
“Voitelu ei ole salatiedettä tavalliselle kuntoilijalle. Se on helppo ja yksinkertainen homma”, Pentti Hiirijoki sanoo. “Kilpavoitelu on sitten jo eri asia.”
Hiirijoki on sastamalalaisen NeonSportin voiteluvelho, jonka pajassa luistavien ja pitävien suksien lisäksi saadaan aikaiseksi monia muitakin suksihuoltoon liittyviä asioita.
“Voitelu on perusjuttu, mutta varsinkin tänä talvena Vinkin radalla on ollut pohjia vaurioittavia kiviä ja hiontoja on ollut useampi tapaus”, hän sanoo.
Pohjien paikkaus ja hionta, liimaukset sekä siteiden korjaukset ovat tyypillisiä suksihuollon toimenpiteitä.
“Paikkaamalla ja hiomalla naarmuuntuneesta suksen pohjasta saadaan lähes uutta vastaava. Pohja kestää hyvin muutaman hiontakerran.”
Ja sitten siihen voideltavan suksen ja pitopohjasuksen kysymykseen, joka varmasti monia ladulle aikovia askarruttaa. Voideltava suksi soveltuu pitopohjasuksea laajemmalle kelialueelle.
“Pitopohjasuksi on voiteluvapaa suksi, mutta vaatii sekin pikkasen huoltoa”, Hiirijoki luonnehtii.
“Se toimii parhaiten ongelmakeleillä nollan molemmin puolin. Pitopohjasuksen luisto heikkenee kovalla pakkasella -15 aseteen paikkeilla, mutta pito kuitenkin säilyy.”
Lue suksien voitelemisesta ja huoltamisesta enemmän Alueviestistä 20.2.
Vihje laduille:
Sukset jäähtymään ennen hiihtoa
Yksi juttu kannattaa muistaa ennen ladulle lähtöä: suksien tulee olla kylmät. Rakenteisiin varastoitunut lämpö nimittäin sulattaa näkymättömän kalvon, joka jäätyy pohjaan. Suksi ei tällöin yksinkertaisesti toimi.
“Sukset kannattaa nostaa heti hiihtopaikalla pois autosta ja jäähdyttää niitä 10-15 minuuttia. Tänä aikana voi tehdä vaikkapa alkuverryttelyn”, Pentti Hiirijoki opastaa.

