Saksitut: Kummivaltuutetut opastavat nuoria päätösviidakossa

Sastamalan nuorisovaltuuston esitys kummivaltuutetuista eri kaupungin toimielimiin oli aikanaan loistava. Nuorisovaltuusto kaipasi edustajilleen henkilöitä, jotka opastavat nuoria päätösviidakossa. Eikä vähiten siksi, että joskus esityslistojen teksti on niin monimutkaista, että asioiden selvittäminen ei ole välttämättä helppoa.

Tämä koskee erityisesti kaava-asioita, jotka selvitetään perinpohjin esityslistoilla, kuten pitääkin. Vuosikymmeniä sitten riitti, kun tekstissä sanottiin, että tuolle tontille halutaan nelikerroksinen talo, No, ei ehkä aivan niinkään, mutta melkein. On myös erilaisia kaavoja ja maankäyttösopimuksia. Ne eivät aina avaudu kokeneillekaan kuntapoliitikoille kerralla, saati sitten nuorille, jotka ovat vasta uraansa aloittamassa.

Kummivaltuutetut voivat myös olla avainasemassa, kun nuoret aikanaan miettivät osallistumistaan syvemmin kuntapolitiikkaan, vaikkapa ehdokkaana kuntavaaleissa. Jos on saanut myönteisen kuvan päätöksenteosta ja saanut vielä ääntäänkin kuuluville, ratkaisu ehdokkuudesta on sitä helpompi. Uusia ehdokkaita tarvitaan, sillä listoja on nykyisin vaikea saada täyteen.

Tämä koskee myös tulevia eduskuntavaaleja. On kuulunut, että tavallisia ehdokkaita on hankala löytää. Niitä kuulemma on, jotka ovat läpimenostaan jokseenkin varmoja.

Sastamalassa muodostuu mielenkiintoinen vaaliasetelma. Ehdokkaita on runsaasti, joten myös äänet jakautuvat. Kuinka, jää nähtäväksi ja koettavaksi.

Viime eduskuntavaaleissa Sastamala sai jättipotin kolmen kansanedustajan muodossa. Sellainen potti tänä keväänä olisi ehkä ihme, toivotaan silti. Kaikki ehdolla olevat ja mahdollisesti vielä tulevat ovat tärkeitä. Menestystä teille. Olette rohkeita, sillä eduskunnassakaan ei tulevina vuosina tehdä kovinkaan paljon kivoja päätöksiä.

 • avatar Nimetön

  On paljolti eduskunnasta itsestään kiinni tehdäänkö hyviä vai huonoja päätöksiä. Eli mikä on eduskunnan arvopohja, ja sitäkautta maan hallituksen. Siinä asiassa äänestäjä ei ole “pelkkä ruutulipun heiluttaja “. Vaan äänestäjät itse osallistuu päätöksentekoon, tekemällä äänestyskopissa oikean valinnan. Nykyhallitus muistuttaa käänteistä maantierosvoja. Otetaan keski-ja pienituloisilta ja annetaan ylipitkän lompakon omistavalle.

 • avatar Nimetön

  Vihervasemmisto tekisi maaseudulla asumisen mahdottomaksi. Sanna Marinin esitykset polttomoottori käyttöisten autojen vaihtamisesta sähköautoihin nopealla aikataululla on mahdoton vähätuloisten toteuttaa.
  Metsähakkuiden keinotekoinen rajoittaminen veisi paljon työpaikkoja, sekä euroja maaseudulta.
  Tietysti kaikkia maaseutua koskevia veroja vasurit korottaisivat, jotta rahaa liikenisi Kojamon kautta
  omaan pussiin.
  Tämä on vaihtoehtoista politiikkaa, jota vihervasemmisto tarjoaa.

  • avatar Nimetön

   Vihervasemmisto tekee asumisen lähestulkoon missään mahdottomaksi.
   Kaikki työllistymiseen ja talouskasvuun liittyvät parannukset blokataan vanhalla kunnon uhkailu ja kiristysmentaliteetilla nurin (vrt. ISIS).
   Suomen talous ei mahdollista vasemmistohallitusta kestä, vaikka lähtökohdat on nykyhallituksen toimenpiteillä luotukin otollisiksi.

  • avatar Nimetön

   Tavoite on, että 25% Suomen koko autokannasta on vähä-tai nollapäästöisiä vuonna 2030. Kun kuuntelee autonvalmistajien suunnitelmia, niin siihen suuntaan se vääjäämättä menee. Nykyhallituksen Berneri se autoilua on lopettamassa paljon kovemmilla vaatimuksilla. Ja kyllä Suomen metsät kestää nykyhakkuut. Että tervetuloa pois sieltä “metsästä”.

 • avatar Nimetön

  Maahanmuutto on päivän sana erityisesti Irakista ja Afganistanista vai mitä,ehdokkaat?

  • avatar Nimetön

   Ja toivomme myös lisää vastaanottokeskuksia.Koska niistä oppii.Niistä oppii.

   • avatar Vihervasureille äänet

    Kyllä saadaan lisää kun vain vihervasureille äänesi annat

 • avatar Nimetön

  Suomeen on rantautunut erittäin haitallinen vieraslaji. Tämä Nykyhallitus. Äänestäjät tekevät käänteisen loukkopyynnin. Äänestyskopissa tehdään vallankumous.

  • avatar Nimetön

   Etpä ole tainnut seurata Suomen tapahtumia vähään aikaan tai katsellut uutisia.
   Riippumaton Talouspolitiikan arviointineuvosto antoi varsin hyvän arvosanan Sipilän hallitukselle. Arvio on varsin mairitteleva, vaikka änkyräliitot sabotoivat osan hallituksen aloitteista terrorismillaan. Suomen talous ja tulevaisuus siitä ikävä kyllä kärsii. Joskin eihän ko. liitot ole koskaan kantaneet huolta kuin omasta navastaan.
   Onneksi tämän ovat jo palkansaajatkin huomanneet ja irtisanoutuvat sankoin joukoin liitoista ja liittyvät YTK:hon.

   • avatar Nimetön

    Uutisissa kerrottiin myös miten laivanrakentajia rahdataan ulkomailta, vaikka kyseisellä alueella on tuhannen alan osaajaa työttömänä. Mutta kun eivät suostu tekeen töitä 3 euron tuntipalkalla. Työperäistä maahanmuuttoa lisää huutavat Sipilä ja Orpo.

   • avatar Nimetön

    Tuo kolmen euron tuntipalkka on puppua. Kukaan sitä ei ole vielä kyennyt todistamaan, kunhan joku on keksinyt syyttää työnantajaa.
    Voin minäkin väittää, että vasureilla älykkyysosamäärä on sama kuin kengännumero . . .

 • avatar Nimetön

  Sipilän hallituksen toimet purevat.
  Työllisyysasta kohosi joulukuussa 72.5% työvoimasta.
  Vihervasureille tämä totuus on kyllä kova nieltävä.

  • avatar Nimetön

   mistä näitä hulluja löytyy jotka uskoo työllisyyden nousseen,suomessa on edelleen 500000 työtöntä PISTE

   • avatar Nimetön

    Avaa silmäsi ja tule ulos peräkammarista. Suomi on muttamassa vuodessa muuttunut parempaan suuntaan ja paljon. Kiitos hallitus!

   • avatar Nimetön

    Onhan tämä uskomaton saavutus Sipilän hallitukselta, 140 000 työtöntä on työllistynyt.
    Mikä parasta, työllisyys paranee edelleen.

 • avatar Nimetön

  Myös eläkeläisten kannattaa olla tarkkana, kun Suomeen rahdataan työntekijöitä ulkomailta, huhkiin 3 euron tuntipalkalla. Mistä maksetaan eläkkeet tulevaisuudessa? Kas, siinäpä pulma.

  • avatar Nimetön

   Se on edelleen valeuutinen se kolmen euron tuntipalkka.
   Vihervasurit joutuvat turvautumaan taas valheeseen, kun eivät enää muuta keksi. Ei ole tietysti ensimmäinen kerta.

   • avatar Nimetön

    Siinä saa jokainen palkansaaja tykönään pohtia, että kuinka paljon hetken hurmiossa heikennetää ammattiliittoja. Suomen Yrittäjät.ja EK:n herrat ajavat tykistöä asemiin. Missä vastavoima, kun palkansaajat ovat Loimaan savipeltoon lyöneet töppösensä jumiin?

   • avatar Nimetön

    Taitaa olla niin, että änkyräliitot ovat itse ajaneet jäsenensä pakosalle. Kukaan ei enää yksinkertaisesti kehtaa kuulua näihin mielivaltaista terroria harjoittaviin liittoihin, jotka dumppaavat keräämänsä jäsenmaksut hämäräbisneksiin samalla, kun ajavat Suomen talouden alas.

    YTK on ainoa järkevä ratkaisu. Työttömyysturva alle satasella ja lakipalvelut sun muut lisukkeet saa maksamalla muutaman euron lisää.

   • avatar Nimetön

    Sen verran pitäisi tuntea maansa historia, ettei rakenna tulevaisuuttaan valtaapitävien hyväntahtoisuuden varaan.

 • avatar Päivän Pirkko Esko

  Kyllä minä nin mieleni pahoitin..

  Valta on kihahtanut kirkkovaltuuston vai mikä se nyt oli puheenjohtajan päähän.

  Vai ei Kansaa saa päästää valitsemaan kirkkoherraa..niin hyvän herran ku saimme Osmo Ojansivusta.

  Halutaanko että loputkin eroavat kirkostanne.

  En olisi tätä uskonut näkeväni ku katselin keskus kentällä kun sittemmin majuri Esko torjui rankkareita Vapsin keltamustissa III divisioonan otteluissa.

 • avatar Jättipotti

  Sastamalan ehdokkaat saavat jättipotin kunhan pitävät tämän mielessään

Kommentointi ei ole käytössä.