Huittislainen Iida Vähä-Jaakkola ryhtyi 4H-yrittäjäksi ja toivoo pääsevänsä kokeilemaan siipiään niin leipurina kuin tarjoilijana

Iida Vähä-Jaakkolan 4H yrityksen toimintaa voi seurata Instagramissa nimellä iidanduunit.

Huittislainen Iida Vähä-Jaakkola ei ole halunnut myöntää sitä ääneen, mutta hän on aina unelmoinut leipovansa pullia ja kakkuja hienoihin juhliin.

“Koska sekä äitini että mummoni toimivat samalla alalla, en oikein halunnut myöntää, että tämä voisi olla minunkin juttuni. Sitten kun piti pohtia, mitä tekisi peruskoulun jälkeen, päätin kuitenkin hakea catering-alalle ja olen suunnitellut jatkavani opintojani ravitsemusterapeutiksi”, Vähä-Jaakkola kertoo.

Peruskoulun muutaman viikon päästä päättävän Vähä-Jaakkolan haave otti huiman harppauksen eteenpäin, kun nuori nainen sai viime syksynä ajatuksen ryhtyä 4H-yrittäjäksi.

Leipomisesta ja kokkaamisesta pitävä nuori nainen näki Instagramissa mainoksen 4H-yrittäjyydestä ja pohti, että voisi ottaa ensiaskeleet alalla jo ennen koulun alkamista.

“Kävin 4H-yhdistyksen järjestämän 4H-yrityskoulutuksen verkossa ja perustin yritykseni jo syksyllä, mutta oikeastaan homma on lähtenyt todenteolla käyntiin vasta nyt tänä keväänä.”

Pullia ja pipareita tilausten mukaan

Iidan duunit -yritys tekee leivonnaisia tilauksesta. Lisäksi Iida oli myymässä tuotteitaan Jokilevo Jyrää -tapahtumassa.

“Yritysidea oli minulle alusta lähtien varsin selvä. Pääasiassa valmistan tuotteita asiakkaiden tilausten mukaan ja valikoimani on hyvinkin avoin. Olen tehnyt pullia ja pikkuleipiä, mutta kyllä minulta voi kysyä oikeastaan mitä tahansa, sillä opettelen mielelläni ihan uusiakin juttuja.”

Tarvittaessa Vähä-Jaakkolalta hoituvat myös erikoisruokavaliot.

“Kesän aikana olisi hienoa päästä tekemään vaikka kakkuja juhliin”, hän haaveilee.

Millainen olisi 4H-yrittäjän unelmaduuni?

“Olen kiinnostunut myös tarjoilemisesta, joten hienointa olisi, jos pääsisi hoitamaan jonkun tilauksen ihan alusta loppuun niin, että voisin tehdä tarjottavat ja sitten olla juhlissa tarjoilemassa ne”, Vähä-Jaakkola pohtii.

Myös ihan täysipäiväinen yrittäjyys kiinnostaa Vähä-Jaakkolaa tulevaisuudessa. Kevyen 4H-yrittäjyyden hän uskoo olevan tämän suhteen opettavainen kokemus.

“Jo nyt on pitänyt miettiä paljon sellaisia asioita, joita pitäisi miettiä myös silloin, jos ryhtyisi ihan itse yrittäjäksi, esimerkiksi tuotteiden hinnoittelua, omaa palkkausta ja yrityksen markkinointia. Tässä voi haastaa itseään, mutta kuitenkin aika kevyesti”, hän kuvailee.

Toiveita myös tulevaisuuden varalle

Vähä-Jaakkola sai yritystoiminnalleen hyvän alun, kun Joutsentenreitti myönsi sille Leader-rahoitusta.

“Koululla kerrottiin tällaisesta mahdollisuudesta ja viimeisenä päivänä kirjoitin hakemuksen. Saamillani rahoilla pystyin ostamaan leivontalaitteita ja -välineitä. Se oli todella tärkeä apu alkuun”, hän kiittelee.

Vaikka Vähä-Jaakkolan yritystaival on vasta alkutekijöissä, uskaltaa hän tehdä jo vähän suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

Toistaiseksi yritys toimii pääasiassa Huittisissa ja lähialueella, mutta Vähä-Jaakkola ei pistäisi pahakseen, vaikka joskus toimintasäde ylettyisi pidemmällekin.

“Sitten kun minulla on ajokortti ja kulkuväline, niin toki tuotteita voisi kuljettaa kauemmaksikin.”

Jos asiat menevät hyvin, jonain päivänä Iida palkkaisi mielellään myös lisää työvoimaa.

“Vaikka serkun tai jonkun kaverin. Eniten toivon, että yritys alkaisi tuottaa ja lähtisi sellaiseen hyvään nousuun.”

Iida Vähä-Jaakkolan lisäksi Huittisten 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maria Kankaanranta on päässyt vetämään yrityskoulutusta tänä vuonna neljälle muulle uudelle 4H-yrittäjälle.

Huittisten 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maria Kankaanranta kertoo ylpeänä, että Huittisiin on saatu tänä vuonna viisi uutta 4H-yrittäjää. Yhteensä 4H-yrittäjiä on Huittisissa nyt 12.

“Yrittäjien toimialat liittyvät kodin ja pihan kunnossapitoon eli siivoukseen ja nurmikonleikkaamiseen, käsitöihin, leivontaan ja onpa tarjolla myös it-tukea”, Kankaanranta kertoo.

4H-yrittäjyyttä on viime aikoina nostettu esiin huomattavasti aiempaa enemmän. Kankaanranta uskoo tässä olevan yksi syy siihen, miksi Huittisissakin yrityskoulutuksessa on ollut aiempaa enemmän osallistujia.

“Kaikista meidän yrittäjistä huokuu sellainen ylpeys olla 4H-yrittäjiä. Selvästi tästä on tullut nuorten keskuudessa hyvä juttu.”

4H-yrittäjänä voi toimia 13–28-vuotias nuori, joka on 4H-yhdistyksen jäsen ja käynyt yhdistyksen järjestämän koulutuksen. Yritykset perustetaan yksin, mutta yrittäjät voivat toimia yhdessä toistensa kanssa. Jokaisella 4H-yrittäjällä on oma yritysohjaaja ja yrityksen toiminnasta on tehty kirjallinen suunnitelma. 4H-yrityksen myynnin tulee olla vuosittain 50-8 000 euroa.

“4H-yrittäminen on turvallinen ja ohjattu tapa opetella yrittäjyyttä”, Kankaanranta mainostaa.