Mitä kummaa Kannintiellä? – Anton ja Petteri laittoivat töpinäksi: ”Tavoitteena viihtyisä leikkipaikka”

Petteri Virtanen keinuu ja Anton Grönstrand antaa vauhtia. “Täytyyhän tätä vähän testata.”

Sastamalan Lousajassa sijaitsevilla Kannintien vuokrakerrostaloilla on omanlaisensa maine. Sen tietävät hyvin siellä asuvat 14-vuotias Anton Grönstrand ja 54-vuotias Petteri Virtanen.

”Olihan tämä alue joskus sellainen Vammalan villi länsi, mutta sanoisin, että asuinpaikkana mainettaan parempi”, tuumaa Petteri.

Paljon on myös hyvää ja kaunista, ainakin jos ihmiset ovat valmiita näkemään hieman vaivaa elinympäristönsä eteen. Ja Anton ja Petteri ovat.

Kannintie 4:ssä on viime kuukausina tapahtunut paljon, kiitos näiden kaverusten. Antonin mukaan kaikki alkoi naapuritalon penkistä.

”Huomasimme, ettei siellä ollut penkille käyttöä ja toimme sen tänne meidän pihaan. Sitten päätimme maalata sen iloisen punaiseksi ja siitä homma sitten lähti laajenemaan”, kertaa Anton.

”Lumipalloefektin lailla”, komppaa Petteri.

Penkkiprojektin jälkeen kyytiä saivat rikkaruohot ja leikkikentälle tunkeneet ylimääräiset heinät.

Keinun metallirunko hiottiin ja maalattiin sekin punaiseksi. Hiekkalaatikkoon saatiin uudet reunalaudat, joiden kulmat Anton hioi pyöreiksi.

Suunnitelmissa on maalata takapihan toinen penkki siniseksi ja kiipeilyteline keltaiseksi kuin kanarialintu.

”Petteri on kova raivaamaan ja löysi piikkipuskien joukosta viinimarjapensaan. Siitä tuli idea pieneen kukka- ja kasvimaahan”, esittelee Anton.

”Nyt meillä on täällä pihalla tikanheittopaikkakin. Muutamia euroja olen itse laittanut likoon, hankin tänne pirttikaluston ja lisäksi olen ostanut multaa ja siemeniä”, kertoo Petteri.

Paljon on myös saatu. Kaksikko kehuu Vammalan Betonia ja SataKukkaa sekä Sastamalan kaupunkia, joka on lainannut puuhamiehille tarvittavia työkaluja sekä hommannut maalia ja muita tykötarpeita.

Puuhakaksikko on jo tuttu näky Kannintie 4:n takapihalla.

Hyvä voi kiertää

Muilta talon asukkailta on tullut myönteistä palautetta. Anton ja Petteri ovat huomanneet, että muutosten myötä roskaaminen on vähentynyt. Kun pihalla on siistiä, ihmiset alkavat ajatella enemmän omaa käytöstään.

”Naapuritalossa yksi mies on alkanut haravoida tupakantumppeja pois nurmikolta. Hienoa, jos muutkin innostuvat viihtyisyyden lisäämisestä näillä kulmilla”, sanoo Petteri.

”Ja täällä meidän pihalla on käynyt lapsia muistakin taloista leikkimässä. Kerran täällä vietettiin jonkun lapsen synttärijuhlia. Silloin tuntui, että olemme onnistuneet tekemään paikasta viihtyisän”, kertoo Anton.

Kannintie 4:n takapihalle ja leikkialueelle on keksitty nimikin. Se on Mansikkapuisto, koska paikalle pelmahtaneiden lasten mielestä keinu on mansikanpunainen.

”Tavoitteemme on tehdä tästä Sastamalan hienoin leikkipuisto.”

Petteri ja Anton ovat laittaneet takapihalle myös istutuksia.

“Paljon voi tehdä itse”

Virtanen on seurannut mielenkiinnolla viime aikojen uutisia siitä, miten kaupunki joutuu talouspaineissa karsimaan leikkipuistojaan. Ei riitä aika eikä eurot niiden kaikkien ylläpitoon.

”Aina ei kannattaisi vain valittaa ja odottaa, että joku laittaa asiat kuntoon. Asioiden eteen voi tehdä myös itse”, hän tietää.

Anton on samaa mieltä: ”Tosi pienestä tämä meidänkin juttu lähti liikkeelle, mutta vähän kerrallaan olemme saaneet paljon aikaan.”

Kaikenlainen puuhastelu ja pihahommat yhdistävät yläkouluikäistä poikaa ja keski-iän ylittänyttä miestä.

”En minä tähän yksin olisi ryhtynyt. Kun Anton tulee hakemaan hommiin, on pakko lähteä pihalle.”

Petteri Virtanen muistelee, miten naapuritalon takamailla joskus pidettiin kasvimaata. Nyt siellä on ryteikköä ja ennen niin mukava grillipaikkakin kasvillisuuden peitossa. Kovasti on ajan hammas purrut myös hiekkalaatikkoa ja kiipeilytelinettä.

”Siinähän sitä olisi meille projektia, kun saamme oman pihan kuntoon”, hän nauraa.

Leikkijöitäkin on ollut, kuten kuvasta voi päätellä.
Naapuritalon pihalla riittäisi vielä työsarkaa…
Petteri Virtanen kertoo, että naapuritalon pihassakin näytti joskus toisenlaiselta. Tämä grillipaikka on rapistunut ja kasvillisuuden valtaama.
Nämä köydet eivät ehkä enää kestä kiipeilyä.
  • avatar petterivirtanen1

   Ystävä hyvä. Kaupungilla ei ole rahaa joka paikkaan. Itse minä kiinteistöpäällikölle asiani esitin. Teemme työn, jos saamme vermeet ja emmeet. Me asumme tässä pihassa ja haluamme ympärillemme kaunista ja siistiä. Moni muukin taho kuin kaupunki on meitä tukenut. Ei täällä teekin paksuakka komentoa pidä ja tekijöitä pilkkaa. Meillä ei ole itseään kehuvaa pomoa perseentakana lettuilemassa. Saamme itse päättää minkälaista pihaa rakennamme. Värit päätämme itse ja kaiken muunkin. Meille pihahommat ovat mieluisa ja antoisa harrastus joka tuo iloa koko talolle. Kaunista kesää sinulle toivoo sulkakynämies.

 • avatar exemäntä

  Vanhan ajan kunon talkoo-meininkiä! Hyvä “pojat”!! Jos voi tedä porukallla, niin miksi ei sitten tehtäisi – ja niin kuin jutusta selviää, yrityksetkin kyllä antavat pikkusen apua, kun talon asukkaat itse haluavat puuhastella.
  Ja tämä ikä-asia: Petteri MUISTAA MILLAISIA pihoja alueelle on tehty aikoinansa ja nyt innokas nuori Anton tahtoo, että piha saatetaan entiseen kuntoonsa! Ja ehkäpä vielä toisenkin talon piha!
  Toiminta saattaa jopa laajeta, jos inokkaita talkoolaisia ilmaantuu lisää…
  Ei tämä ole keltään pois, vaan kaikki on yhteisölle lisää.
  Ja mitenkä tämä liittyy kaupunkiin ja säästöihin? Jos taloyhtiön sääntöjä eí rikota, niin kait siellä on lupa siivoilla ja remontoida!

Jätä kommentti