Sastamalan koululaiset näkyvät nyt paremmin liikenteessä – Karkun, Toukolan, Pehulan, Vareliuksen ja Mouhijärven koulujen oppilaille heijastinliivit

Pehulan eskareiden kelpaa nyt ylittää suojatie turvallisesti.

Yli puolet jalankulkijoiden loukkaantumisiin johtavista liikenneonnettomuuksista tapahtuu suojateillä vuoden pimeimpään aikaan loka-tammikuussa. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden on usein hankala hahmottaa sitä, kuinka vaikea autoilijoiden on heitä huomata.

LähiTapiola Pirkanmaa edistää vuosittain pirkanmaalaisten turvallisuutta liikenteessä jakamalla paikallisesti heijastinliivejä ja heijastimia. Kuluneen viiden vuoden aikana turkooseja heijastinliivejä on lahjoitettu jo yli 10 000 päiväkotilapsen, koululaisen ja erilaisten harrasteryhmien jäsenten turvallisuuden tukemiseksi.

Tänä vuonna heijastinliivejä saatiin myös Sastamalaan. Liivejä oli jaossa yhteensä 4 000, ja omansa saivat Karkun, Toukolan, Pehulan, Vareliuksen ja Mouhijärven koulujen eskarit sekä pienimmät koululaiset. Lahjoitus ojennettiin myös Kaukolan kyläseuralle sekä Lions Club Kiikoisille. Leijonat järjestivät lokakuussa valtakunnalliseen diabetes-päivään liittyvän kävelytapahtuman Kiikoisten uusilla kuntoportailla ja kuntoradalla, ja osallistujat saivat kotiinviemisiksi liivit.

“Haluamme muistuttaa autoilijoita ja muita tielläliikkujia jalankulkijoiden huomioinnista liikenteessä. Koemme, että tämänkaltainen osallistumisemme on paikallista vaikutusmahdollisuutta liikenneturvallisuuden edistämiseksi”, LähiTapiola Pirkanmaan yritysvastuupäällikkö Taina Hiltunen kertoo.

Puhelin siirtynyt korvalta käteen ja vie kaiken huomion

Liikennesääntöjen rikkominen ja muiden tielläliikkujien riittämätön huomiointi ovat yleisimpiä ongelmia suojatieturvallisuudessa. Myös väärä tilannenopeus on keskeisessä osassa.

Viime vuosien merkittävin uusi ilmiö turvallisuuden kannalta on puhelimen käyttö ajon aikana viestittelyyn tai sosiaalisen median selaamiseen.

“Suurin yksittäinen syy suojateillä sattuviin onnettomuuksiin on se, että autoilijat eivät ymmärrä suojatien todellista merkitystä ja omaa vastuutaan suojatietä lähestyttäessä. Monin paikoin on muodostunut tavaksi, että jalankulkijat väistävät autoilijoita, vaikka liikennesääntöjen mukaan autoilijoiden tulee tehdä tilaa suojatietä ylittäville ja sitä aikoville. Aiemmin puhelimeen puhuttiin autoillessa, mutta nyt puhelin varastaa kuljettajalta usein täydellisesti kaiken huomion”, toteaa LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä.

Sääolot, valaistus ja vaatetus vaikuttavat merkittävästi autoilijoiden havainnointikykyyn. Vuoden pimeimmän ajan ollessa käsillä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota omaan ulkovaatetukseen ja käyttää pimeällä heijastamia.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat arvioivat, että noin joka kuudes heijastinta käyttämätön, pimeällä onnettomuudessa kuollut jalankulkija olisi voinut pelastua, jos heijastin olisi ollut käytössä (vuosien 2014-2018 onnettomuudet).

Mouhijärven yhteiskoulun eskarit iloitsevat saamastaan lahjoituksesta.
  • avatar harri

    eli suodenniemelle ei liiennyt näitäkään,mutta ei hätää,urheilutalo kaatuu kohta,siitä saa keltasta huomio lautaa kietoo ympärilleen,,,,,,,,,,,,,,miksei se muuten jo kaatunu ku oli pirunmoinen myrsky tosa taannoin,,,,,,,,

Jätä kommentti