
Merihanhen pesintä Sastamalassa on varmistunut, mikä samalla tarkoittaa koko Pirkanmaalla lajin astumista maakunnan pesimälinnuston piiriin. Karkkulainen ornitologi Petri Seppälä varmisti Pirkanmaan ensimmäiset merihanhipesinnät eilen sunnuntaina. Suomessa laji pesii saaristossa ja sisämaassa vain joillakin järvillä.
“Jo kahden vuoden ajan on Sastamalan vanhan kirkon eli Pyhän Marian kirkon vesistö- ja ranta-alueella näkynyt merihanhia keväisin, enimmillään kahdeksan yksilöä vuosina 2010 ja 2012”, Seppälä taustoittaa.
“Kesällä 2010 yritin löytää pesinnän merkkejä kanootillakin pikkusaaria kierrellen, mutta tuloksetta. Tänä aamuna saatoin todeta pyöräilyn kannattavan, kun eräältä mökkitieltä kiikaroiden näkyi kaksi poikuetta rannan tuntumassa ruokailemassa. Pienet keltaiset pallerot näyttivät parin päivän ikäisiltä”, hän sanoo ja kertoo toisessa poikueessa olleen neljä ja toisessa kaksi poikasta.
Merihanhi munii tavallisesti munan päivässä, ja haudonta-aika on 27-29 vuorokautta.
“Tästä laskien muninta on alkanut noin 16.-19.4. Rautaveden virtausten takia sulaa oli tuolloin järvenselällä, muttei pikkusaarten tuntumassa, missä hanhet oletettavasti pesivät. Muninta alkaa siis varsin aikaisin.”
Lintuharrastajien Tiira-havaintojärjestelmään viitaten Seppälä pitää todennäköisenä, että merihanhi pesii tai tulee Pirkanmaalla pesimään esimerkiksi Kangasalla, Valkeakoskella, Orivedellä ja Lempäälässä.
“Aika näyttää, mutta näppituntuma on, että Pirkanmaalla merihanhi tulee olemaan lähivuosina näkyvämpi kuin valkoposkihanhi.”