Sylvään koululaiset lähivesiä tutkimaan – Vammalan Rotaryklubi lahjoitti koululle ympäristökeskuksen kehittämän Vesirepun

Veeti Pohja, Vili Pusa, Eero Halonen, Jonne Haapanen, Veeti Saukola, Viivi Thompson, Tilda Korpela. Opettaja Anita Lindqvistin takana pilkottaa Eveliina Seppänen, Hannele Junell, Esko Liutu. Takana: Nico Välimäki, Osmo Tiensuu, Olivia Huju. Kuva: Hannu Aro.

Kestävän vedenkäytön Eduwater-kouluhankkeessa ollaan nyt päivittämässä Rotarien tukemana Suomen ympäristökeskuksen kehittämää Vesireppua, jonka avulla koululaiset voivat tutkia omia paikallisvesistöjään.

”Itämeri alkaa lähirannasta” -sanonta toimii erinomaisesti myös järvien ja jokien ympäröimässä Sastamalassa. Itämeren suojelu kohtaa näin myös meidät hieman kauempana rannikolta asuvat.

Vammalan Rotaryklubi halusi kantaa kortensa kekoon ja kannustaa nuoria koululaisia lähivesien, luonnon ja ympäristön havainnointiin ja suojelemiseen lahjoittamalla Sylvään koululle Vesirepun ja täydennyspaketin.

Lahjoituksen ottivat vastaan biologian opettaja Anita Lindqvist ja seitsemännen G-luokan oppilaat. Rotarien edustajina olivat Esko Liutu ja Hannu Aro.

”Vesireppu on todella hyvä täydennys vesien ja lajiston tutkimiseen sekä rantoihin tutustumiseen”, sanoo opettaja Lindqvist tyytyväisenä.

Lähivesistön tutkiminen helposti ja monipuolisesti

Vesireppu sisältää välineet ja ohjeet, joiden avulla lähivesistön tutkiminen on helppoa ja hauskaa.

Mitä näkösyvyys kertoo vesistön tilasta? Löytyykö vedestä sinilevää ja olisiko siellä turvallista uida? Entä miltä näyttää veden happitilanne?

Vesirepun tarkoituksena on saada lapsia ja nuoria kiinnostumaan ympäristön ja oman lähivesistön tilasta. Itämeren kuormitus on edelleen aivan liian suuri ja meren tila on edelleen kriittisessä tilassa.

Vesireppu-hankkeen pilottivaiheessa vuosina 2017-2018 luotiin pääsääntöisesti Kouluhallituksen ja SYKE:n sekä mm. Valonian avulla koulujen ja kerhojen käyttöön yksinkertainen ja turvallinen työkalu, vesireppu, jolla voidaan esimerkiksi luokkakohtaisilla luontopäiväretkillä seurata luonnon tilaa.

Vesirepun avulla voidaan tutkia seuraavia asioita: lämpötilaa (vesilämpömittari), näkösyvyyttä (Secchi-levy), sinilevätilannetta, sameutta (World Water Monitoring Challenge -purkki, tarra ja sameusasteikko), happipitoisuutta (testiputki, DO-tabletti, väriasteikko) sekä fosfori- ja typpipitoisuutta vedessä.

Vesireppu on valmis kokonaisuus veden tilan havainnointiin ja saanut aikaan suuren kiinnostuksen kouluissa. Reppuja on jaettu noin 600 kappaletta, tänä vuonnakin jo yli 100. Rotarien tuen kokonaisarvo Suomessa on yli 80 000 euroa.

Kouluissa reppuihin on kaivattu lisäosia luonnon tilan havainnointiin ja muun muassa vesistön eliöiden tunnistamiseen. Niinpä vuonna 2023 on kehitetty seuraavat lisäosat: ötökkämoduuli, kalamoduuli ja pölyttäjämoduuli.

Vaikka Vesireppu on tehty ensisijaisesti kouluille, se soveltuu myös kaikille veden tilan seurannasta kiinnostuneille kansalaisille. Vesireppua voi käyttää vaikkapa oman mökkirannan veden tutkimiseen. Lisätietoja saa osoitteesta Vesireppu.com.

Rotary-yhteisö tukee Suomen ympäristökeskuksen ja EU:n Ihan Pihalla -hanketta.

Teksti: Esko Liutu.