Vanhuksille kotiin kuljetettavien aterioiden valmistus tapahtuu keskiviikosta alkaen Sastamalassa Hopunkallion uudessa keskuskeittiössä. Samalla ruokien toimitukset muuttuvat niin, että ateriat kuljetetaan asiakkaille kahtena päivänä viikossa jäähdytettyinä.
Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy:n toimitusjohtajan Raine Nuolikosken mukaan jäähdytettyinä toimitettavat ateriat lisäävät ruoan turvallisuutta ja hygieenisyyttä.
“Lämpiminä toimitettujen aterioiden lämpötilan pysymistä sallituissa rajoissa, yli 60-asteisena, ei voida varmistaa.”
Kotihoidon kautta tilattavien kotiaterioiden tuottamisesta vastaa Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy Servi. Hopunkalliolla valmistetaan kotiin kuljetettavia aterioita tällä hetkellä noin 200 asiakkaalle.
Hopunkallion lisäksi Sastamalan alueella kotiaterioita valmistetaan vielä toistaiseksi Kiikoisissa. Ensi kesänä myös Kiikoisten alueen kotiaterioiden valmistus siirtyy Hopunkallion uuteen keittiöön.
Jäähdytettyinä kuljetettavissa ruoissa minua on aina mietityttänyt se, mitä ruokalajeja näin voi tarjoilla. Kaikki tuoreet vihannekset ja salaatit on poissa laskuista eikä keitetty perunakaan varmaan jäähdyttämisestä ja kuumentelemisesta parane. Onneksi meillä on vähään tyytyviä vanhuksia… Mietityttää vain missä kaikessa me vielä voidaankaan säästää?
Ei tässä mitään säästetä. Kuka esittää ne luvut paljonko säästyy?
Kaikkia sellaisia ruokalajeja voi tarjoilla, joita voi säilyttää jääkaapissa, eli myös vihanneksia ja salaatteja, joita ei ole ennenkään toimitettu lämmitettyinä. Jäähdytys ei ole jäädyttämistä, Mainitsemasi keitetty peruna ei jäähdyttämisestä ole moksiskaan, kuten jokainen niitä jääkaapissa säilyttänyt tietää. Lämpimänä pidetty pottu sensijaan muuttuu kumiperunaksi. Säästää voit valittamisessa ja käyttää sen ajan vaikka oman vanhuksesi virkistykseen.
05.03. klo 16:19
Säilytäpä keitettyjä perunoita 3 vrk jääkaapissa, ja lämmitä mikrossa, niin et voi tosissasi väittää, etteikö maku olisi selvästi muuta kuin juuri keitetyissä perunoissa.
miten ruuat voi olla terveellisiä ja täyspainoisia jos mitään tuoretta niihin ei voi laittaa?
Meneekös eka ateria Andersonnille?
Vinkki anteronsonnille: nyt kannattaisi järjestää lehdistötilaisuus ja kameramiehet paikalle kun ekan lusikallisen syö. Kirjapäähattu ja käädyt pitää kans muistaa ottaa mukaan, niin ja pikku Sato kans olis kiva ryhmäkuvassa.
Onneksi on mahdollista saada yksityiseltä lämmin ruokaa kotiin tuotuna.
Miten kaikki voi olla näin huonosti. Koittakaa ihmiset tajuta ,että tämä on iso parannus ateriapalveluihin.
Miten kaikki voi olla näin hyvin? Teillä siellä Saastamalassa kun kaikki pakkaa mememään päin seiniä, koittakaa nyt jo tajuta vai pitäisikö tämäkin vääntää teille rautalangasta?
Kaksi tai kolme päivää vanhaa salaattia, ei kiitos.
Kylmäpakatuissa aterioissa tuoreet pakataan erikseen omiin rasioihinsa eriteltyinä, ja aterian tilaaja voi syödä niitä haluamansa määrän valitsemallaan omalla ateriallaan. Tällainen kokemus minulla on muualta, missä vastaava ateriapalvelu on ollut käytössä. Asiakkaiden kokemukset näistä lämmitettävistä aterioista ovat olleet ihan hyviä, ruuan laatua ei ole moitittu.
Kun on vähään tottunu.
Se on vaan se yksi ja sama patalapunvirkkaaja, joka jaksaa aina narista ruoasta. Milloin ruoka on “kaasutettua”, milloin mitäkin. Yksi ainoa valittaja yrittää saada asiansa näyttämään kansanliikkeltä.
Ala-Vetelin pnnistus se täällä taas kirmailee.
Kohtahan sitä nähdään, millaista tuo ihmeruoka on. Mitä tapahtuu käytetyille pakkausrasioille, niitähän kertyy melkoinen määrä, käytetäänkö uudestaan, jätteenkäsittelyyn vai minne?
Tätä kylmäruokaa Kiikoisten kokoomuslaiset mainostivat kuntaliitosen tuomana hyötynä vanhuksille.
Jotain perusteluita sentään esittivät kuntaliitoksen tueksi.
Joko taas siä Kiikosisa joku kepulainen heräs irvisteleen ja rääviin toimintatapojensa mukkaan. Kyllä siä Kiikosisa jo pitäs rauhottua ja ruveta katsomaan asiota myös myänteisesti.
Kuka sen aterian tulee sitte lämmittään ja millä jos ei oo mikroo???
ASIALLINEN KYSYMYS!! VASTAKKAA NYT NIIN ETTÄ KAIKKI TAJUAA !!!! EI Kaikki ole yhtä rikkaita kuin te,teistä EI KUKAAN ole varmaankaa nähny koskaan nälkää,teillä ei ole hajuukaan siitä miltä tuntuu elää pienen eläkkeen tms.varjosa.
Nyt kaikille lounasravintoloille hyvä bisnes idea.
Kolme päivää jääkaapissa olleita valmiiksitehtyjä tuoreita annoksia herkkusuille.
ps. meillä myös mikro jos haluat ateriasi lämpimänä.
Entinen malli oli parempi, laitettiin lämmin ruoka jääkaappiin odottamaan parempaa hetkeä. Tai annettiin sen jäähtyä pöydällä ja laitettiin vasta sitten jääkaappiin. Elävää ruokaa…
Kyllä siä kiikokosten Haudanniemessäkin vanhennutaan.
Saavat sitte aikanaan nauttia kylmäruokintaKirsin tarjoamista antimista.
Eikö ne kymmene voisi olla pari kk sillä kylmällä nahistuneella sapuskalla ?taikka puole vuotta maksasitte tyhjästä taitas ääni muuttua kellossa..tietokonerahoillaki olisitte laittanu vanhusten ruoka-asiat kuntoon jokaisesta teistäkin tulee aikanaan vanha!!!!!!!!!
….jääkaappia varten ruoka tehdäänkin,eikä nautittavaksi ateriaksi?
Elintarvikealan ja lämminruokalogistiikan erikoisasiantuntija Kiikoisista voisi hetken ajatella, minkälaista kuvaa hän luo kiikoislaisista.
Haudanniemestäkö oikeaa kiikoislaista kuntakuvaa luodaan?
Hyvvää ruokaa ja halvalla. Paljonko vanhusten annos maksaa oikeasti, kun lasketaan mukaan valmistus, jäähdytyslaitteistot, pakkausvälineet, kuljetus, ymmm., ja sitten mitä maksaa koulu- tai päiväkotiruoka kouluilla ja päiväkodissa kun lisätään keittäjättären palkka, joka lämmittää ruoan, ja tiskaa astia, ja keittää ne perunat paikanpäällä? Säästöt on varmaan hyvät. Olis kiva tietää todelliset kustannukset. Uskaltaako Raine Nuolikoski sanoa todelliset hinnat ääneen?
Ruoan laatu on hyvää, tottakai, kuka ny huonoo söiskään. Mutta toivottavasti nämä fiksut päättäjät ovat itse vanhenemassa, ja pääsevät nauttimaan tästäkin kaupungin ihanuudesta. Kyllä kelpaa olla vanha, kun ei aina tahdo jaksaa lämmittää ruokaansa, joten kolmepäivää vanhat kalapuikot maistuu kylminä tosi hyvälle. Tervetulloo vaan nauttimaan ateriasta kanssani.
Tässä vänkäämisessä ei ole lainkaan kysymys ruoan tai palvelun laadusta saati siitä, mitä asiakkaat itse haluavat tai tarvitsevat, vaan siitä, että pari katkeroitunutta pikkupoliitikkoa yrittää luoda tyhjästä epäkohtia, joista voisi valittaa. Oikea tapa tehdä politiikkaa eli hoitaa yhteisiä asioita on rakentavaa, eli etsitään ratkaisuja, joilla asiat paranevat, Irtopinnojen hankkiminen keksimällä vikoja muista ja muiden tekemisistä on kypsymätöntä ja todistaa vain, että kykyjä yhteisten asioiden hoitoon ei ole.
Sastamalan kaupungin pitää tuottaa palvelunsa niin, että laatu on riittävän korkea ja hinta taloustilanteen sallimissa rajoissa. Ateriapalvelun osalta tähän päästään keskittämällä ruoan valmistus. Jos palvelun laatua ja hintaa halutaan korottaa, pitää muualta leikata. Mistä palvelusta haluatte leikattavan?
Ensimmäinen asiallinen kommentti tässä ketjussa. Kiitos siitä.
Asiaa ! Mihin on kaupungin rahat menneet muutamana viime vuonna , lasten ja vanhusten palvelut leikkurin kynsissä samaan aikaan kun alimitoitetun pallohalliin+ostosopimukseen ,hakkaraisiin ym pääkirjahulivilitouhuihin rahaa rajattomasti. Nyt on aika laittaa vastuussa olijat vastaamaan teoistaan !
Haluan , että leikkaukset aloitettaisiin tyhmistä päättäjistä .
hyvä, just näin!
Sivusta seuranneena voin sanoa, että Kiikoisten kepulaisten muutamat pääideologit eivät muuta ole koskaan osanneetkaan, kuin luoda tyhjästä epäkohtia joilla voi sitten pitää suurta melua. Yhteisten asioiden hoitaminen rakentavasti on ollut näille kepulaisille täysin vierasta.
Nyt kun heillä ei ole kuin yksi vaivainen edustajansa nykyisessä kaupunginvaltuustossa niin heidän on pidettävä meluansa näilläkin alueviestin sivuilla.
Paljonko halvenpaa kylmä ruoka on asiakkaalle? Kuka tuo sen jääkaapin ja sen mirofoniaaltouunin?
jaksamista hopunkallion keskuskeittiön henkilökunnalle
Säästöä kuulemma haetaan, mutta missä se asiakas säästää jos hintaa ei lasketa. Eikä tämä ole Hopunkallion henkilökunnan vika vaan typerien päättäjien. Heille ei vanhusten elämänlaatu tuunnu meriksevän mitään.
En aikonut mitään valittaa tuossa ensimmäisessä ja ainoassa kommentissani, ihmettelin vain miten tämä käytännössä toimii. Mutta jos kerran se kolme päivää vanha ruoka on ensiluokkaista ja sitä itsekin söisit, niin taisin sitten kysyä tyhmiä…
En tiedä, millaista salaattia edellä kirjoittaneilla ja mainituilla on tapana syödä, mutta meidän pöydässä ei tarjota paria tuntia vanhempaa tuoresalaattia, vaikka olisi millaisessa säilytyksessä, pääsääntöisesti tehdään juuri ennen ruokailua. Leikatut kurkut ja tomaatit muuttuvat nopeasti lätsähtäneeksi eikä revitty lehtisalaattikaan säily rapeana muiden joukossa kuin hetken. Raasteet säilyvät hieman pidempään, mutta seuraavana päivänä en niitä tarjoaisi. Kokonaisina vihannekset ja juurekset säilyvät paremmin, pitäisikö jakaa kokonaisia porkkanoita ja tomaateita. Toki niitä saa kaupasta varmaan halvemmalla. Vieläkö Kiikoisten ja muiden pitäjien kauppiaat toimittavat ostoksia kotiovelle? Ne vanhukset, joilla on pakastin, yrittäkää ostaa kotimaisia marjoja pakastin täyteen, niissä ovat vitamiinit tallella.
Toivottavasti seuraavassa valtuuston kokouksessa jokainen asiasta päättänyt valtuutettu lämmittää itse ja syö kolmeksi päiväksi mummoltani keittiön komeroon unohtamaansa keskityskeittiön ruokaa.
Napa narskuu edustuskekkereillä,ei varmasti syörä mitään vanhaa monee kertaa jäähtynyttä ,lämmitettyä,jäähtynyttä,kyllä te ootte törkeitä päättäjät teistä kaikkien täytyisi olla tälläisen ruuan varassa aluks ny pariki kuukautta nii eiköhä puheet ja teot muuttus toiseen suuntaan,ykskään vatuutettu joka on näi päättäny ette ajattele ku itteenne ja palkkaanne kuha titteli on muulla ei väliä!!!!!
Olkaa hyvät ja toimittakaa julkisuuteen laskelmat säästöistä . Loppuu meinaan turhat puheet.
Pappani ateriamaksu päivässä nousi noin 7 eurosta runsaaseen 14 euroon . Kertokaapa viisaat , mitä kerron hänelle säästöistä .
-Sastamalan kaupungin pitää tuottaa palvelunsa niin, että laatu on riittävän korkea ja hinta taloustilanteen sallimissa rajoissa. Ateriapalvelun osalta tähän päästään keskittämällä ruoan valmistus. Jos palvelun laatua ja hintaa halutaan korottaa, pitää muualta leikata. Mistä palvelusta haluatte leikattavan?-
Tässähän juuri palvelun laatua laskettiin! Kukaan ei kerro säästettiinkö sillä mitään. Laatu = veteen piirretty viiva. Hinta ei taloustilanteesta kiinni, vaan sieltä otetaan aina mistä halvimmalla saadaan.
Naulan kantaan.
Miksi palvelun maksajille , siis käyttäjille , ei kerrota säästöjen suuruutta , luottamus päättäjiin on mennyt .
Virheinvestointi koko Hopunkallion rakennus. Keittiön osalta,
Saarioiselta saisi vastaavat ruoka-annokset puoleen hintaa.
Miten on hoidettu ruoan kuljetus , mitä vaatimuksia on kuljettajiksi valituilla , minkätasoinen ja -pituinen on perehdytys tehtävään , kuinka monta paikkaa kuljettajaa kohden on päivässä , miten kauan jakolenkki saa kestää , millaisella tarkkuudella ruoan vastaanottaja saa ateriansa kerta kerralta , onko kuljettaja sama joka kerralla , onko kuljettajien henkilöllisyys ja luotettavuus tilaajan tiedossa , mihin ateria kiinteistössä jätetään , mitä kuljettaja tekee kun vastaanottaja ei avaa ovea ………
Miksi yksikään päättäjistä ei voi julkaista saavutettavia säästöjä . Jokaisen pitää se tietää , koska on ollut päätöstä tekemässä .
Vuosittaiset säästöt ovat 360 000 euroa, kun laskelmissa otetaan mukaan myös investointikulujen kuoletus.
Ja mihinkä tämä kertynyt säästö käytetään? Paljonko siitä hyvitetään asiakkaalle? = ruoan tilaajalle.
kai ne rupee laajentaan valepan hallia…..
Olet laskenut väärin tai valehtelet . Todellisuudessa säästö on miinusmerkkinen , kun otetaan huomioon tyhjäksi jääneistä tiloista muodostuvat kustannukset , tilakeskuksen saamatta jäävät vuokratulot , työttömäksi jäävän henkilökunnan työttömysavustukset , ulko-oven eteen kesällä jätetystä ruoasta aiheutuneet kuolemantapaukset , maaseudulta puuttuva toimeliaisuus …. saatanan tunarit !
02:33 Täyttä potaskaa. Säästöjä ei tule,vaan verovaroin joudutaan toimintaa tukemaan,ettei ruoka-annosten hintaa jouduttaisi entisestäänkin nostamaan.