Omakotiyhdistys vesimaksuista: “Korotus tuntuu kohtuuttomalta”

Sastamalan Veden johtokunta on päättänyt korottaa 15 prosentilla perusmaksuja 1. toukokuuta alkaen. Käyttövesimaksu pysyy ennallaan.Vastaavia korotus on kaavailtu myös kahdelle seuraavalle vuodelle. Vuoden 2021 alussa on mahdollisesti tulossa käyttövesimaksuun viiden prosentin korotus. Edelliset korotukset tehtiin vuoden 2018 alusta lukien.

”Kahden seuraavan vuoden korotuksista tehdään kuitenkin vielä erilliset päätökset kumpaisestakin. Samalla korotusten määrä täsmennetään”, kertoo verkostopäällikkö Pekka Yli-Mattila.

Syynä korotuksiin on Sastamalan Veden talous. Takana on tappiollisia vuosia ja tavoitteena on positiivinen talous lähivuosina.

”Meillä on kuitenkin takana isot investoinnit pohjaveteen ja Huittisten puhdistamoon. Lisäksi omaan puhdistamoon suunniteltu noin miljoonan remontti. Siellä tehtäisiin esipuhdistus, joka vähentää maksuja Huittisiin.”

Sastamalan Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Pentti Haapahuhta ei ole hirveän mielissään ajatelluista korotuksista. Hän myös keskustan kaupunginvaltuutettu ja tuntee tilanteen hyvin.

”Keskustelimme yhdistyksen hallituksessa maksuista. Korotuksia pidettiin isoina. Meiltä lähtee varmaankin kannanotto virkamiehille, jossa toivotaan muunkinlaisia ratkaisuja, jos kaupunkiin halutaan uusia asukkaita.”

Toisaalta Haapahuhta tunnistaa myös Sastamalan Veden tilanteen.

”Asukasmäärän lasku ja vedenkulutuksen putoaminen tietenkin vaikuttavat. Kyllähän siinä vesilaitos on puun ja kuoren välissä.”

Mitä se maksaa?

Omakotitalon, jossa vettä kuluu 100 kuutiota vuodessa, maksut nousevat kolmen vuoden aikana vajaat 20 prosenttia, eli noin 149 euroa vuodessa jos mietityt korotukset toteutetaan. Esimerkkitalossa on normaali 20 millin vesimittari. Esitetyt hinnat ovat verollisia.

Käyttöveden perusmaksu nyt 78,13€, toukokuun alussa 89,85€.

Jäteveden perusmaksu nyt 137,32€, toukokuun alussa 157,83€.

Hulevesi nyt 21,31€, toukokuun alussa 24,50€.

Käyttövesimaksu nyt 2,19€ kuutiolta, pysyy ennallaan toukokuun alussa.

Jäteveden käyttömaksu nyt 3,02€, pysyy ennallaan toukokuun alussa.

Hulevedessä ei ole käyttömaksua. Perusmaksu peritään alueilla, jotka ovat hulevesiviemäröinnin piirissä ja kiinteistö on liittynyt siihen. Jos alueella on kiinteistö, joka ei ole liittynyt hulevesiviemäriin, voidaan perusmaksu periä 200 prosentilla korotettuna. Hulevesimaksua ei peritä, jos vedet ohjataan ojiin, mutta ei katuojiin.

 • avatar Nimetön

  Kuukauden eläke vuodessa menee vesimaksuihin.
  Perusmaksut pelkästään ovat hirveän suuret.
  Parjattu maan hallitus tuntuu hyväntekijältä omiin päättäjiin verrattuna.

 • avatar Nimetön

  Mielenkiintoista, että vedotaan korotuksiin kulutuksen vähenemisen varjolla. Meillä ainakin on pakko vielä vähentää kulutusta tulevaisuudessa. Onneksi on kaivo pihassa, eikä Paulun lähteessä ole vielä kolikkoautomaattia.

  • avatar Nimetön

   Kyllä sun vetes kaivosta loppuu, on sen verran kuivat kesät,mitäs sitten?

 • avatar Nimetön

  Ihan normaalia toimintaa, kulut maksavat ne jotka palveluita käyttävät.

  • avatar Nimetön

   Mutta jääkö kulunkit ylös vai laskeeko ikinä,tällä leveysasteella tuppaa kulinkit jäävän ylös.

 • avatar Ihan

  myös normaalia on se, että jos organisaatiota johdetaan huonosti se aiheuttaa kustannusten painetta, jonka lisäkustannuksen sitten tässä tapauksessa maksavat palvelujen käyttäjät eli veden kuluttajat, ei palvelun järjestäjä, kuten yksityisellä sektorilla jossa kun ns. kauppa ei käy ja hommat kusee niin maksaja on palvelun tuottaja, eivät asiakkaat? Yleensä seurauksena on konkurssi. Tässä vesiasiassa se ei vaan mene niin. Itse raaka-aine, vesi maaperässä, ei liene maksa sen enempää kuin viime vuonna tai aiemminkaan, kyse on muiden asioiden jaksottamisesta pitkäjänteisesti niin, ettei äkillisiä suuria kertahinnankorotuksia asiakkaalle.eli vedenkäyttäjälle tulisi? Taitolaji, ja voisihan sitä veden hintaa joskus jopa alentaakin. Sehän ollee pelkkää matematiikkaa?

  • avatar Nimetön

   Jos kykenet toiittamaan puhdasta, ruosteetonta, ilmaista pohjavettä koko Sastamalan alueelle ja rakentamaan jäteveden käsittely nykymääräysten mukaisesti ilman huoltoa kaipaavia laitteita ja ilman pääomakuluja, niin mikset tee sitä? Sinulla on selvästi hallussasi ns. parempaa tietoa, miten tuo kaikki tehdään halvemmalla. Saat varmasti pilvin pimein asiakkaita, kaupunkikin saattaa ostaa palveluitasi. Loistava bisnes, mutta oletko sinä kuitenkaan ihmeidentekijä?
   Jos tässä vielä porvarivalta jatkuu, vesilaitoksetkin yksityistetään ja silloin vesi vasta maksaakin.

   • avatar Nimetön

    Miksi kaupungin vesilaitoksesta tehtiin liikelaitos, kuka sen keksi?

  • avatar Nimetön

   10:28
   Ilmainen neuvo: älä rupea yrittäjäksi. Tuossa mielipiteessäsi on oiottu kaikki mitä voi oikoa.
   Hinnan alennus kieltämättä on pelkkää matematiikkaa. Esim. rautakaupassa vasaran hinnan voi pudottaa vaikka neljäsosaan nykyisestä. Helppoa matematiikkaa, jaetaan hinta neljällä. Ihan eri asia on se, että mitä tapahtuu kaupan katteelle.

  • avatar Nimetön

   Kankaanpää on rakennettu pohjavesivaraston päälle: Hämeenkangas, Pohjankangas. Eivät tarvitse siirtolinjoja.

 • avatar Nimetön

  Kaupungin johtaja voisi nyt katsoa ensin peiliin ja toiseksi peiliin taas ja voisi miettiä kaupungin vetovoimaisuutta. Suomessa on hallitus ajanut elämisen niin että maan alla on edullisempaa asua kuin maan päällä.

  • avatar Nimetön

   Vesijohtovesi on vetovoimatekijä ja tulevillakin hinnoilla halvempi ja huolettomampi kuin oma kaivo ja jätevedenkäsittely. Mitä vetovoimaa on omakotitalolla, jossa on veden sisäinen kierto: pumpulla kaivosta taloon, viemärin kautta imeytyskenttään, josta takaisin kaivoon.

   • avatar Nimetön

    Missä tuollainen järjestelmä on?
    En ole koskaan kuullut tuollaisesta.

    Suodatus- tai imeytyskenttä ovat riittävän kaukana kaivosta, alempana kuin kaivo ja lisäksi vielä veden virtaukseen nähden alajuoksulla.

   • avatar Nimetön

    12:49, imeytyskentän etäisyys riippuu tontin koosta ja maaperä ratkaisee, mihin kuopan saa tehtyä. Pohjaveden virtaussuunta riippuu sen kulloisestakin pinnankorkeudesta. Ihanteellisessa tapauksessa jätevesi pilaa vain naapurin kaivon.

 • avatar Nimetön

  No kyllähän nyt tyhmempikin ymmärtää että tämä ei ole mikään johtamiskysymys vaan kustannuskysymys.Vesijohtoverkkoa rakennetaan koko aika haja-asitusalueelle mm. Kärppälään, Karkunkylään jne. Liittymä maksaa n 10 000 eur joten se lienee tapissa. Muutaman satasen hinnankorotus ei ole paljon ja jakaa kuluja tasasemmin käyttäjien kesken.

 • avatar Nimetön

  Kiitos Pentti Haapahuhta ja omakotiyhdistys. Oikean asian puolesta vetoatte. Kohtuullisuutta hinnankorotuksille. Rahaa pitää jäädä muuhunkin kuin veteen ja sähköön. KIITOS TEILLE kun ajatte asiaa kohtuullistamisen puolesta.

 • avatar Nimetön

  Kannattaa lukea vuoden 2018 tilinpäätös, kun se valmistuu, kuten myös tp 2017. Ylijäämää on kerätty aikaisempina vuosina merkittävästi ja myös melkoiset poistot ja varaukset on pystytty tekemään. En ymmärrä moista korotustarvetta tässä vaiheessa, kun ylijäämiä edelleen on. Sastamalan Veden talous on kunnossa.

  • avatar Nimetön

   Tuskin on ylijäämiä v. 2018, investoinnit on aika rajuja tällä toimialalla. Tuntuu että ei oikein ymmärretä mitä tämän vesilaitoksen toimintaan kuuluu, vedenmyynti on se millä tuloja hankitaan ja kova kustannuspaine kohdistuu tännekin.

   • avatar Nimetön

    Maksaako Sastamalan Vesi kaupungille peruspääoman korkoa, mikäli maksaa, paljonko?
    Miten käsiteltiin vesi ja jätevesilinjojen porkkanarahat kirjanpidossa?
    Söikö kaupunki ne, vai ohjattiinko ne Vesilaitokselle.

 • avatar Nimetön

  Kai ne rahat jostain täytyy kyniä, kun kaikenlaiset “päälliköt” nostaa tämän tästä palkkaansa!! Tyhjänpäiväsiä suunnittelutiimejä jatkuvasti,millon mistäkin..ja konsultteja..

 • avatar Nimetön

  Kummallista porua jostain vesimaksuista. Hakekaa ämpärillä järvestä, siellä se on halpaa.

 • avatar Kaikki saavat osansa tosiaan

  Vammalaan liitetyt kunnat kiittää, niissä putket olivat kunnossa.
  Nyt sitten maksetaan Vammalan putkistoa ja projekteja.
  Tuttuni asuu 100m Kiikoisten rajasta, vesi tulee Kankaanpäästä puolet halvemmalla, kuin naapurille.
  Miksi Vammalan vesi ei ole aikoja sitten putkiaan alkanut huoltamaan, vesi oli jo silloin kalliimpaa, kuin muualla.
  Mihin ne rahat silloin menivät?

  • avatar Nimetön

   Paljonko upposi rahaa ellivuoren liittämiseen vesijohtoverkkoon? Jos sinne vielä vedetään putket ja viemäröinti uudelle kaava-alueellekin ja sen lisätonteille, niin lisää rahaa palaa rajusti.Tarkoitus kattaa valtavia menoja sitten korotetuilla liittymämaksuilla.Yleensä kaupunki tekee vesijohdot vain omalle kaava-alueelleen, josta sitten saadaan rahaa tontteja myymällä.Onko kaupungilla siis tontteja ellivuoressa?

  • avatar Nimetön

   Tuttavallasi ei taida olla viemäriä. Silloin vesi maksaa alle puolet siitä, jos jätevedet johdetaan kaupungin viemäriin. Sama koskee vertailuja yleensä, pitää vertailla kokonaisuuksia, tai ainakin samansisältöisiä palveluita.

   • avatar Nimetön

    Kummallakaan ei ole jätevesiä johdettuna, vaan omat kaivot. Se nyt sitten olisikin jo toinen tarina. Jätevesi täällä vasta maksaakin.

 • avatar Painepois

  Koittaisivat Illonpojat saada Lantulassa veden paineen pysymään riittävän korkealla, että pesukoneetkin toimisivat

 • avatar Nimetön

  Hyvä talousvesi kuuluu ihmisen perusoikeuksiin ja tämän takia sen veden hinta pitäisi pysyä kohtuullisena.

  • avatar Nimetön

   8:36 Pitäisikö sinusta veronmaksajien varoista maksaa korvausta niille, jotka joutuvat tämän perusoikeutensa vuoksi rakentamaan kaivon, raudanpoistolaitteet, pumput ja jätevesijärjestelmän? Perusoikeushan pitää olla kaikille saman hintainen. Turhaan parkuvat hinnoista nämä mukavuudenhaluiset vesijohdon omistajat.

   • avatar Nimetön

    Kyllähän niitä vesiputkia vedellään pitkin ja poikin.
    Toki liittyminen maksaa siihen myös, ei ne putket koteihin ilmaiseksi mene.
    Että kättä taskuun ja ostohousut jalkaan.

 • avatar Sieppari

  Älkää muuttako pois Sastamalasta ja kuluttakaa vettä entistä enemmän niin korotuksia ei enää tule…

 • avatar Nimetön

  Veden hinnan nostoon syyksi ehdotettiin kaupungin väkiluvun vähenemistä. Täältä ei ole ollut mitään joukkopakoa toistaiseksi, joten 100-200 henkilön vähennyskään väestöstä ei vielä pitäisi hempauttaa vesimaksujen tulopuolta. Osa lähteneistä saattaa olla luonnollisen poistuman kautta lähteneitä ja laitoshoidossa olleita henkilöitä, jotka ovat kuluttaneet laitosten vesiä. Laitoksiin luulisi tulevan tilalle täydennystä jopa Sastamalan ulkopuolelta, joten uusia veden kuluttajia on saatu lähteneiden tilalle. Koko kaupungin väkimäärään suhteutettuna väen vähennys ei voi tuntua veden kulutuksessa niin paljon, että sillä verukkeella veden hintaa voitaisiin nostaa hurjasti. Osa myöskin lähtijöistä voi olla sellaisia, joilla ei lainkaan ole ollut kaupungin vettä, vaan ovat oman kaIvon varassa elelleet. Syitä pitää etsiä kulujen puolelta ko. laitoksesta.

  • avatar Nimetön

   Älä huuda.
   Uimahalli kylläkin mieluummin laskee veden hinta kuin nostaa. Mitä suurempi kulutus, sen alhaisempi yksikköhinta.

   • avatar Nimetön

    Meinaatko vati oikeesti et laskee hintaa! Herää tähän päivään ja kusetukseen! kaikki ikävä kyllä nousee kuluttajasta riippuen! Herrat päättää!

Kommentointi ei ole käytössä.