Opettajan terveiset etäopetuksessa oleville oppilaille: “Halataan ja annetaan läpyjä taas kun nähdään”

Muistolan koulun 3B-luokkaa opettava Eveliina Heikkilä poikkesi maanantaiaamuna työpaikallaan. Luokassa on hiljaista, sillä opetus tapahtuu nyt etänä läppärin ja puhelimen välityksellä.

Muistolan koulun käytävillä on maanantaiaamuna hiljaista. 3B-luokkaa opettava Eveliina Heikkilä istuu työpöytänsä takana ja näppäilee puhelintaan. Oppilaat kuittaavat parhaillaan opettajalle WhatsAppissa olevansa paikalla ja valmiina aloittamaan koulutyön.

”Päivät kuluvat nyt aika lailla koneen ja puhelimen ääressä, ja linjat käyvät kyllä kuumina”, Heikkilä naurahtaa. 

Sastamalan perusopetuksen oppilaat aloittivat etäopiskelun koronaviruksen vuoksi viime viikon keskiviikkona. Haastatteluhetkellä takana on kolme päivää uutta arkea, ja uudet käytännöt alkavat olla sujuvia.

”Käytämme yhteydenpitoon pääosin kahta väylää; Wilmaa ja luokkamme omaa WhatsApp-ryhmää. Annan oppitunteihin ohjeet Wilman kautta, WhatsAppiin oppilaat lähettävät tehtävistään kuvia ja kysyvät siellä myös apua. Ohjelmat ovat toimineet hyvin ja täytyy antaa kiitosta siitä, miten hyvin ja nopeasti oppilaat ovat ne ottaneet haltuun.”

Hallituksen päätös etäopiskelusta ei tullut Eveliina Heikkilälle yllätyksenä. Siitä huolimatta tunnelma oli päätöksen synnyttyä ristiriitainen.

”Alkuun mietityttivät käytännön järjestelyt ja se, miten oppilaat pystyvät kotona opiskelemaan. Tuntui hullulta ajatella, että emme näe oppilaiden kanssa pitkään aikaan. Samalla tietysti ymmärsi sen, että tämä on nyt ainoa vaihtoehto ja me sopeudumme siihen.”

Vinkkejä kollegoiden kesken

Heikkilä kertoo opettajien saaneen melko vapaat kädet etäopetuksen toteuttamiseen.

”Opetuspäällikkö Kati Heikkilä on antanut selkeitä peruslinjauksia ja rehtorimme Mikko Tokola tarpeellista tukea. Viime kädessä kukin opettaja on vastuussa omasta opetuksestaan ja siitä, millaiseksi hän sen tänä poikkeuksellisena aikana luo. Kollegoiden kesken olemme jakaneet vinkkejä erilaisista toimivista tavoista toteuttaa mielekästä opetusta etänä.”

Etäopetuksen suunnittelu on ainakin alkuun ollut työläämpää kuin lähiopetuksen. Haltuun on pitänyt ottaa uudenlaisia opettamisen tapoja, kun enää ei voi olla oppilaiden kanssa kasvotusten.

”Ensimmäiset päivät olin töissä ihan aamusta iltamyöhään”, Heikkilä myöntää. 

Oman haasteensa opettajan etäopetuspäiviin tuovat omat lapset; kotona opiskeleva ekaluokkalainen sekä nelivuotias kuopus. 

Hyviäkin puolia uudesta tilanteesta on löytynyt. 

”Nyt pääsee käyttämään ihan uudenlaista luovuutta ja oma digiosaaminen vahvistuu ja varmentuu. Oppilaiden kannalta tilanteessa on hyvää se, että he oppivat ottamaan vastuuta entistä enemmän. Etäopetuksessa myös vanhemmat pääsevät tutustumaan paremmin oman koululaisensa työhön.”

Opekin kaipaa oppilaitaan

Moni oppilaista saattoi etäopetuksesta kuultuaan riemastua ja ajatella kesäloman alkaneen reilusti totuttua aiemmin. Heikkilän mukaan samanlainen reaktio oli havaittavissa kolmosluokkalaisten keskuudessa. 

”Kyllä me melkein yhden kokonaisen oppitunnin juttelimme siitä, mitä etäopiskelu käytännössä tarkoittaa. Oppilaat olivat kuitenkin ihmeen rauhallisin mielin ja vakuuttelin heille, että tästä selvitään kyllä hienosti.”

Opettaja kiittelee lasten olevan sopeutuvaisia ja ymmärtäneen mikä on homman nimi tulevina viikkoina. Vallitsevia olosuhteita kun kukaan ei voi muuttaa. 

”Se, mitä voimme tehdä, on hoitaa oma hommamme niin kuin meitä ohjeistetaan. Tämä pätee niin lapsiin kuin aikuisiinkin.”

Heikkilä muistuttaa lasten mielessä risteilevän kaikesta huolimatta monenlaisia tunteita

”Toivon, että kodeissa kestettäisiin myös ne hetkittäiset hermoilut ja juteltaisiin omien lasten kanssa tilanteesta. Koulun ja kodin välinen yhteistyö korostuu nyt entisestään.”

Vaikka monessa kodissa eletään nyt etäopetuksen suhteen alkuhuumaa, uskoo Eveliina Heikkilä sellaisen päivän tulevan, jona lapset kaipaavat kouluun. 

Oppilailleen Heikkilällä onkin terveisiä: ”Opekin kaipaa oppilaitaan ja normaalia koulunkäyntiä! Onneksi tämä on vain väliaikaista ja kouluun päästään vielä.”

Heikkilä korostaa että nyt on tärkeintä pysyä turvassa ja terveinä, ja sen tähden koulua käydään etänä.

”Halataan ja annetaan läpyjä taas kun nähdään, mutta siihen asti pidetään yhteyttä ruutujen välityksellä ja pysytään kotona.”