Pk-sektori paikkaa suurenevaa aukkoa

Suurten yritysten irtisanomisuutiset ovat tänä päivänä valitettavan arkipäiväisiä. Samaan aikaan pk-rintamalla luodaan koko ajan uusia työpaikkoja tai yritetään ainakin kynsin hampain, huonompinakin aikoina, pitää kiinni olemassa olevista työpaikoista.

Suunta on ollut tämä jo pitkään: koko viime vuosikymmenen isot firmat ovat vähentäneet henkilöstöään ja suurin osa uusista työpaikoista on syntynyt alle 50 henkilön yrityksissä. Jos esimerkiksi kymmenen henkilön yrityksestä irtisanotaan yksi tai kaksi, kyse on tarkoituksellisesta yrityksen pienentämisestä, mutta isoissa yrityksissä voidaan toimintoja yhdistelemällä pistää väkeä surutta pihalle suurempien osinkojen toivossa.

Esimerkkejä löytyy myös edustamaltani alalta. Suuret lehtiyhtiöt yhdistelevät toimituksiaan, ja kyllähän lukijat sen jo ovat huomanneet, että aukeaman tai vähintään sivun hyötyjournalismiksi nimetty artikkeli saattaa peräkkäisinä päivinä ilmestyä useammassakin päivälehdessä. Onko se kenties myös pörssiyhtiöihin kuuluvien paikallislehtien tulevaisuutta? Ei ihme, että journalistiliitto on ärähtänyt. Se näkee mediayritysten saneeraustoimien uhkaavan vakavasti lehtien laatua ja lukevan yleisön palvelua. Liitto haluaa myös kiinnittää lukijoiden huomion siihen, mistä suurten lehtiyhtiöiden tiedotteissa vaietaan.
Saatoin hieman eksyä aiheesta, mutta pienen lehtitalon yrittäjänä ja työnantajana asia on minulle tärkeä.

Mutta varsinaiseen asiaan: Suomen talous on saatava kasvuun ja se ei onnistu ilman menestyviä ja työntekijöistään huolta kantavia yrityksiä. Sen vuoksi on tärkeää, että kunta toimii yrityslähtöisesti. Siitä on erityisen hyvä muistuttaa näin kunnallisvaalien alla. On kaikkien etu, puoluetaustaan katsomatta, että yrityksillä on edellytykset menestyä ja sitä kautta työllistää.

Yrittäjyysasiaa löytyy lisää tämän lehden välissä jaettavasta Yrittäjäviestistä, jossa on juttua muun muassa siitä, miten yrittäjyyttä voidaan harjoitella opiskelun lomassakin.