Sotesin puhelinpalvelu paranee maanantaina

Puhelinpalvelussa annetaan pian arvio siitä, mihin aikaan kiirevastaanotolle kannattaa saapua. Kuva: Minna Isotalo.

Sotesissa otetaan ensi maanantaina 14. tammikuuta käyttöön uusi puhelinpalvelu. Sen tarkoituksena on parantaa paitsi lääkärien ja hoitajien vastaanoton puhelinpalvelua myös sujuvoittaa kiirevastaanoton (päivystys) toimintaa.

Maanantaista alkaen Sastamalan ja Punkalaitumen terveyspalveluissa on yksi yhteinen hoidon tarpeen arviointi- ja ajanvarausnumero 03 5210 2020, josta vastataan asiakkaille kello 8 – 16.

”Jatkossa sairaanhoitajat tekevät puhelimessa entistä tarkemman arvion hoidon tarpeesta. Asiakas saa soittaessaan ohjeistuksen mahdollisista etukäteen tehtävistä laboratoriotutkimuksista sekä arvion siitä, mihin aikaan vastaanotolle kannattaa tulla, jotta odotusaika olisi mahdollisimman lyhyt”, selvittää johtava hoitaja Anne Kantola.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että ennen kiirevastaanotolle lähtöä asiakkaan olisi hyvä tarttua puhelimeen ja selvittää, onko hänen vaivansa pikaista hoitoa vaativa.

Kantola muistuttaa hoitajan antaman ajan olevan aina suuntaa antava. Kiirevastaanotolla akuuttia hoitoa tarvitsevat potilaat menevät yhä muiden edelle.

Johtavan hoitajan mukaan muutoksen taustalla on laki.

”Lain mukaan potilaan on saatava arkipäivisin virka-aikana välittömästi yhteys terveyskeskukseen. Sen varmistamiseksi puheluihin vastaa jatkossa kolme sairaanhoitajaa yhteensä kahdeksan tuntia päivässä, kun aiemmin puhelinaika oli rajattu 1,5 tuntiin aamulla ja tuntiin iltapäivällä. Maanantaista alkaen päivittäinen puhelinaika kasvaa 24 tuntiin.”

Mikäli kaikki hoitajat ovat yhteiseen puhelinnumeroon soittaessa varattuja, on asiakkaan mahdollista jättää takaisinsoittopyyntö. Siihen vastataan viimeistään seuraavaan arkipäivään kello 16 mennessä.

Asiakkaiden, joille on nimetty omahoitaja, puhelintunnit ovat arkisin kello 8 – 9. Omahoitajien puhelinnumerot säilyvät entisinä.

”Koska Punkalaidun ja Kiikoinen ovat eri verkossa, asiakkaat voivat soittaa myös näiden terveysasemien entisiin numeroihin, ja puhelut kääntyvät automaattisesti yhteiseen verkkoon”, Kantola jatkaa.

Myös kiirevastaanoton omasta numerosta puhelu kääntyy virka-aikana yhteiseen puhelinpalveluun.

 • avatar Nimetön

  mitä sillä sitte on väljä jos joku hönö vastaiski puh ku lääkäri aikaa et kumminkaan ennen juhannusta saa

  • avatar Nimetön

   Missä? Sastamalassa se lienee parin tunnin luokkaa keskimäärin. Itselläni on ollut tuota luokkaa.

 • avatar Nimetön

  Jos muutoksen takana on laki, niin miksi lakia ei ole noudatettu aiemmin, ja mihin sanktiot tästä kohdentuvat?

 • avatar Nimetön

  yritin tammikuun 7 päivä soittaa aikaa lääkärille 12,30-13,30 välisen ajan. Luurista kuulu,vastataan viimeistään 3 min.kuluttua,sitten vastataan viim,5 min kuluttua.älkää sulkeko puhelinta.Sitten kuuluu ,painakaa ykköstä niin teihin otetaan yhteyttä.No ei otettu,eli saanut aikaa.No seuraavana päivänä aamuaikaan sain lääkäriajan.

 • avatar Nimetön

  Tuosta tulee mieleen että onko sairaalaa enää pystyssä,vai onko sastamalan kansanedustajat vienyt sen Tampereelle

 • avatar Nimetön

  Ja millä muotoa palvelu paranee? Kun arkipäivinä labranäytteen saa otettua kello 17 saakka ja lauantaisin ja pyhisin 8 – 11 ? Labranäytteet on monesti tuiki tarpeelisia.

 • avatar Nimetön

  Miten säilyy kiirevastaanotolle soittavien tietoturva, jos hoitaja vastailee puhelimeen muun ohella tarkkailuhuoneessa? Kyselee ja toistelee henkilötunnuksia sivullisten kuullessa kaiken?

 • avatar Nimetön

  Pirkanmaan julkiset palvelut on kehitysmaan tasolla , tuhoten laiminlyönteineen ihmisiä ja perheitä .

 • avatar Nimetön

  Terveyskeskuksissa lääkäripulaa ilmoitetaan uutisissa tänään – no nytkö toimijat itsekin sen oivaltavat, täysin syvältä sieltä olevan, asianmukaisten ympärivuorokautisten päivystyksien puutteen ja aluesairaaloiden vailla järkeä olleiden lakkauttamisten ? Ei kiitos, acutojen yms. vailla petiä olevien keskitettyjen päivystysten ajalle !

 • avatar Nimetön

  Onko työpaikkaruokailu suuri syyllinen syövän lisääntymiselle? On kyseessä firman tai kuppilan/ravintolan antimet. Einekset näyttelee pääroolin ruoanvalmistuksessa. Tästä asiasta vaietaan aina kun varoitetaan einesten vaarallisuudesta. Sama juttu koulujenkin osalta. Ruuat tuodaan isoista keskuskeittiöistä. Miksi sormea heristetään einesten osalta ainoastaan kotona valmistetun ruuan osalta. Kaksinaismoralismia ja lasten vanhempien syyllistämistä.

  • avatar Nimetön

   unessako tuli kirjoitettua tämä? Miten liittyy puhelinpalvelusta kertovaan artikkeliin?

Kommentointi ei ole käytössä.