miljardia tulee säästöjä, eli vähentää nousevia kuluja helposti,
  Tietoyhteyksien saattaminen keskenään puhuviksi tuo yksinään kyseisen summan.
  Suomen kelvoton osaaminen ohjelmistoalalla pitää korvata vaikkapa virolaisilla it-osaajilla niin homma hoituu.
  Virossa asia hoitui yhdessä vuodessa.

  • avatar Nimetön

   Tuo nyt on täyttä puppua. Sitä ei usko vaikka olisi kolmen promillen humalassa. Näistä Orpon säästöistä tulee vielä kova vääntö. Siinä on ihmisten yhdenvertaisuus yhtä kaukana, kuin on järki nykyhallituksesta.

 • avatar Nimetön

  Jokaisen kansanedustajan ja sellaiseksi pyrkivän pitää kannattaa sitä, että työeläkkeitä korotetaan. Koska sillä vastaavasti pienennetään valtion menoja. Silloin eläkeläisen ei tarvitse hakea sosiaalitukia. Työeläkkeet maksavat työeläkeyhtiöt, joiden sijoitustuotot ovat kohtuullisen hyvät. Varsinaiseen pesämunaan 200 miljardiin ei tarvitse kajota. Myös kansaneläke ja takuueläke saavat korotukset. Kunhan luovutaan turhista ja haitallisista yritystuista. Niitäkin valtio maksaa koheluuttaan lähes 10 miljardia vuositasolla. Kun lasketaan mukaan verohelpotukset. On siinä hulluus huipussaan.

  • avatar Nimetön

   No johan olet talousnero, kukaan ei maksa lisää mutta silti eläkkeet kasvavat. Taitaa olla tätä vasemmistolaista talouspolitiikkaa,ei ole olemassa mitään 10 miljardin yritystukia ja jos olisikin eihän niitä nyt kulutukseen voisi jakaa, järkeä pitää käyttää kerjätessäkin.

   • avatar Nimetön

    Niin. Vuosittainen työeläkkeiden sijoitustuotot olleet yli 10 miljardia. Tähän sitten työnantajien ja työntekijöiden maksut joilla varsinaisesti maksetaan työeläkkeet. Mitä tulee yritystukiin, niin yhteensä ovat lähes 10 miljardia. Kun lasketaan verohelpotukset mukaan. Asiantuntijat pitävät näitä tukia pääosin hyödyttöminä. Maksetaan suuryrityksille ja ne jakavat ne omistajille osinkoina. Mikäli eläkeläisten ostovoimaa lisätään sehän juuri piristää taloutta. Sekä verotulot lisääntyy. Että tälläistä “talousnero “.

Kommentointi ei ole käytössä.