Verkostolukion kohtalon ratkominen alkaa – Kares vetoaa säästöihin

Kasvatusjohtaja tiedotti lukioasioista Mouhijärven yhteiskoululla toisen asteen koulutusta koskevan rahoituslain kaatumisen jälkeen.
Kasvatusjohtaja tiedotti lukioasioista Mouhijärven yhteiskoululla toisen asteen koulutusta koskevan rahoituslain kaatumisen jälkeen.

Sastamalan lukiosopan setviminen alkaa ensi viikolla, kun kasvatus- ja opetuslautakunta pui kasvatusjohtaja Pekka Kareksen asian tiimoilta sorvaamaa esitystä. Lähtökohtana on siirtyminen yhteen lukioon.

“Esitys on nyt laadittu niin, ettei mitään jää epäselväksi. Verkostolukiosta siirrytään yhteen lukioon elokuun alusta 2016.”

Mouhijärven lukioon ja Äetsän Sarkia-lukioon ei oteta enää syksyllä uusia opiskelijoita. Opinahjot  lakkautetaan 31. heinäkuuta 2016, jolloin nykyisille lukioiden ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille taataan joustava siirtyminen Vammalan lukiooon. Myös kuluvan kevään yhteishaussa hakeneille tarjotaan mahdollisuus aloittaa opinnot Vammalan lukiossa.

Kares perustelee esitystään säästösyillä. Lukioiden lakkauttamisella saavutettava nettosäästö riippuu opiskelijamäärästä, summaksi arvioidaan 209 000 – 334 000 euroa vuodesta 2017 alkaen.

“Nämä laskelmat on tehty pohjautuen nykytilanteeseen, ei poliitikkojen puheisiin tai spekulaatioon seuraavan vaalikauden talouspolitiikasta”, Kares korostaa.

Sastamalassa lukiokoulutuksen käyttötalouskulut ovat alittaneet talousarviossa sille osoitetut määrärahat useana vuonna, joten toiminta on sinällään ollut taloudellista.

Valtiovalta on kuitenkin leikannut lukiokoulutuksen yksikköhintaa. Kaupunki käytti lukiokoulutukseen omaa rahaa 471 000 euroa vuonna 2013. Viime vuonna summa oli jo 691 000 euroa ja tänä vuonna sen on arviolta 989 000 euroa.

“Tilanne vaikeuttaa merkittävästi pienten lukioiden kehittämismahdollisuuksia. Yhden lukion mallissa kaupungin olisi huomattavasti helpompi hallita eri tekijöistä johtuvia muutoksia”, Kares sanoo.

Kareksen mukaan Mouhijärven yhteiskoulun lukiotilojen peruskorjauksesta on lisäksi mahdollisuus säästää 500 000 euroa.

Kaupungin sisäisissä menoissa muun muassa tilavuokrissa ja lämmityskuluissa kustannusvaikutus olisi 195 000 euroa vuodessa. Varsinaista säästöä kuitenkin syntyy vasta, jos Sarkia-lukion tiloihin saadaan jotakin muuta toimintaa, jonka käytöstä vapautuvat tilat kaupunki voi puolestaan myydä.

“Tila-asioista kaupunki tekee erillisen selvityksen, joten mitään tarkkoja suunnitelmia ei vielä ole valmiina”, Kares huomauttaa.

    • Nimetön

      Taidat olla asiantuntija. Kerrotko mitkä ovat niitä hallinnon säästökohteita?

      • Nimetön

        Kerro seuraavaksi mitkä virat yhdistetään ja mitkä jätetään täyttämättä.

  • Nimetön

    eikö nyt kuitenkin olisi järkevää jatkaa nyt ykkösien kanssa loppuun samassa lukiossa… ja sen jälkeen eli vuoden myöhemmin ovet kiinni…ei vuosi ihmeitä tee,,,,

  • kalliiksi tulee nuo

    Kares on säästänyt meiltä Illon koulun…Sammaljoen koulun…koulukuljetukset…iltapäiväkerhot..välipalat..koulukirjat…kirjastot..pienet perusopetusryhmät..Pertti Kurikan nimipäivät ja paljon muuta

  • Nimetön

    Puhutaan nyt vain LUKIOSTA eli yksi hyvä lukio riittää tälle pikkukaupungille! Vammalan lukioon satsattava, se riittää!

  • Nimetön

    Ei sitä tavan ihminen oo ees ymmärtäny, minkä hirveen taloudellisen tappion on aiheuttanu synnyttämällä muutaman kersan maaseudulle ja päästäny ne lukioon…

    • Nimetön

      Sanos muuta: Ja lapsiperheitä senkun peräänkuulutetaan nostamaan Sastamalaa suosta.

  • tarkkana

    Joka kaupungin organisaatiossa on ns. monen kerroksen töitä, joista voidaan hallintokuluja karsia. Ei niitä pikkujohtajia, joka kulman takana tarvitse olla. Kyllä tavallinen työnsä osaava ihminen pärjää ilman johtajaakin ainakin vähän aikaa.

    • Kareksella on visio

      Jossa halutaan lopettaa kaikki pieni…kunhan se ei ole omalla kotiovella…

      Jos jääräpäisesti noudatetaan vääräksi osoittautuvaa visiota joudutaan tilanteeseen jonka korjaaminen on mahdotonta…siitä on myös maailman historiassa esimerkkejä….myös itäisen naapurimme toimissa on samoja piirteitä….jäljet pelottavat

    • Nimetön

      Pitää paikkansa, mutta eduskunta on säätänyt lain, joka takaa viiden vuoden irtisanomissuojan kaikille kunnan työntekijöille liitoksen jälkeen ja mm. mahdollisten lakkauttamisten jälkeen kaikille entisten lukioiden työntekijöille, virkamiehille täytyy järjestää työtä.

  • Köyhä Mouhijärveltä

    Karekselle lopputili ja Mouhijärvi irti kehitysaluevammalasta.

  • Nimetön

    Meinataanko Mouhijärven pääkeskuksesta lopettaa lukio,jos näin sastamalan kasvu loppuu siihen.

  • Nimetön

    Satonen perheettömänä saa pahaa aikaan kouluverkossakin. Valmistelut ovat edenneet niin pitkälle,ettei mitään ole tehtävissä.

  • Nimetön

    Mouhijärveläiset asettavat tietysti Hämeenkyrön Vammalan lukion edelle?

    • Nimetön

      No kuule ei tuo ole mikään ihme. F E Sillanpään lukio ei ole ollenkaan huono vaihtoehto ja aina pitää muistaa, että lukiossa pärjää, kun opiskelee tosissaan ja tähtää vaikkapa yliopistoon eli ammattikorkeean pääsee muitakin teitä. Ammattikorkeat ovat niitä entisiä opistoja, Suomessa tehdään kaikista asioista niin hienoja. Yliopistossa opiskellään analyyttisesti tutkimusta , jolla tähdätään käytäntöön jne., se vaan on totuus eikä siitä miksikään muutu. luultavasti tähän joku vastaa, että lukiota ei kannata käydä, no kyllä vaan kannattaa. Siihen pitää panostaa jo yläasteella, että aikoo pyrkiä lukioon vaikka juuri Hämeenkyröön ja siitä sitten hienosti ponnistaa eteeenpäin.

Kommentointi ei ole käytössä.