Keskusteluseinällä kehuja kouluruualle – Servi paljastaa nyt teräsmiespuuron salat

Tyrväänkylän koulun oppilaat pääsivät nauttimaan lähellä tuotetusta antimista Servin lähiruokapäivänä lokakuussa 2015. Kuvassa Pihla Tiensuu (vasemmalla) ja Aida Juvonen.

Koululaisten vanhemmilla on ongelma. Miten loihtia kotona yhtä maistuvaa ruokaa kuin mitä lapsille koulussa tarjotaan?

Facebookissa Sastamalan keskusteluseinällä virisi muutama päivä sitten kouluruoka-aiheinen keskustelu, joka alkoi tacoista.

“Millaisia mahtaa olla Servin koululaisille tarjoamat tacot? Meidän koululainen on jo pitkään halunnut kotonakin sellaista syödä, muttei osaa sanoa mitä siihen tulee. Meni kauan ennen kuin onnistuin broilerkastikkeen saamaan yhtä hyväksi kuin koulussa oli”, eräs äiti kirjoittaa.

Kommenteista käy ilmi, että kotona on vaadittu myös samanlaista teräsmiespuuroa, broilerkasviskeittoa sekä mangorajakastiketta, jota lapset ovat koulussa syöneet.

Perjantaina tavoitettu Servin toimitusjohtaja Raine Nuolikoski on yllättynyt spontaanisti saadusta positiivisesta palautteesta.

“Ruokalistojen ja reseptiikan suunnittelu sekä testaus on kovaa työtä, kuten ruoan päivittäinen valmistaminenkin. Niistä ei usein saa palautetta muuten kuin silloin, kun jokin ruoka ei ole ollut asiakkaalle mieluisaa tai jos jokin on mennyt pieleen. Tuntuu hyvältä koko ruokapalveluhenkilöstön ja tuotekehityksen puolesta, he tekevät mielettömän hienoa työtä päivästä toiseen.”

Nuolikosken mukaan samaa reseptiikkaa ja ohjeistusta noudatetaan kaikissa Servin toimipisteissä, joten esimerkiksi broilerkastikkeen pitäisi maistua samalta kaikissa paikoissa.

“Ruokien eri osia valmistetaan kuitenkin myös palvelukeittiöissämme, ja vastuu tarjolle laitettavasta ruoasta on aina viime kädessä siellä. Pieniä eroavaisuuksia varmasti on.”

Saatujen palautteiden perusteella viime aikojen suosikkiruokia kouluissa ovat olleet muun muassa makaronilaatikko,  puurot ja uunimakkara perunasoseen kera. Ruokatoiveita Servi saa jonkin verran, silloin tällöin niitä kysytään erikseen myös asiakastyytyväisyyskyselyjen yhteydessä.

“Kuuntelemme palautteita varsin tarkkaan. Tiettyjä ruokia nousee ruokalistoille palautteiden perusteella ja joskus niitä myös poistuu sieltä samasta syystä. Osa toiveista on kuitenkin sellaisia, ettei niitä ole esimerkiksi ravitsemusnäkökulmasta tai erittäin hankalasta valmistusprosessista johtuen mahdollista toteuttaa.”

Entä ne tacot? Pitääkö keskusteluseinällä avautuneen äidin edelleen arpoa oikeat ainesosat?

Valitettavasti.

“Reseptit ovat liikesalaisuuksia ja yritykselle tärkeää aineetonta pääomaa. Lisäksi reseptiikka on suunniteltu erityisesti suurkeittiössä ja joukkoruokailussa toteutettavaksi, joten monet reseptit eivät siten sellaisenaan soveltuisi kotikeittiöön.”

Nuolikoski vetää kuitenkin ässä hihastaan:

“Tästä syntyneestä keskustelusta halusimme kiitokseksi tuunata mainion teräsmiespuuromme ohjeen kotikeittiötä varten.”

Nyt puurokattilat esiin ja kokeilemaan!

Teräsmiehen puuro (laktoositon) Servin tapaan: 

Resepti:
1 l kevyt maitojuomaa
1 l vettä
200 g pientä kauralitistettä (esim. Elovena)
40g ruisleseitä
1 rkl suolaa
2 rkl laktoositonta voita

Laita kattilan pohjalle nokare voita. Anna sen sulaa ja kaada joukkoon vesi ja kaura-ruisleseet. Kuumenna ja sekoittele niin, että seos alkaa sakeutua. Lisää puolet maidosta ja hämmennä. Lisää loppu maito pienissä erissä seuraten puuron sakeutumista. Anna puuron hautua pienellä lämmöllä kypsäksi n. 1 h välillä sekoittaen. Mitä kauemmin ja hitaammin puuro hautuu, sitä pehmeämmän ja maukkaamman lopputuloksen saat ja juuri tämä on herkullisen puuron salaisuus! Maltti on valttia.

Vinkki! Mikäli puuroa jää, hyödynnä se ehdottomasti, vaikka sämpylätaikinajoukkoon! Saat sillä sämpylästä mehevän, rouheisen ja ravintorikkaamman lopputuloksen.

Servi muistuttaa puuron olevan paitsi kotimainen klassikko nykyään myös kansainvälistä trendiruokaa. Kaura on todellinen terveyspommi ja suomalaista superfoodia parhaimmillaan.

“Täysjyväviljaa käyttämällä saat hyödynnettyä kaikki jyvän ravintorikkaat osat. Täysjyvävilja sisältää runsaasti kuitua mikä taas tasaa verensokeria. Tämä puuro sopii mainiosti näin syysaikaan lounaaksi vaikkapa luumukiisselin kera. Puuroa tuunaamalla saat myös mainion aamu-, väli,- tai iltapalan. Puuro on myös helppo ottaa töihin evääksi – sen voi syödä niin kuumana kuin kylmänä. Nauti puuro kotimaisten marjojen tai esimerkiksi siemenien ja pähkinöiden kera. Perinteinen puuron syöjä lisää joukkoon pienen voisilmän kanelin kera”, Servistä ohjeistetaan.

 • avatar Nimetön

  ”Ruokalistojen ja reseptiikan suunnittelu sekä testaus on kovaa työtä, kuten ruoan päivittäinen valmistaminenkin. Niistä ei usein saa palautetta muuten kuin silloin, kun jokin ruoka ei ole ollut asiakkaalle mieluisaa tai jos jokin on mennyt pieleen.”

  Eikö se kerro jo jotain, jos useemmin tulee negatiivista kuin positiivista palautetta? Turhaan ei sitä negatiivista palautetta anneta. 😉

  • avatar Nimetön

   Jos sun mukulalle ei maistu kouluruoka ni se ei tarkoita sen olevan huonolaatuista tai pahaa. Ehkä lapsesi on vain nirso?

   • avatar Nimetön

    Ehkä lapsi ei ole nirso vaan lapsi on tottunut kotona niin hyvään ruokaan ettei kouluruoka maistu hyvältä. Kaikissa perheissä ei lämmitetä makaronilaatikoita ja valmis pitsoja.

 • avatar Nimetön

  Ei oo todellista. Sydän ystävälliset ateriat ovat päiväkodissa ainakin aina eineksiä. Ei siinä mitään, mutta tähän asti on eineksiä haukuttu epäterveellisiksi. Kalapuikkoja, HK/Saarioisten pyöryköitä ja ym. valmiita. Ei ole Servillä osaa niiden tekoon. Kasvisruokiin sotketaan aina soijaa, eikö voi valmistaa reilua kasvisateriaa. Soija aiheuttaa monelle vatsanväänteitä ja on allergisoiva. Aamupuurot pääsääntöisesti tehty veteen, maitopuurot maistuvat lapsille paremmin.

  • avatar Nimetön

   juu ainakin lähes raakana tarjottavat aiheuttaa valtavan piereskelyn, noi kalapuikot on sitä viimeistä tarjottavaa kans

 • avatar Nimetön

  Onko kaurahiutaleiden nimi nykyään kauralitiste?! Ja tarjotaankohan vanhuksille ruokaa nimeltä mangorajakastike?

 • avatar Nimetön

  Kouluruoka oli tiistaina: mauttomia pinaattilettuja ilman hilloa, kananmuna ja vetistä muusia. Kuka huoltaja tarjoaa tällaista kotona lapsille? Ei kukaan lapsistaan välittävä!

  • avatar Nimetön

   Meidän jälkikasvu ainakin kotiin tullessaan kehui ko. ruokaa.
   OIisko teillä vika mukuloissa eikä ruoassa?

 • avatar Nimetön

  Täytyy kyllä vanhempien olla TODELLA huonoja ruoanlaittajia, jos lasten mielestä Servin ruoka on hyvää.

  • avatar Mietivähän

   Aikuinen ihminen ja tollanen asenne. Minä syön kouluruokaa päivittäin mahani täyteen iloisesti, vaikka kumpikin vanhempi osaa ja myös laittaa ruokaa. Kannattaa pitää suukku kiinni, jos ei itse tiedä asiasta mitään.

   • avatar Nimetön

    Missä kommentissa selviää mun ikä; mitä jos määkin oon koululainen 😀

   • avatar Mietivähän

    Älä leiki tyhmää. Jokainen tajuaa, että aikuinen ihminen siellä kirjoittelee, sen verran ontuvaa argumentointia ettei tuohon lapsi edes taipuisi.

  • avatar Nimetön

   Eihän nykyajan vanhemmat osaa ja ehdi laittaa ruokaa. Valmista kannetaan kaupasta kotiin.

   • avatar Nimetön

    Varmasti ehtii ja myös osaa, jos on lukutaitoinen. Kyse on viitsimisestä ja asennoitumisesta.
    Perunoiden ja makkarakastikkeen teko vie aikaa vartin. Kiehumisen aikana voi vaikka surffata netissä.
    Kyseinen tai vastaava ruoka sallaatteineen maksaa 4 hlön perheelle öpaut 5-7 €. Siis alle 2 € /hlö.
    Puhun kokemuksesta.

   • avatar Nimetön

    No niitä samoja eineksiä Servikin tarjoaa. Lihapullat ja pihvit ovat HK, Saarioisilta tulee eineksiä mm. Kermaperunoita, keitot on tehty valmiista suikalepusseista, kastikkeet valmiista kastikepohjista.Suola on jätetty lähes kaikesta pois, yrttejä ei käytetä maustamiseen (paitsi tilliä) kalakeitossa niin paljon etteivät lapset koske vihreään liemeen, mustaa pippuria kyllä laitetaan niin paljon ettei lapset pysty sitä syömään.

 • avatar Nimetön

  Juustoinen kasviskeitto meillä inhokki,mahat kipeenä kaikilla. Ueimmin valitusta mauttomasta ruoasta.porkkananappeja muusilla myös ihmeellistä!

  • avatar Nimetön

   Paljonkohan noita porkkananappejakin viedään roskiin, kun meillä ei kumpikaan ainakaan koske, eikä kuulemma kaveritkaan.

   • avatar Nimetön

    Taidat olla oikein ylpeä jälkikasvustasi, kun sohlaavat ruokansa kanssa.
    ‘Eikä kuulemma kaveritkaan’ tarkoittanee, että yksi muu kaveri jätti syömättä – jos edes sekään.
    No kotona saa mitä haluaa. Jos ei heti saa, niin itkupotkuraivarin jälkeen ainakin saa.
    Eihän mukulalle voi sanoa ‘ei’, se voi saada traumoja.

 • avatar Nimetön

  Servi ja ylipäätään kaikki tällaiset keskuskeittiöt on kyllä kamalin keksintö ikinä. Ennen, kun ruoat tehtiin joka koululla itse, ruoka oli parempaa ja laadukkaampaa. Mut ku säästetään, niinku kaikke nykyään. Säästö on päivän sana.

 • avatar Nimetön

  Missähän ihmeessä on kysely tehty… Mouhijärven suunnalla ei juurikaan positiivista palautetta kuulu.. itsellä useampi lapsi ja paljon kuullut muidenkin lasten palautetta.

  • avatar Nimetön

   Ei tämä mikään kysely ollut. Facebookissa Sastamalan keskusteluseinällä jonkun lapset olivat ruokaan tyytyväisiä. Selvisi, että joidenkin muidenkin mielestä ruoka on ihan ok.

   • avatar Nimetön

    Ongelma onkin siinä kun yritetään tarjota kaikille samaa ruokaa, vauvasta vaariin. Päiväkodissa vasta opetellaan ja tutustutaan ruokiin. Kun on kunnollista perusruokaa, se maistuu, mutta kaikenlaiset sotkotukset, niin pienet eivät koskekaan. Koululaisille maistuu jo moninaisemmat ruuat. Vanhempi ikäpolvi haluaisia tuttuja ruokia. Valitettavasti heidänkin kohdalla liialliset kasvisruuat pelkästään ja liian kevyet ateriat johtavat puutteisiin ravitsemuksessa. Ei ymmärretä erilaisten ryhmien tarpeita, eikä niitä ainakaan kysytä.

  • avatar Nimetön

   noi kyselyt: sellaisia vastauksia saadaan, kun itse vastaillaan – valhe, emävalhe, tilasto tyylillä

  • avatar Nimetön

   Kuulemma terveellinen kasvisruoka. Harvempi edes kuulemma syö noita ja silti niitä vaan ostetetaan valmiina ja lämmitellään koulussa. Hurja hävikki kasvisruokapäivinä.

   • avatar Nimetön

    Ne oli mun lempiruokaa koulussa! Harmi ettei enää saa, kun peruskoulu jo ohi.

  • avatar Tuutikki

   Se joka väittää että kouluruoka on hyvää joko a) ei tiedä mitä on edes keskinkertainen ruoka saati sitten hyvä tai b) on täysin hullu. Ps sikakaan ei söisi sellaista ruokaa koska ei ole itsetuhoinen. Kiitos olen puhunut.

 • avatar Kolmen äiti

  Meillä kaikki kolme ovat fiksuja ruokailijoita, osaavat syödä melkein mitä tahansa ja kotona tehdään hyvää ruokaa. Minun kokemukseni mukaan koulussa nirsoilevat ovat nirsoja muutenkin. Meillä opetetaan ruuan arvostamiseen ja se oppi on mennyt hyvin perille. Myös nämä suosikit ja inhokit jakavat mielipiteitä, mutta jos
  koulussa ei maistu mikään, on vika ruokailijassa.

  • avatar Nimetön

   Kuinka samaa mieltä olenkaan.
   Nämä kouluruokaa syömättömät ovat tottuneet kotona saamaan mitä haluavat.
   Pizza, hamppari, nugetti linja kun odottaa kotona, niin koulussa ei kannata vaivautua.

 • avatar Nimetön

  Kun vanhempien tarjoama ruoka on pitsaa, hampurilaisia, ranskalaisia perunoita, ketsuppia, natriumglutamaattia ja muuta roskaruokaa joka on kaupallisista syistä houkuttelevaksi tehtyä, ei ole ihme, ettei puhdas ruoka koulussa maita näille äidin pikku lihapullille. Katsokaa vaan alle kouluikäisiä lapsia: Ylipainoisia suurin osa. Vanhempien ruoka-asenteet ja opetukset siirtyvät lapsille.

 • avatar Nimetön

  Olen aikuinen ja syön kouluruokaa päivittäin. Tuon parjatun pinaattilettuannoksenkin söin ja hyvää oli, niin monen muunkin mielestä. Mikset valittaja maininnut että salaattiakin oli tarjolla?
  Näen aikuisena senkin ja pahaa tekee, kun lapset valittavat ruuasta kovaäänisesti ja vievät annoksensa roskiin. Kotona kun saa ilmeisesti omia herkkuruokia.
  Joten ensimmäiselle kommentoijalle: kyllä sitä negatiivista palautetta annetaan turhaankin.

 • avatar Ei voi kuin ihmetellä

  Vain tyrväällä voi olla tällainen kommenttiketju positiiviseen juttuun.

  • avatar Nimetön

   Monelle tyrvääläiselle kanssaeläjien polkeminen jalkoihin on keino, jolla nousta heidän yläpuolelleen. Siitä seuraa tyhjyys ilman ystäviä, joka purkautuu ainaisena katkerana valittamisena.

  • avatar Nimetön

   On kyllä aika kamalaa luettavaa. Oikein hävettää näiden ihmisten puolesta.
   Pitäisikö lopettaa kouluruoka kokonaan, jos ei kelpaa?
   Katsotaan sitten onko kiva vääntää ja maksaa eväät muksuille itse.
   Ennenvanhaan ei kellään tullut edes mieleen haukkua ruokaa missään tilanteessa, se syötiin mitä saatiin.
   Todella epäkohteliasta ja huonoa käytöstä.

  • avatar Nimetön

   Johtuu varmaan siitä, että me lasten kanssa työskentelevät annamme palautetta jatkuvasti, kun ruuat eivät kohtaa ruokailijoiden kanssa. On surkea seurata lapsia, jotka ovat jopa 10 tuntisia päiviä pelkällä näkkärillä ja maidolla. Vaikka heitä kuinka houkutellaan maistamaan oudon näköisiä, ei selkeitä, ruokia, ei ketään voi pakottaa syömään ja vastuu on kuitenkin kasvattajalla huolehtia lapsen hyvinvoinnista. Miten?!!

 • avatar Nimetön

  no mitäs laatua tämä valittajiksi leimaaminen sitten on, muuta kuin, ellet ole samaa mieltä kanssani, niin jo tuli haukut

 • avatar Nimetön

  tähän voisi kommentoida että tyrvääläiset on katellista ja persaukista porukkaa

 • avatar Nimetön

  Ite servillä käyny syömässä! Raakaa,kauheen makusta ja jopa pilaantunutta,meitin työmaalla monilla mahat kipeenä samana päivänä. Ei kovin houkuttelevaa..

  • avatar Nimetön

   Eihän sitä syönyt edes Koistisen labradorinoutajakaan ja silti se tuli hemmetin kipeäksi!

 • avatar Nimetön

  Sylvään koululla 30 % opettajista ei syö kouluruokaa. Syyksi oct kertoneet, että vatsa ei kestä.

 • avatar Salaliittoteoreetikko

  Servi on kiristänyt lapset sanomaan että tykkää siitä paskasta mitä siä tarjotaan. Kehtaavatkin. Mikään hitlerin kidutus keino ei ole yhtä paha kuin servin kouluruoka. HYI HELVETTI!

  • avatar Nimetön

   Jos sinun on noin paha olla henkisesti, niin käy vastaanotolla.
   Varaudu laitoshoitoon ja ota henkkoht tavarat heti mukaan.

   • avatar Nimetön

    mikä sun on, pakkohoitoon passittaja? jos ei oo mitään järkevää sanottavaa, voisit olla hiljaa ja järjestellä vaikka niitä henkilökohtaisia tavaroitasi

   • avatar Nimetön

    09:59 Mikä sinun sitten on? Eipä sinullakaan mitään järkevää asiaa ollut. Minusta siinä ei ole mitään moitittavaa, että joku laittaa luun kurkkuun näille hitlerkorttia heiluttaville murrosikäisille. Kuluruoka seuraa aikaansa toisin kuin läskisoosia ja makaronilaatikkoa herkkuna pitävät junttivanhemmat ja heitä seuraavat pennut.

 • avatar N. Ärästys

  Jos servin eineksiä joku kehuu, täytyy hänellä olla oma lehmä ojassa. Biodieselin alkuaineita. “Porkkananapit” mitä ihmettä ne oikein ovat? Juustoinen kasviskeitto, paskaa.

 • avatar Nimetön

  Parasta että teette itte eväät ittellenne niin saatte mieleistänne!

 • avatar Nimetön

  Raine varmaan ottaa asiasta kopin ja korottaa työntekijöiden palkkaa, kun niin hyvä mieli tulee henkilöstön puolesta? 😉

 • avatar Nimetön

  Ruuan pitäisi antaa koulupäivään ja oppimiseen energiaa. Odotukseni lasteni kouluruualle ovat kotimaisuus (koskee myös maitoa ja levitettä), puhtaus, monipuolisuus. Joka päivä pitäisi olla sellaista ruokaa, että edes joku osa maistuisi. Pahinta on, että ollaan syömättä ja sitten makealla ja rasvaisella täytetään vatsa.

  • avatar Nimetön

   Oletko opettanut lapsesi syömään tavallisimpia ruokia ja vähitään maistamaan uusia ruokia? Vai odotatko koulun opettavan ruokakulttuuria? Kaikki koulun ruoat ovat syötäviä ja erinomaisia verrattuna nuorison energiajuomadieettiin. Suuri osa ongelmaa on murkkuikäisten koviskulttuuri, johon kuuluu auktoriteettien vastustaminen. Ruoasta valittaminen on ikiaikainen tapa esittää kovaa jätkää/gimmaa.

 • avatar Nimetön

  Huomenta Tyrväälä! On teillä jutut. Kouluruokailu järjestetään valtakunnallisen kouluruokailusuosituksen mukaisesti. Ja kunta päättää, paljonko ateria saa maksaa. Ei siinä yksittäiset työntekijät voi paljoa sooloilla ja tehdä jokaiselle ruokailijalle mieleistä ruokaa. Omavalvonta pitää huolen, että ruoka on turvallista (ei pilaantunutta). Joten turhasta valitatte, mutta jos nyt ei ihmisellä parempaakaan tekemistä ole, niin saahan sitä vaikka hakata päätänsä seinään.

  • avatar Nimetön

   Sastamalassa 2017 lounaaseen käytettävä raha oli 2.92€.
   On suoranainen ihme, että sillä saa noin hyvää ja monipuolista ruokaa.
   Kotona taitaa arvot olla vinksallaan, jos ruoasta pitää valittaa ja haukkua sitä alatyyliin.

 • avatar Kouluruoka

  Kouluruoka pitäisi laittaa maksulliseksi kuten muualla maailmassakin on tapana. Täällä yhteiskunta tarjoaa ilmaisen mahtavan edun, ja sitten kiittämättömät ihmiset kehtaa vielä valittaa kun se ilmainen ruoka ei ole sitä ja tätä ja kun sitä ei tehdä alusta loppuun sianraadoista asti omana käsityönä vaan käytetään eineksiä. Käsi pystyyn kuinka moni ei kotona käytään mitään valmiita eineksiä vaan tekee kaiken alusta loppuun itse?

  Omat lapseni olen yrittänyt opettaa kiitollisuuteen, vaikka sitten joka ruoka ei olisikaan itselle mieleistä. Osalle vanhemmista tämä näyttää olevan ylivoimainen tehtävä, kun omalle piltille ei voi tuottaa mitään pettymyksiä. nim. laitetaan vaan ranskalaiset ja nakit uuniin kun ei meidän petteri syö perunaa ja kastiketta.

 • avatar Maailmassa monta.........

  “Ilmainen” kouluruoka oppilaille on hieno juttu mutta sitä ei osata arvostaa. Mutta ajatelkaa niitä jotka tekevät sitä ruokaa niin he kulkevat omilla eväillä, Serviläiset ottavat omat eväänsä esiin kun heidän taukonsa alkaa. Olisi asiakkaille mukavampi nähdä että Serviläiset syövät samaa ruokaa kuin muutkin.

 • avatar Nimetön

  Vanhemmat pankaa ne koulukiusaajat ja ruuastanirsoilevat kiroiklevat penskanne kuriin. Jos se kouluruoka on niin kamalaa – tehkää niille kullanmuruille eväät mukaan ja sallikaa niille ruokarauha, joille kouluruoka maistuu. Ei ole pakko syödä eikä pakko valittaa.

 • avatar Nimetön

  Lapset ovat kekselijäitä. Valitetaan jatkuvasti muka huonosta kouluruoasta. Vaaditaan sillä varjolla rahaa välipalaostoihin.jotka eurot todellisuudessa kerätään viikonlopun päänsekottaja-aineisiin. Harvapa iskä ja äiti antaisi pyydettäessä rahaa näihin tarpeisiin ,

 • avatar Nimetön

  Aivan niin. Seuratkaapa vai mitä bisnistä tehdään mm. Torikeskuksen takapihalla. Eikä niitä rahoja ole vanhemmilta pyydetty juuri näihin hankintoihin.

Kommentointi ei ole käytössä.