MTK Vammala lahjoitti ison satsin paistia ja kasviksia Sylvään ja Äetsän kouluille – ”Ruokakasvatus yhä tärkeämpää”

Susanna Rantanen (vasemmalla) otti ruokalahjoituksen vastaan MTK Vammalan Juha Sianojalta ja Maarit Kalliolta.

Perjantaina iltapäivällä Sylvään koulun pihamaalla on tekeillä jotakin tavanomaisesta poikkeavaa.

”Harvoin sitä saa vastaanottaa näin ison määrän naudan sisäpaistia”, naurahtaa kotitaloutta Sylväällä opettava Susanna Rantanen.

Rantasen mukaan kokoliha ylipäänsä on kotitaloustuntien raaka-ainevalikoimissa todella harvinainen ilmestys.

Kymmenen kilon lihasatsin lisäksi Sylvään kotitaloustunneille lahjoitettiin MTK Vammalan toimesta muun muassa 10 kiloa sipulia, seitsemän kiloa perunaa, reilut viisi kiloa palsternakkaa ja porkkanaa.

”Kaikki tietysti kotimaista ja pääosin lähella tuotettua”, toteaa MTK Vammalan varapuheenjohtaja Maarit Kallio. Esimerkiksi lahjoitukseen sisältyvät ruisjauhot ovat Pirasen luomutilalta Sastamalasta, perunat ja porkkanat Keskumäen puutarhalta, pakastevadelmat Mattilan Marjatilalta Huittisista ja kananmunat Tapion tilalta Keikyästä. Liha on tullut paikallisen teurastamon Liha Hietasen kautta omasta maakunnasta.

Kokkaa kotimaista – tavoitteena lisätä nuorten kiinnostusta

MTK Vammalan lahjoitus on osa Kokkaa kotimaista -kampanjaa, kertoo paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Juha Sianoja.

MTK on tehnyt ruokakasvatusmallin kahdeksasluokkalaisille. Sianojan mukaan mallin tavoitteena on lisätä nuorten kiinnostusta ruoanvalmistukseen sekä parantaa heidän ruoanvalmistustaitojaan. Samalla malli tutustuttaa oppilaat suomalaiseen ruokaan ja ruuantuottajiin.

Sastamalassa oppilaat valmistavat pääruuaksi naudan sisäpaistia, hasselbackan uunijuureksia ja karamellisoitua sipulia. Jälkiruuaksi tehdään vadelmainen kääretorttuleivos suolakinuskikastikkeella.

”Äetsän koululle veimme raaka-aineita aiemmin, ja sieltä on kuulunut iloista palautetta, että kokkaukset ovat sujuneet mallikkaasti”, Sianoja kertoo.

Lahjoitus piti sisällään monenmoisia raaka-aineita oppilaiden käyttöön. Kuva: Juha Sianoja.

Tulevaisuuden kuluttajia ajatellen

Kallion ja Sianojan mukaan tulevaisuuden kuluttajia kiinnostaa yhä enemmän, mitä he syövät sekä miten ja missä ruoka on tuotettu.

”Ruokakasvatus onkin koko ajan yhä tärkeämpää, sillä lasten ja nuorten ymmärrys ruuasta ja sen matkasta pellolta ruokapöytään on heikentynyt samalla, kun ruuan valmistaminen alkuperäisistä raaka-aineista on vähentynyt”, he miettivät.

Myöskään ruuan vaikutusta ympäristöön, terveyteen ja hyvinvointiin ei aina ymmärretä riittävästi, Sianoja tuumaa.

Kotitalousopettaja Susanna Rantanen sanoo, että Sylväällä puhutaan kotimaisen ruuan puolesta, ja raaka-aineissa pyritään mahdollisuuksien mukaan suosimaan kotimaista tuotantoa.

”Mutta kyllä paikallisen MTK:n lahjoitus antaa oppitunneille oman lisänsä. Tämä on hieno juttu senkin vuoksi, että toteutamme nyt sitä uuden opetussuunnitelman mukaista yhteistyötä”, Rantanen toteaa.

Kokkaa kotimaista -materiaalin sisältö:
-Ruokakassi kotimaisista raaka-aineista.
– Oppitunnin aluksi pidettävä teoriaosuus suomalaisesta
ruuantuotannosta.
– Tietovisa opiskeltujen asioiden kertaamiseen.
– Reseptit kahteen pääruokaan (liha- ja kasvisvaihtoehto) ja yhteen jälkiruokaan.
– Oppilaille jaettavat reseptivihkoset.
– Sähköinen opettajan opas linkkeineen.

Poimintoja

  • Julli

    Hieno teko paikalliselta MTK lta!Paikallinen saatavuus on ruuan osalta kaiken A ja O!Toivotaan paikallisilta syömisiä tekeviltä yrityksiltä entistä enemmän hankkimaan täältä likeltä tarvitsevansa emmeet!Voisin kuvitella jos paikallisia tuotteita enemmän käytettäisiin niin hintakin varmaan pysyisi kohdillaan?Olenko nyt ihan väärässä?Yhteistyössä on voimaa!

    • Jerry

      Oikeassa olet.
      Noilla eväillä saadaan ruoan laatu paranemaan, kun sitä ei rahdata toiselta puolelta Suomea tai Aasiasta. Samalla saadaan paikallinen maatalous ja yritystoiminta vireämmäksi.

Kommentointi ei ole käytössä.