Missä vaiheessa on veteraanimuistomerkin tykkien kunnostus? – “Sopivaa tammilankkua ei ole löytynyt”

Asianmukainen peti on jo valettu tykkien sijoituspaikalle kivinavetan päätyyn.

Tarkkaavainen Alueviestin lukija otti kuluvalla viikolla yhteyttä toimitukseen mielessään tykit, jotka vietiin viime syksynä kivinavetan päästä kunnostettavaksi kaupungin varastolle.

“Sastamalan kaupungin työntekijät kertoivat syksyllä ilmestyneessä jutussa, että tykit olisi tarkoitus saada kuntoon syyskuun aikana. Nyt eletään jo kevättä, eivätkä tykit ole vieläkään ilmestyneet takaisin paikoilleen. Pitäisikö tässä huolestua?” lukija miettii.

Otimme yhteyttä kaupungin huoltotyönjohtaja Simo Mäkiseen, joka on ollut niin sanotusti asian päällä. Mäkinen vakuuttaa, etteivät tykit suinkaan ole unohtuneet varaston kätköihin, vaan korjaustöissä on ollut monta muuttujaa.

“Suurimpana niistä se, ettemme ole löytäneet tarpeeksi leveää tammilankkua, jota voitaisiin hyödyntää uusissa pyörissä.”

Tykkien vanhat pyörät on tehty aikanaan nimenomaan tammesta, ja kaupunki haluaa kunnioittaa vanhaa ja pitäytyä alkuperäisessä materiaalissa.

Mäkinen uumoilee, että etsintöjä on nyt laajennettava länsirannikon suuntaan.

“Siellä on tammimetsiä ja tammipuun sahureita, joten materiaaliakin voisi löytyä.”

Muistomerkin perustamista juhlistettiin vuonna 1989. Arkistokuva: Minna Isotalo.

Jokaiselle tykille oma jalusta

Vaikka pyöräremontti onkin vielä vaiheessa, ovat muut kunnostuksen vaiheet edenneet suunnitellusti.

Tykkien sijoituspaikalle kivinavetan päätyyn on valettu asianmukainen peti, jolla tykit jatkossa seisovat.

“Lisäksi jokaiselle on tehty oma teräsjalustansa, jotka on galvanoitu ja maalattu tykkien värien mukaan. Jalustat ovat Teräsrakenne Suikki Oy:n käsialaa.”

Kun tykit seisovat pukkien päällä, niiden pyörät ovat hieman ilmassa. Uudella järjestelyllä huolto helpottuu.

“Pyöriä on hyvä aika ajoin pyöräyttää. Aiemmin se ei ollut mahdollista, mutta nyt olemme viisastuneet vahingosta, jota aika oli pyörille tehnyt.”

Mäkinen ei uskalla antaa tarkkaa aikataulua tykkien paluulle, mutta uskoo niiden kunnostuksen olevan valmis kesään mennessä.

Ajan hammas oli puraissut tätä pyörää. Arkistokuva: Minna Isotalo.

Tykistökilta talkoili viimeksi kuntoon

Tykit ovat osa vuonna 1989 paljastettua Vammalan veteraanimuistomerkkiä. Tuolloin tuli kuluneeksi 50 vuotta talvisodan syttymisestä ja sotaveteraanit päättivät hankkia yhteisen muistomerkin kaikille sotiemme veteraaneille.

Vammalan Seudun Tykistökillan puheenjohtaja Tuomas Rantalan mukaan muistomerkki pystytettiin Vammalan kaupungin ja silloisen Asevarikko 3:n tuella ja se paljastettiin suurin juhlallisuuksin.

”Puolustusvoimien varastoista onnistuttiin löytämään Tyrvään patteriston käyttämiä 75 K/17 -tykkejä, joista kaksi tuotiin Vammalaan. Niitä kutsuttiin Betlehemeiksi, koska tykit oli valmistanut yhdysvaltalainen Bethlehem Steel Corporation. Ne saivat vielä rinnalleen jäykkälavettisen ranskalaisen 120/78-16 -kanuunan.”

Aluksi tykit olivat Sotamuseon omaisuutta, mutta siirtyivät sittemmin Vammalan kaupungille. Viimeksi ne vaativat kunnostusta vuonna 2009, jolloin hommat hoituivat tykistökillan järjestämillä talkoilla.

Jätä kommentti