Lahjakkaat laulajat – Emmi ja Henri kisaavat Tangonuoren tittelistä

Henri Jokisen tie Satumaa-laulukilpailun finaaliin aukesi Ähtärin semifinaalista. Kuva on napattu kisan jälkeen.

“Finaalipaikka oli tietenkin tähtäimessä, joten nyt on hyvä fiilis”, tuumaa Sastamalan Häijäässä asuva Henri Jokinen tyytyväisenä.

15-vuotias tummaääninen laulajalupaus osallistuu ensi torstaina Seinäjoen Tangomarkkinoiden yhteydessä pidettävään valtakunnalliseen lasten ja nuorten Satumaa-laulukilpailuun.

Tangonuoren kruunusta kisaavalla Jokisella on vastassaan kaksi muuta nuorta miestä. Tyttöjen puolella toisesta kruunusta kilvoittelee yhdeksän laulajatarta – heidän joukossaan punkalaitumelainen Emmi Uusitalo.

On siis hyvin mahdollista, että Sastamalan seudulla päästään ensi viikolla juhlimaan peräti kahta palkittua Tangonuorta.

Tangoa Taipaleen kunniaksi

Henri Jokinen on omien sanojensa mukaan laulanut aina. Laulutunneilla Sastamalan Opistossa Ingrid Suoniemen opissa hän on käynyt kaksi vuotta. Lisäksi Jokinen soittaa pianoa.

“Ensimmäisen kerran esiinnyin jossakin opiston kevätkonsertissa. Siitä se innostus sitten lähti, ja nyt keikkailen niin paljon kuin ehdin. Alkuun esiintymiset saattoivat jännittää, mutta nyt keikkoja on takana sen verran paljon, että varmuus ja rentous ovat kasvaneet”, hän kertoo.

Keikat rytmittävät myös ensi viikkoa. Jokinen on buukannut itselleen esiintymiset heti Satumaa-kilpailua edeltävälle päivälle että sen jälkeen.

Mieleenpainuvin esiintyminen tähän mennessä on ollut huhtikuussa Häijään Tanssikrouvilla. Silloin Jokinen pääsi muutaman kappaleen ajaksi solistiksi Tanssiorkesteri Pekkaniskan Poikien keikalle.

“Tanssikrouvi on tuttu paikka, sillä harjoittelen ja säilytän lauluvehkeitäni siellä. Kuvaan sieltä myös lauluvideoita YouTubeen.”

Satumaa-laulukilpailun finaaliin Jokinen on valmistautunut kolmella kappaleella, joista kaksi on tangoa ja yksi iskelmä.

“Ensimmäisellä kierroksella laulan tangon Jos jätät minut. Iskelmäkappale on Jukka Kuoppamäen Paljon sanomatta jää ja toinen tango Soittakaa lujempaa.”

Jokisen mukaan kappaleista Soittakaa lujempaa on hänelle uusi tuttavuus.

“Opettelin sen vasta viime viikolla.”

Erityisesti nuorta miestä miellyttävät Unto Monosen ja hiljattain menehtyneen Reijo Taipaleen tangot. Taipaleen hän nimeää myös suosikkilaulajakseen.

“Häntä kunnioittaakseni valitsin finaaliin juuri Jos jätät minut -kappaleen, sillä Taipale on esittänyt sitä.”

Emmi Uusitalo on kesätöissä kaupan kassalla, mutta ei kuulemma laula asiakkaille. 

Parin viikon kuluttua 17 vuotta täyttävä Emmi Uusitalo on punkalaitumelainen, mutta asuu aivan Sastamalan rajalla. Hän opiskelee Vammalan lukiossa ja käy laulutunneilla Päivi Vahela-Nykäsen opissa Laulukoulu Prestossa.

“Olen laulanut noin viisi vuotta ja käynyt koko sen ajan Päivin tunneilla. Iskelmä ja tango ovat kiinnostaneet pienestä saakka, en ole koskaan kuunnellut mitään Robinia“, naurahtaa Emmi, joka on muutenkin musikaalinen. Hän on soittanut sekä 36-kielistä kannelta että pianoa.

Hänelle Satumaa-kilpailu on jo kolmas. Kahdella aiemmalla osallistumiskerralla matka on päättynyt semifinaaliin.

Esiintymiskappaleikseen hän on valinnut tangoista Lapin tangon ja Kultaiset korvarenkaat ja iskelmistä Anne Mattilan Asvalttiviidakkoon -kappaleen.

“Tykkään näistä kappaleista, ja mielestäni osaan laulaa ne”, Emmi perustelee valintaansa.

Finaali on vielä sen verran kaukana, ettei nuori nainen tunnusta jännittävänsä. H-hetkellä tilanne voi kuitenkin olla eri.

“Toisaalta pieni jännitys on vain hyvästä”, hän naurahtaa.

Seinäjoelle Emmiä kannustamaan saapuvat ainakin vanhemmat ja kummitäti. Esiintymisasuakin on jo mietitty.

“Minulla on kolme mekkoa, ajattelin ottaa ne kaikki mukaan. On sitten mistä valita.”

Lisää nuorten ajatuksista ensi viikon Alueviestissä. 

Kommentointi ei ole käytössä.