Naton sotaharjoitukseen osallistunut Linda: ”Tähtään sotilasuralle”

Linda taisteluvarustuksessa Norjan lumisissa maisemissa.

50 000 sotilasta, joista 2 400 suomalaista. Heidän joukossaan sastamalalainen oppilaskorpraali Linda Kaasalainen.

Norja isännöi 23. lokakuuta alkanutta Naton järjestämää monikansallista Triden Juncture 18 -harjoitusta, joka oli isoin kylmän sodan jälkeen pidetty Nato-harjoitus. Kaasalainen suorittaa asepalvelustaan Porin prikaatissa Säkylässä. Sieltä tulevien sotapoliisien, kuten Kaasalaisen, lisäksi harjoitukseen lähti jääkäripataljoona.

”Jääkäripataljoona osallistui taisteluharjoituksiin. Sotilaspoliisien rooli oli hiljainen, mutta tärkeä. Toimimme maalimiehinä, eli odotimme metsikössä taisteluvalmiudessa vastustajan hyökkäystä. Lisäksi ohjasimme liikennettä ja vartioimme harjoitusalueilla, ettei kukaan ulkopuolinen pääse esimerkiksi kalustoon käsiksi.”

Positiivinen palaute kruunasi kokemuksen

Triden Juncture 18 pidettiin keskisessä Norjassa ja Ruotsissa. Vaikka osallistujia oli kymmeniä tuhansia, ei kolmen viikon aikana ehtinyt tulla ahdasta.

”Harjoitusalue oli järkyttävän suuri. Hyvin siellä mahtui kääntymään”, lauantaina harjoituksesta palannut Kaasalainen naurahtaa.

Osallistujamäärästä huolimatta harjoitus oli hyvin organisoitu. Kaasalainen kertoo vaikuttuneensa erityisesti siitä, miten niin suuri joukko saatiin täyteen taisteluvalmiuteen niin nopeasti.

Vaikka koko harjoitus oli mieleenpainuva kokemus, nostaa sastamalalainen huippuhetkiksi suomalaisten saaman positiivisen palautteen.

”Olihan se hienoa, kun ulkomaalaiset upseerit kehuivat meitä meidän upseereille. Siellä vähän ihmeteltiinkin, miten puoli vuotta koulutuksessa olleet tyypit selviävät hommista niin hyvin kuin me selvisimme.”

Saksien ripustaminen naulaan ei kaduta

25-vuotias Kaasalainen aloitti asepalveluksensa heinäkuussa. Vielä ennen joulua hänet ylennetään alikersantiksi. Myös palveluspaikka on vaihtumassa, sillä Kaasalainen suuntaa Niinisaloon sotarkoiraohjaajan koulutukseen.

Parturi-kampaajana kuusi vuotta työskennellyt Kaasalainen tähtää määrätietoisesti sotilasuralle. Siihen häntä ajaa kiinnostus ja suvun perinne.

”Lähipiirissäni on useampia ammattisotilaita. Vaikka viihdyin parturi-kampaajana, olen aina ajatellut olevani liian äijä siihen hommaan”, hän miettii.

Partiota Kaasalainen ei ole koskaan harrastanut, mutta viihtynyt metsässä omin päin. Vaeltaminen on hänelle rakkauslaji.

”Meillä on mäyräkoira ja schipperke. Mäyriksen kanssa rymyämme metsissä ja schipperken kanssa teemme pitkiä vaelluksia. Metsä on toinen koti keväästä siihen hetkeen, kun lunta on puoli metriä.”

Kaasalainen ei ole katunut hetkeäkään, että ripusti sakset naulaan.

”Sotilasura tarjoaa tekemisen meininkiä ja vaihtelua. Olen jo nyt saanut ihan huikeita kokemuksia, ja voin ihan rehellisesti sanoa eläväni elämäni onnellisinta aikaa.”

Linda Kaasalainen tähtää määrätietoisesti sotilasuralle.
  • Nimetön

    Tuossa on esikuvaa suurelle osalle Suomen naisista ja jopa miehistä.

  • Nimetön

    Kaikki sotahullut pitäis teljetä suljetulle ……tai jos niitä on paljon niin ahvenanmaalle,sieltä ei taida löytyä yhtään tervettä paluukyytiin.

    • Nimetön

      Kirjoituksestasi tulikin mieleeni, että koska pääsit avohoitoon?
      Sotahullujakin on olemassa. Nyt kylläkin on kyse maanpuolustuksesta. Sinä sivarina varmaan kasvatat sitten vähän enemmän ituja kommuunin käyttöön, jos Suomi miehitetään.

  • VihollinentuleeLännestä

    NATO taistelee viimeiseen Suomalaiseen sotilaaseen!
    Ei kannata kiihkoilla NATO joukoissa, tulevaa tykinruokaa tai taktisen ydinaseen!
    Lyödään päät taas selvästi viimekerrasta järeöityneeseen Karjalan mäntyyn!

    • Nimetön

      Kerropa nyt muillekin ketä vastaan Nato on olemassa olonsa aikana sotinut. Voit listata kaikki maat tuohon perään.

  • samovaari

    mikäh’n maa saa Suomen kokonaan vallattua, ei tää ihan pikku läntti oo.

      • Nimetön

        No Ruotsi on tuolla naapurissa, sieltä on tullut jo yli 50 000 miehittäjää ja kuhnuria pistämään Suomi perseelleen!

      • Nimetön

        Niinkö MV-lehdessä luki ennen kuin se päävalehtelija sai kakkua?

      • Nimetön

        Osoita yksikin mv:n julkaisema juttu missä valehdellaan enemmän kuin valtamedian julkaisuissa.

      • Nimetön

        ns. Valta eli valemedia valehtelee ja jättää olennaista kertomatta ja muuntelee totuutta omien tarkoitusperiensä mukaan.
        MV-lehti on (oli) piristävä poikkeus medioissa, kertoi sen mitä valtalehdet jättivät kertomatta ja pakotti joskus valtalehdistönkin kertomaan totuuden. Siitä kiitos!

      • Nimetön

        Varmaan sitten totuuden kertomisesta sai häkkiä. Oletko tosiaan noin tyhmä?
        Kerro sinä esimerkki valtamedian valheellisesta uutisoinnista.

      • Nimetön

        Ilmastonmuutos ja Porin mittauspisteet,kuulemma Porissa on keskilämpötila noussut hälyttävän paljon mutta totuus unohdettiin kertoa että mittauspiste muutettiin lentokentältä keskustaan missä on AINA ollut aste pari lämpimämpää.

        SINUN VUORO kertoa valheellinen uutinen mv lehdestä.

  • Nimetön

    Jos joku minut sodassa ampuu hengettömäksi niin joku tuonnäköinen mielellään niin voisi jäädä hymy naamalle.

    • Sotaromantiikkaa

      Olet pelannu liikaa tietokonepelejä. Kun kranaatti on repinyt vatsasi auki tai luoti räjäyttänyt keuhkosi, kuolet hitaasti ja tuskallisesti kituen. Ei jää hymy huulillesi. Jos olisit käynyt armeijan, tietäisit, että vihollinen pyritään haavoittamalla tappamaan hitaasti, jotta hänen hoitonsa veisi muiden taistelijoiden resursseja ja ja hänen tuskanhuutonsa laskisi vihollistaistelijoiden taistelutahtoa. Sotilasta käsketään tähtäämään laukaus keskelle kehoa, ei esimerkiksi päähän, johon osunut luoti tappaisi liian nopeasti.

      • Nimetön

        Ollaan sitten käyty varmaan eri armeija. Minä olen palvellut Suomen armeijassa.
        Päähän ei opeteta ampumaan, koska se on pieni maali ja heiluu koko ajan.
        Sulla on näköjään mielikuvitus lähtenyt laikkaamaan ilman pelejäkin.

      • Nimetön

        11:17 varmaan olenkin suorittanut erilaisen 11 kuukauden palveluksen armeijassa, jonne ei ollut pehmeää laskua, ei sallittu kuritonta oleilua, heräämistä jos huvittaa, puolet ajasta lomailua jne paijausta 6 kuukauden lyhytpalveluksen aikana. Olet tainnut palvella Pelastusarmeijassa, jos et ymmärrä sodan julmaa todellisuutta.

      • Nimetön

        Olen suorittanut asepalvelukseni 85 – 86. Tuolloin aamuherätykset toimivat kiitettävästi.
        Mistä päättelet, että en ymmärrä sodan julmaa todellisuutta?
        Kerroin vain kylmän faktan, jonka voit halutessasi tarkistaa. Jos varusmiehiä ohjeistettaisiin ampumaan päähän, joka on paljon pienempi maali kuin keho ja lisäksi liikkuu arvaamattomammin, niin kuinkahan paljon tulisi ohilaukauksia? Varusmiesten ampumataito on huononemaan päin, koska harva enää siviilissä harrastaa pyssyhommia.
        Tiedän tuon tarinan resurssien sitomisesta haavoittuneiden evakuoinnin kautta. Taidetaan Tuntemattomassakin asiaa sivuta jossain kohdassa.
        Nyt voit yrittää lainata joltakulta pyssyä ja menet kokeilemaan radalle kumman kokoiseen maaliin osuu paremmin. Minä osun paremmin isompaan ja hitaammin liikkuvaan.

      • Nimetön

        14:28 tämä nyt on aivan turhaa vänkäämistä. Kyllä minä tiedän miten liikkuvaan maaliin osutaan, olenhan metsästänyt jo nelisenkymmentä vuotta. Riista ammutaan heti tappavalla osumalla, vihollinen haavoittavalla. Turha sinun on takertua johonkin päähän tähtäämiseen, se on vain eräs esimerkki väärästä tähtäyspisteestä, jota armeijassa käytettiin. Jos sotiminen on sinulle joku sankarillinen seikkailu, niin siitä vaan. Olen itse nähnyt, kun sotilaat ampuvat ihmisiä, ja kerronpahan vaan, että se ei ole romanttista Tuntematon sotilas -luontoretkeilyä, eikä todellakaan elämän parasta aikaa, niinkuin tuo uutisen kampaajatyttönen haaveilee. Siitä jää ikuiset arvet sieluun.

      • Nimetön

        Niinpä. Syytät minua vänkäämisestä ja ’pää’-jutuista. Kun itse katsot omaa viestiäsi, niin nimenomaan käytät esimerkkinä päätä.
        Ymmärrettävää sinänsä, kun huomaa olevansa sivuraiteella, niin kannattaa tietysti sekoittaa juttujaan niin paljon kuin osaa.
        Olet sinä vaan aikomoinen sankari. Olet nähnyt, kun sotilaat ampuvat ihmisiä, wau!
        Minä en ihannoi sotaa – päin vastoin.
        Sinä taidat siihen syyllistyä. Olethan nähnyt, kun ihminen ampuu toista ihmistä.

  • Ihanaako oikeasti?

    Varaudu siellä urallasi ahdistelijoihin ja vähättelyyn. Ei kaikki kultaa mikä nyt kiiltää.

  • Tasa-arvoako

    Pojat joutui Niinisalossa marssilla kantamaan tyttöjen reppuja omiensa lisäksi kun nuo eivät jaksaneet.
    Eivätkä tytöt joutuneet lapin leirillä nukkumaan reikäisissä teltoissa, kuten pojat.

      • Nimetön

        Tuskin, ihan mielellään kantoivat naisten reput, eikä poikastenkaan teltat reikäisiä ole, sellaisestahan se paha mieli vasta tulisikin.

      • Nimetön

        Voi,voi,kyllä tuli näin tasa-arvon aikana paha mieli,aina ollaan vaatimassa kaikkea mutta mitään ei osata koska nainen.avuton,ei ne tissit ja pim…i aina kesää tee.

  • Vanha Gona!

    Kyllä siellä olisi 80-luvullakin ollut paikkansa myös naisilla armeijassa, harmittaa että kyseinen epäkohta kesti kauan korjata!

Kommentointi ei ole käytössä.