Sastamalassa mielenilmaus erikoissairaanhoidon päivystyksen ja aluesairaalan palveluiden puolesta

Tehyn Vammalan aluesairaalan ammattiosasto järjestää mielenilmauksen maanantaina 1.10. Vammalan kaupungintalolla kello 16.30. Ammattiosasto toivottaa kuntalaiset tervetulleeksi keskustelemaan ja mukaan mielenilmaukseen puolustamaan erikoissairaanhoidon päivystyksen ja koko Vammalan aluesairaalan palveluita.

Tehyn Vammalan aluesairaalan ammattiosasto vaatii, että
erikoissairaanhoidon päivystystoiminta pitää säilyttää Sastamalassa.

Julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa ammattiosasto toteaa, että Sastamalassa esillä ollut päivystystoiminnan muutos tarkoittaisi käytännössä erikoissairaanhoidon päivystystoiminnan päättymistä. Päivystysmalliin suunnitellut muutokset vaikuttavat koko aluesairaalaan toimintaan supistavasti.

Nykyisessä Vammalan aluesairaalan tuottamassa päivystysmallissa on hoidettu sekä perusterveydenhuollon kevyempää hoitoa vaativat potilaat sekä ne potilaat, jotka vaativat raskaampia ja vaativampia hoitotoimenpiteitä ja kuuluvat erikoissairaan-hoidon piiriin.

Tehyn Vammalan aluesairaalan ammattiosaston hallituksen mielestä päivystystoimintaa ei pidä muuttaa, vaan nykyistä toimintaa tulisi kehittää yhä toimivammaksi. Lisäksi pitää odottaa sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisten linjausten tarkentumista.

Vammalan aluesairaalassa on tällä hetkellä ammattitaitoinen, kokenut ja osaava akuuttiin hoitotyöhön sitoutunut henkilökunta, joka on jo vuosien ajan hoitanut alueen vaativampaa erikoissairaanhoitoa tarvitsevat potilaat.

Hallitus ihmetteleekin, miten uudessa päivystysmallissa aiotaan hoitaa sama potilasmäärä pienemmällä henkilöstömäärällä ilman että potilasturvallisuus tai työturvallisuus vaarantuu.

Tehyn Vammalan aluesairaalan ammattiosasto vaatii asiasta avointa ja rakentavaa kansalaiskeskustelua. Tulevista muutoksista mahdollisine vaikutuksineen pitää sen mukaan olla riittävästi oikeaa tietoa saatavilla päätöksenteon pohjaksi. Suunnitelmiin eivät sen mielestä ole päässeet riittävästi vaikuttamaan sen enempää kuntalaiset kuin henkilöstökään.

  • Kaustin

    Eikös tämä mielenilmaus pitäisi kohdistaa Tampereella tamperelaisiin ja heidän päättäjiinsä, että lakkaisivat boikotoimasta Vammalan sairaalaa??

    • Nimetön

      Nyt täytyy kysyä, että miten Tampere liittyy Sotesin suunnitelmiin? Eikös Sotesiin kuulu Sastamalan alue ja vielä ainakaan ei Tamperetta ole siihen liitetty. Tässähän tapauksessa on kyse Sotesin suunnitelmista alasajaa erikoissairaanhoidon tasoinen ensiapu/päivystys ja laskea taso terveyskeskuspäivystykseen, koska sitähän se käytännössä olisi.

  • Nimetön

    Katsokaapa kokonaisuutta. Mitä kaikkia muutoksia on suunniteltu hoito ja sairaankuljetus aloille, ja aivan järjettömillä aikatauluilla. Aiotaan heittää roskiin hyvin toimivat käytännöt, ja sutaista tilalle jotain mistä ei ole edes aavistusta. Kannattaisi huomioida myös hoitotakuu joka aiheuttaa melkoiset kustannukset langetessaan. Nykyisillä suunnitelmilla jonot räjähtävät käsiin.

  • Nimetön

    kansalaiskeskustelua tarvitaankin ja toivottavasti kansaa myös kuunnellaan. Päättäjät eivät nyt taida tietää mitä ovat tekemässä.

  • Tyrvääläinen

    Tosi on se, että kuntalaisia ei ole huomioitu ja nämä muutosesityksethän on tehnyt työryhmä, joista suurin osa on ulkokuntalaisia ?! Itse ainakin aion veronmaksajana, kuntalaisena ja päivystyksen käyttäjänä olla paikalla!!!

  • Toinen Tyrwääläinen

    Näin on! Käsittämätöntä, että meidän paikkakuntalaisten asioiden hoito on ulkoistettu!!
    Eikö kaikkien etu olisi että asioita kehitettäisiin yhdessä ja suunnitelmia tekisivät ihmiset joilla on todella halu ottaa selvää toiminnoista, eikä vain lyhytnäköisesti jyrätä läpi yhtä toimintamallia?
    Nykyisen keskustelun taso on tulkittavissa lehtien palstoilta melko epäammattimaiseksi ja ruokkii voimakkaasti tietynlaista vastakkainasettelua, kuka siitä hyötyy???

  • Nimetön

    Muutos vanhaan se on paha sana ja tarkoittaa negatiivistä, näin se kuulostaa useiden meidän kuntalaisten veronmaksajien korvaan? Eikö muutoksessa voisi olla jotain hyvääkin saavutettavissa? Vanhassa tuodaan kaikki plussat esille tietty ja muutoksessa kaikki huonot asiat vaikka niistä ei olisi minkäänlaista kokemusta/tietoa. Meidän pitää katsoa eteenpäin, eikä haikailla menneisyyteen. Kyllä sitä ammattitaitoa löytyy toiseltakin puolelta ja koulutuksella saa lisää. Tämä juupas eipäs leikki ei paranna yhtään kuntalaisten veronmaksajien asemaa vaan päin vastoin käy? Selvittäkää hoitajat/lääkärit osaamisen tasonne jossain muualla foorumeissa kuin kuntalaisten tunteisiin ja pelotteluun vaikuttamisella.

    • Nimetön

      Mikäs se foorumi sitten olisi, kun suunnitelmien laatijat eivät ymmärtääkseni ole ottaneet missään vaiheessa tekijäpuolen duunareita mukaan keskusteluun. Tietääkö oikeesti terv.keskuksen työntekijätkään, mitä sikariporras heidän päänmenoksi suunnittelee?

  • Nimetön

    Niillä suunnitelmilla mitä julkisuudessa on ollut esillä leikitään jo veronmaksajien hengellä! Hyvä että mielenosoitus pidetään. Selviääpä herroillekin mitä mieltä asioista ovat maksajat.

  • Sivusta seurannut

    Olen huolissani kuntalaisena ja itsekin terv.huollon alueella toimivana, (tosin muualla..) saamastani ikävästä kuvasta asioiden hoidosta, mitä ihmettä?
    Näpäyttelyä ja paremmuuskisaa lehtien palstoilla haastatteluissa ymv? Monen hoitajan vuosien ammattitaitoko korvattavissa muutaman kuukauden kursseilla? Onko kukaan toimintamallejen suunnittelijoista miettinyt vastuun kantamista hoitajilta jotka mahd.siirtyy erityisosaamisen alueelle ja ylipäätään halua siihen vastuuseen mm. yöaikaan?
    Totta sekin, että aina muutos ei ole pahaksi, mutta asioiden eteenpäin vieminen vaatisi juuri tuota puhuttua tietotaitoa ja asioiden seikkaperäistä selvittämistä maltillisesti, toinen toistaan kunnioittaen.

  • Raha ratkaisee

    Säästöä säästöä..se on tämän päivän sana! Siitä viisveisataan miltä tulevaisuus tuo tullessaan. Onko kukaan ajatellut sitä, jos äkkiseltään näyttävä säästö kääntyykin tuplamääräiseksi tappioksi, toisenlaisten kulujen vastaavasti kasvaessa…sitten alkaa virsi siitä, ettei silloin voitu tietää, se ja se on vaikuttanut alkuperäisten kustannusarvioiden kasvuun ja että päätös tehtiin sen hetkisen tiedon ja osaamisen perusteella jne jne…Sanoisinko, että silloin on enää turha parkua kun on p****t housuissa =)

  • Pimennossa

    Minusta on paikkakuntalaisena on hyvä, että asiaa nostetaan esille! Ei asian tuominen kaiken kansantietoisuuteen ole pelottelua ja tunteisiin vetoamista, vaan faktojen tuontia julki. Vai olisivatko vaivihkaa läpi viedyt toiminnat kuntalaista arvostavaa ja kunnioittava. Enemmän esillä olleet ja ääntä pitäneet saavat itsensä kuulluksi ja oman kantansa. Meillä on oikeus tietää ja saada vaikuttaa ruohonjuuritasolta!! Miksi ei saisi haluta säilyttää vanhaa ja monipuolista asiantuntemusta ja ammattitaitoa, vaan pitäisi innolla odottaa “uutta koulutettua väkeä” eikä voisi olla ylpeä jo olemassaolevasta hyvästä palvelusta ja laadusta?

  • Yötyöläinen

    Tälläkin hetkellä ensiavussa työskentelee ensihoitoon suuntautuneita hoitajia ja lääkäreitä. Heillä on vuosien työkokemus niin flunssapotilaiden kuin vaikkapa rytmihäiriöpotilaiden hoidosta. Ensiavun poistuminen VAS:sta siirtäisi potilaiden hoidon kokeneilta erikoissairaanhoidon ammattilaisilta yleislääketieteen harjoittajille. Jatkokoulutus on kaikille työntekijäryhmille tärkeää, muttei mikään korvaa vuosien kokemusta akuuttipotilaiden hoidosta.
    Muutos on tärkeää ja pitää toiminnan ajantasalla. Muutoksella voidaan kehittää heikkoja kohtia paremmiksi ja luoda jopa uusia käytäntöjä. Mutta muutos pelkän muutoksen vuoksi ilman päämäärää on tarpeetonta. On helpompi korjata pyörä kuin keksiä se uudelleen!

    “Tuntematon kirjoitti:
    26.09.2012 klo 19:58

    Muutos vanhaan se on paha sana ja tarkoittaa negatiivistä, näin se kuulostaa useiden meidän kuntalaisten veronmaksajien korvaan? Eikö muutoksessa voisi olla jotain hyvääkin saavutettavissa? Vanhassa tuodaan kaikki plussat esille tietty ja muutoksessa kaikki huonot asiat vaikka niistä ei olisi minkäänlaista kokemusta/tietoa. Meidän pitää katsoa eteenpäin, eikä haikailla menneisyyteen. Kyllä sitä ammattitaitoa löytyy toiseltakin puolelta ja koulutuksella saa lisää.”

    • Nimetön

      Sastamalan päivystyksessä työskentelevistä lääkäreistä ainakin kolmasosa on Sotesin lääkäreitä. Aluesairaalan omista lääkäreistä varsin vähälukuinen joukko päivystää (0-2). Loput päivystävistä lääkäreistä ovat vuokralääkäreitä (yli puolet), ja todennäköisemmin tuoreeltaan valmistuneita.

  • hölmölässäkö eletään?

    Minusta kaupunkilaiset itse ovat he, joiden mielipiteitä tulisi kuulla, kun suunnitellaan terveyspalveluiden muutosta, heidän maksamillaan verorahoilla. Kaupunkilaisilta tulisi kysyä, mistä ja miten he haluavat terveys- ja sairaanhoitopalvelunsa jatkossa tuotettavan.
    Tämä suuntaushan on valtakunnallinen, mutta mielestäni osoittaa erittäin suurta epäpätevyyttä, tässä kaupungissa, että ollaan päättämässä tämän tason asioista, tällaisella aikataululla. Kun selkeästikään ei ole kaikkia faktoja tiedossa siitä, miten päivystys toimii nykyisin, tai minkä tasoisia potilaita sairaalassa hoidetaan. Tai siitä miten lääkärit ja hoitajat ovat perehtyneet vuosia erikoissairaanhoitoon, “perus”koulutuksensa lisäksi.
    Heitellään ilmoille että “pois vaan turha sairaalan päivystys, ja suojatyöpaikat”. Anteeksi, mutta moniko vuosia terveyskeskuksessa työskennellyt lääkäri, tai hoitaja, olisi kouluttamatta, ja perehdyttämättä, valmis työskentelemään ensiavussa, sisätautien osastolla (jossa ei hoideta vain tiettyjä sisätautisia potilaita, vaan koko sisätautien laajaa kirjoa) tai kirurgisella osastolla? Ei yksikään ammattietiikkansa tunteva.
    Ja omaa näkökulmaani Sotesista: soitin oman alueeni hoitajan numeroon ruokatauolla, varatakseni omalle lääkärille aikaa. Automaatti vastasi: ollette jonossa, puheluunne vastataan viiden minuutin kuluessa jne. Odotin viisi minuuttia, ei vastausta, odotin kymmenen, ei vastausta. Oli pakko ehtiä syömäänkin, joten katkaisin puhelun. Soitin uudelleen työpäivän päätteeksi. Automaatti vastasi: Ajanvaraus on auki klo. 14:00 asti. En siis tavoittanut muuta kuin automaatin. Ja sama toistuu vuodesta toiseen. En jaksa roikkua puhelimessa tuntitolkulla. Asun sentään keskustassa ja olen keski-ikäinen. Voisin siis kävellä terveyskeskukseen joku päivä. Entä jos olisin vanhempi, ja asuisin esim. Siurossa. En soittaisi toista kertaa. Odottaisin että saisin soittaa sen ambulanssin, joka joko tulisi tai sitten ei.
    Terveyskeskuksen vuodeosastolla kysyn omaiseni TAYS:sta annetuista jatkohoito-ohjeista. Epikriisiä ei ole, ei kuulemma löydy. Jään miettimään, miten yliopistosairaalasta tarkkaan annetut hoito-ohjeet toteutuvat, ja totean viikon kuluttua etteivät mitenkään. Missä on tarkoituksenmukaisuus tehdä kalliita hoitotoimenpiteitä yliopistosairaalassa, kun jatkohoitoa ei toteuteta ohjeistetusti? Jaksan olla enää ainoastaan suunnattoman pettynyt omaiseni puolesta.
    Emme asu Pohjoisessa. Missä siis piilee tarkoitus, jos pidennetään hoitoon pääsy matkoja kohtuuttomasti, juuri niiden potilaiden kohdalla, jotka tarvitsevat kiireellisimpää hoitoa?
    Tai missä säästetään, jos kiidätetään kiireisimmät hoitoon helikopterilla? Seniorien lisäksi, vakavasti, ja akuutisti, voivat sairastua myös keski-ikäiset, nuoret ja lapset. Vakavammissa sairauksissa komplikaatiot voivat myöskin olla äkillisiä. Ilmaiseksi eivät tule tehohoitopotilaat, kalliimmat ja tehokkaammat kuljetusmuodot, työtapaturmat tai potilaskuolemat.
    Tehdään, säkki päässä, kiireellä päätöksiä. Hömöläisten hommia, sanon minä.

    • Nimetön

      Päivystys ei kaiketi ole poistumassa, vaan järjestäjä vaihtumassa. Aika iso osa vakavasti sairaista lähetetään tälläkinhetkellä TAYS:n päivystykseen, koska Vammalassa ei ole vaadittavia tutkimusmahdollisuuksia (tietokonekuvaus, aivosähkökäyrä epilepsiakohtausten selvittämiseen), hoitomahdollisuuksia (aivoinfarktien liuotus, sydäninfarktien pallolaajennus, päivystyksellistä leikkausta vaativat sairaudet, tehohoito).
      Jos ohjeet eivät tule potilaan mukana yliopistosairaalasta jatkohoitopaikkaan, niin eikös se ole yliopistosairaalan vika, eikä jatkohoitopaikan.

      • ammattitaito

        Niin, tai ammattitaitoiset hoitajat vastuunsa tuntevana tarttuvat asiaan ja selvittävät mahd. pian missä nämä kaivatut jatkohoito-ohjeet viipyvät / viruvat, eivätkä tarjoa ei oota 😉

      • Nimetön

        Ja voivat siltikin joutua tarjoamaan ei oota, vaikka asian voi toki järkevämminkin ilmaista…

  • Nimetön

    Varmaa on se että VAS:n henkilöstö ei tule purematta nielemään potilaiden hoidon heikentämistä, ja hoitajien irtisanomisia, ajavaa päätöksentekoa. Asiasta kuuluukin väitellä.

  • Nimetön

    Taitavat Salli ja Andersson ihmetellä sormi suussa kuinka tässä nyt näin kävi, mitä pitäisi tehdä… Yli-Hongisto ja Satonen eivät osaa auttaa eikä edes Erkki… Päättäjät vaihtoon! Salli onneksemme jää pian eläkkeelle…

  • Metallimies

    Joo, ajattelin tuoda esiin omankin mielipiteeni, vaikka en asioista muuten tiedä, kun käyttävänä kuntalaisena. Paljon on lehdissä kirjoiteltu, mutta suunta tuntuu olevan aika ykspuoleista. Itse jäin tekniikasta kiinnostuneena miettimään, että kun jossain lehtijutussa oli suunnitelma liikelaitosluovutuksesta ja että koneet vuokrataan vas:lta. Mikä sen hinta mahtaa olla ? Eikös ne oo kai aika kalliita laitteita ? Ja tuskin sairaanhoitopiiri on vuokrausasiassa mikään laupias samarialainen ?!

  • Nimetön

    Ensin tulee varmentaa palvelun laatu, ja vasta sitten toteuttaa muutokset. Kuinka moni haluaisi olla koekaniinina? Otetaan nyt vaikka esimerkiksi sikainfluenssarokote. Ja kuinkas sitten kävikään? Halvin tarjous ei aina takaa laatua.

  • Haloo!!

    Niin, ei tämä nykyinen vastakkainasettelu kovin hääppöisiä lähtökohtia anna tulevaisuuden yhteistyölle!!
    Itse päägurun ja ulkopaikkakuntalaisen Ulla Mattelmäen kirjoituksiin törmänneenä tulee mieleen että olisiko parempi keskittyä oman paikkakunnan asioiden kehittämiseen, sen sijaan kun kirjoittaa milloin missäkin valtakunnallisissa lehdissä Sastamalaan liittyvistä suunnitelmista!!?? Säpinää voi muualtakin etsiä eläkepäiviin!

    • Reino

      Ei saa unohtaa, että hänet on (ilmeisesti) palkattu selvitystä tekemään. Toki ihme homma on se, että eikö oikeesti enää löydy työikäsiä ja tällä horisontilla olevia selvitystyön tekijöitä?

  • Nimetön

    Yhdistymishallitus 01.10.2012
    88
    Erikoissairaanhoidon vuoden 2013 alustava tilaus

    Perusterveydenhuolto tarkoittaa vuoden 2013 tarjouksessa perusterveydenhuollon päivystyspalvelujen tilaamista Vammalan aluesairaalasta. Tarjottua summaa voidaan alentaa Sastamalan osalta 300 000 euroa, jolloin alustavaksi tilauksesi jää 2.268.320 euroa. Perusteluna on, että vastaanottoajan saaminen ajanvarausperusteisesti on vähentänyt päivystyspalvelujen tarvetta. Kiikoisten luvun osalta sovelletaan 1.5 %:n tuottavuusvaatimusta.

Kommentointi ei ole käytössä.