Lastentarhanopettajilta Sastamalassa palkankorotusvaatimus

Lapsi, päiväkoti
Lapsi päiväkodissa. Kuvituskuva.

Sastamalassa joukko päiväkotien henkilöstöä vaatii tarkistusta palkkaan. Mukana on 25 lastentarhanopettajaa, yksi vastuulastentarhanopettaja ja kaksi päiväkodin johtajaa.

Lastentarhanopettajat esittävät tehtäväkohtaiseksi palkaksi 3 000 euroa kuukaudessa. Korotusvaatimus on noin 609 euroa. Päiväkodin johtajien esitys palkaksi on 3 500 euroa kuukaudessa. Siinä korotusta on noin 812 euroa.

Kaupungin työn vaativuuden arviointiryhmä on todennut, että tehtäväkohtaisten palkkojen määrittely tehdään työn arviointijärjestelmän avulla. Tehtäväkohtaisia palkkoja ei koroteta muilla perusteilla.

Lastentarhanopettajien, vastuulastentarhanopettajien ja päiväkodin johtajien työn vaativuuden arviointi on tehtävissä tehtäväkuvausten päivittymisen jälkeen syksyn aikana.

Asia on henkilöstöjaoston käsiteltävänä.

Vaatimuksia ja aloitteita useilla paikkakunnilla 

Monilla paikkakunnilla lastentarhanopettajat ovat jättäneet palkankorotusvaatimuksia. Lisäksi on tehty muun muassa kuntalaisaloitteita samasta aiheesta. Käynnissä on valtakunnallinen kampanja, jonka mukaan varhaiskasvatuksen ammattilaisten palkat laahaavat perässä.

 • avatar Nimetön

  Ei ole pitkä-aika kun uusi työehtosopimus hyväksyttiin!Eikö silloin tullut mieleen palkankorotus.

 • avatar Nimetön

  Täytyyhän siitä saada likaisen työn lisää, kun joutuu lastentarhanopettajatkin pikku-Sannin määräyksellä kohta vaihtamaan 1-vuotiaille kakkavaippoja…

  • avatar Nimetön

   kyllä on työttömäksi tehdyt ja lomautetutkin päivärahansa ansainneet, ilman aktiivimallin nöyryttämistä

 • avatar Nimetön

  jokku joutuu rehaa lapion ja rautakanken kans 1500e kuussa et nyt ÄMMÄT SUUT SUPPUUN

 • avatar Nimetön

  Kyllä lastentarhanopettajat ovat palkkansa ansainneet. Heillä on korkeakoulutus työhönsä ja vastuullinen kasvatustehtävä.

 • avatar Nimetön

  Nykyiset valmistuvat lastentarhanopettajat ovat ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita varhaiskasvatuksen maistereita. On aika korjata heidän palkkansa vastaamaan sekä koulutustasoa että työnvaativuutta. Moniko insinööri tai tässä tapauksessa DI tekisi töitä alle 3000 euron kk-palkalla?

  • avatar Nimetön

   Insinöörit tuovat verotuloja ulkomaankaupan kautta. Lastentarhanopettajat kuluttavat verorahoja.

   • avatar Nimetön

    Lastentarhanopettajat ja muu henkilökunta ovat voineet varmistaa myös insinöörin opiskelun ammattiin. Mutta älkää hyvät insinöörit keksikö enää mitään uutta epäinhimillistä, joka tekee lapsistanne keksimienne vientituotteiden orjia. Jälkien korjaaminen on liian kallista.

 • avatar Nimetön

  Nykyinen palkkataso on riittävä. Ei ole niin vaativaa työtä olenkaan, että pitäisi 3000-3500€/kk olla palkka.

 • avatar Neljän lapsen äiti

  Sosionomien ja masterien palkkoja on nostettava. Lasten ja nuorten kasvattaminen on arvokasta, hyvää ja tärkeää työtä. Sen pitää näkyä myös tätä työtä tekevien palkkapussissa.

  • avatar Nimetön

   Mutta osallistuvatko he siihen kaikkein tärkeimpään, eli päivittäiseen hoitotyöhön? Vaihtavatko vaippoja, syöttävätkö, sylittävätkö? Niissä töissä se suurin paine palkankorotuksiin lienee. Ja eivätkö anna jo “eriytymisellään” mallin lapsille, että “joku” tekee käytännön työt ja “joku” vain “opettaa”. Olen saanut asiaa käsittelevistä ohjelmista sen kuvan, että hoitotyön tekevät lasten-ja lähihoitajat. Oikaiskaa, jos on virheellistä tietoa.

 • avatar Nimetön

  Olen aikoinaan valmistunut ajankohtana kun lto koulutusta vietiin yliopistoon. Käänne oli mielestäni turha. Käytännönläheiseen ammattiin ei tarvita ylempää korkeakoulututkintoa. Erityisopet ja johtajat voisivat olla maisteritasoisia. Alalla kiersin päivähoidon kentän eri tehtävissä 20 vuoden ajan ja mielestäni palkka oli työn vaativuuteen varsin sopiva. Nyt muissa hommissa.

  • avatar Nimetön

   Samaa mieltä sekä lasten-, että vanhusten hoidosta. Ja ehkä lopulta KAIKENIKÄISTEN hoidosta. Korkeakoulututkinnot eivät lisää empatiaa, sydämen sivistystä ja halua auttaa. Ellei näitä ole, kaikki tutkinnot ovat turhia. Systeemi näitä erilaisia nimikkeitä on luonut ja niitä vaatii. Palkkaluokkia polkaistaan tutkintojen mukaan. Olen aika varma, että hyvä motivoitunut lähihoitaja osaa antaa saman hyvän opin ja taitoja sekä turvallisuutta, kuin se ehkä omassa huoneessaan toimintatuokioita suunnitteleva lto. Heidänkin työlleen on annettava oma arvonsa, mutta jokahetkinen läsnäolo lienee pääasia.

   • avatar Nimetön

    Lähihoitajan työ on arvokasta, mutta tarvitaan myös sitä korkeakoulutettua lastentarhanopettajan työpanosta. Yleensäkin hoitotyötä pitäisi arvostaa paljon enempi kuin mitä tällä hetkellä arvostetaan. Siinä työssä on aina toisen ihmisen auttaminen tavalla tai toisella kyseessä.

 • avatar Nimetön

  Lähihoitajienkin palkkaa tars nostaa,erityisesti vanhustenhoitopuolella!

 • avatar Nimetön

  Koulutus tuo yleensä osaamista. Empatiaa on hyvä hoitoalan ihmisellä olla, mutta pelkällä empatialla ei varhaiskasvatuksessa tai opetusalalla pärjää.

  • avatar Nimetön

   Ei pelkästään empatialla pärjätä, totta tuokin, mutta kandeja ohjanneena, monelta uupuu ryhmän ja yksilön ohjaustaidot. Olen ollut katsomassa tilanteita, joissa lapset kävelevät opettajien yli. Silloin ei kirjaviisaudesta kovin paljon lohtua ole, jos henkilökohtaiset kyvyt eivät riitä ohjaamiseen. Soveltuvuus alalle on tärkeämpää kuin korkeakouluopinnot, jotka varsin hyvin voisivat olla johtajien ja erityisopettajien pätevyydesvaatimuksissa.

 • avatar Nimetön

  Koulutus ja ammattitaito on kaksi täysin eri asiaa.
  Osaamisesta kuuluu maksaa, ei tittelistä.
  Maksetaan työstä jossa osaamista pitää kehittää ja jalostaa. Näissä kasvatus hommissa on se ongelma että eivät kehity, 1+1 on pitkään ollut 2.

 • avatar Nimetön

  eikö työläisten keskiansiot ole 3500, ainakin median mukaan, kyllä se riittää lastenhoitajillekin

 • avatar Nimetön

  Sanoo kokoomus ministeri Räty aikoinaan! Saako joku palkkaa alle 3000e kk.

 • avatar Nimetön

  Laura Räty : sanoi “saako joku palkkaa alle 2600 e”,
  mutta heidän (kok) mielestään pitäisi ottaa työ kun työ vastaan, vaikka ei siitä käypää palkkaa maksettaisikaan. Mitä siinä ruikuttavat, kun kaikilla ei ole palkkaa tuonkaan vertaa….

 • avatar Nimetön

  Olen vaihtanut alalta pois sen huonon palkan takia. Vaikea on ylläpitää motivaatiota yllä, kun vastuullasi on yli 20 lasta, osaavia sijaisia vaikea saada, vanhemmat eivät osaa rajoja asettaa lainkaan, lasten tuen tarpeet lisääntyneet. Ehdottomasti lastentarhanopen palkkaa tulee arvioida uudelleen.

 • avatar Nimetön

  Samaa mieltä edellisen kanssa; vastuullista, vaativaa ja usein raskasta työtä etenkin lasten kanssa, joiden vanhemmilla ei ole mitään käsitystä vanhemmuudesta. Ovat palkankorotuksensa ehdottomasti ansainneet.

Kommentointi ei ole käytössä.