Sastamalalaismiehen perustama Facebook-ryhmä kritisoi synnytysten keskittämistä

Sastamalalainen Tuomas Henttonen perusti Facebookiin lauantaina 6.4. Hilma tarina -nimisen ryhmän, joka jo tiistaiaamuun 9.4. mennessä oli kerännyt yli 8 000 jäsentä. Tarina kertoo Henttosen kummitytöstä Hilmasta, joka menehtyi 4.4.2013 Taysissa vain kahden päivän ikäisenä. “Siskoni eli Hilman äiti oli riskisynnyttäjä. Alun perin oli tarkoitus, että hänen synnytyksensä käynnistetään ennen pääsiäistä, mutta synnytys siirrettiin pääsiäisen jälkeiselle viikolle. Meidän mielestämme syynä siirtoon oli tilanpuute ja henkilökunnan riittämättömyys”, Henttonen selvittää.

Lue aiheesta lisää Alueviestistä 10.4.

Sastamalalainen Tuomas Henttonen korostaa, että Hilman tarinan julkaisemisella ei ole tarkoitus syytellä ketään yksittäistä ihmistä tai ammattiryhmää, vaan saada ongelma päättäjien tietoisuuteen. "Isot sairaalat ovat niin ylikuormitettuja, ettei siellä pystytä takaamaan laadukasta ja yksilöllistä hoitoa", hän toteaa.
  • järkyttynyt

    Kannattaa käydä lukemassa millaisia asioita facebookryhmän sivuille on kirjoitettu. Aikas karua luettavaa synnyttäneiden kokemuksista.

    • Nimetön

      Kyllä siellä myös kehuttiin tayssia. 🙂 ja suurin osa haukkumisesta oli vain mielipiteitä tai perusteettomia ennakkokäsityksiä, joista sitten väkisin pidetään kiinni. Tämä tapaus on ikävä, mutta eihän resurssipulalla tai kiireellä ollut mitään tekemistä Hilman menehtymisen kanssa niin kuin Henttonen väittää tai kuvittelee, leikkausta siirrettiin eteenpäin täysin perustellusti. Ikäviä asioita yksinkertaisesti tapahtuu joskus, eikä niille aina voi mitään,

  • Nimetön

    Elämä on epäreilua, mutta kaikille meille menetyksiä tulee. Toiset kuolee leikkausjonoon, autokolarissa, lääkäreiden virheisiin ja jne. Tuoko julkisuus näissä tilanteissa helpotusta suruun?? Kun tällaiset asiat kuitenkin käsitellään sairaalassa sisäisesti asianosaisten kanssa, niin tämä julkisuudessa riekkuminen on täysin turhaa.

    • Nimetön

      On hyvä että jotkut uskaltavat puhua julkisuudessa kokemistaan epäkohdista. Eihän muuten mikään koskaan muutu. Eikä kyse ole mistään riekkumisesta. Oletpa tunteeton ihminen.

    • Tuntematon

      Meinaatko että itse olet täydellinen,niinkö!? Kylmä ja tunteeton olet,näistä asioista pitää puhua julkisesti,vai kolahtiko nilkkaan..

    • Nimetön

      Mielestäni kirjoitus ei anna tunteetonta kuvaa ihmisestä, joka vain on kirjoittanut realistisesti. Olen kanssasi aivan samaa mieltä.

      • Nimetön

        Tunteetom realisti. On selvää, että ihmisiä kuolee joka päivä – kuka millätavoin…. Julkisuus saattaa epäkohdat kaikkien tietoisuuteen, erityisesti päättäjien. Hyssyttelemällä ei parannuksia tule.

      • Nimetön

        Totta, oikeassa olet, että epäkohdat tulee osoittaa, että ne voidaan korjata. mutta mitä “epäkohtia” oikein tarkoitat? Ei tähän tapaukseen ainakaan liity mitään epäkohtia..

      • Nimetön

        Lääkäri teki päätöksen sektiosta klo 10.30, vauva syntyi klo 12.47. Pitkä aika vauvan kärsiä hapenpuutteesta.

  • Nimetön

    Tässä on hyvä miettiä kuinka saisimme synnytykset säilymään Vammalan sairaalassa. Näillä näkymin ne ovat loppumassa jo ennen 2016.sta. Täällä pitää olla käytettävissä nukutuslääkäri sekä lastenlääkäri. Siksi on ensi arvoisen tärkeää saada kehitettyä sairaalaamme sellaiseksi, että edellytykset synnytyksille säilyy. Inhimillisyys pitää olla yksi varteen otettava kriteeri, ei pelkästään raha ja säästöt. Kaikkein tärkein asia on äidin ja lapsen turvallisuus ja hyvinvointi synnytyksessä ja sen jälkeen. Synnytys on rankka kokemus kaikille, mutta jos siitä jää huono maku, asioita painamaan mieltä vain siksi, ettei synnyttäjä koe olevansa arvokas ja tärkeä osa synnytyksessä ollaan väärällä tiellä.

    • Nimetön

      Syy miksi siirtymistä Tampereelle harkitaan on tehokkuus ja turvallisuus. Suuressa sairaalassa on parempi valmius reagoida erilaisiin hätätapauksiin, kuin pienessä. Inhimillisyys on kriteeri, mutta ainakin omasta mielestäni turvallisuus tulee aivan ehdottomasti ensin.

      • Nimetön

        Ja ne suuret synnyttäjä määrätkö sitten TAYSsissa ovat ihan ok, ja eivät tuo mitään riskejä synnyttämisiin????? Jos on paljon synnyttäjiä, niin onko se turvallista jos henkilökuntaa ei ole riittävästi???

  • Nimetön

    Hilman tarina oli surullinen ja vanhemmille raskas tapahtuma. Kuitenkin pitäisi muistaa, että faktat on faktoja ja epäilykset epäilyksiä. Ennen kuin kannattaa mennä iltapäivälehtiin arvostelemaan sairaalan toimintaa, pitäisi ehdottomasti odottaa patologin vastaus.

    Pienet sairaalat eivät ole ratkaisu hätätapauksissa. Ne pikemminkin hidastavat todelliseen hoitoon pääsyä. Isoissa yksiköissä on tieto, taito ja välineet toimia nopeasti, kun siihen on tarvetta. Uskon, että monet vakavasti sairastuneet allekirjoittavat kanssani tämän asia. En ole pienien sairaaloiden lopettamisen kannalla. Priorisointi voi kuitenkin tarkoittaa joskus myös rahan sijaan tehokkuutta ja ihmishenkien pelastamista. Tämä asia pitäisi pienien kuntien asukkaiden ja myös sairaanhoitohenkilökunnan ymmärtää.

    • Nimetön

      ” Isoissa yksiköissä on tieto, taito ja välineet toimia nopeasti, kun siihen on tarvetta. ”

      Tämä on ihan totta, mutta pointti onkin saako apua tarvitseva apua kun sitä kipeimmin tarvitsee. Hilman tapauksessa tämä ei tainnut oikein toteutua. Miksi kesti liian pitkään sektiopäätöksen jälkeen,että vauva saatiin maailmaan???

    • Nimetön

      Kannattaa lukea myös muiden synnyttäjien kokemuksia Hilma tarina -sivustolta.

      • Nimetön

        Itse asiassa muiden kokemuksilla omissa synnytyksissään ei ole mitään tekemistä tämän tapauksen kanssa. Yksittäistapaukset ovat yksittäistapauksia. Luin kuitenkin ryhmään kirjoitetut jutut läpi, osa kehui TAYS:a, osa haukkui suureksi ja vähemmän lämminhenkiseksi kuin esim Vammala. Vammalassa voi hyvinkin olla lämpimämpi ilmapiiri kuin Tampereella, mutta se ei liity tähän tapaukseen. Joka tapauksessa se, onko sairaalassa mukava synnyttää on täysin toisarvoinen seikka sen rinnalla, onko sairaalassa turvallista synnyttää. Siitä tuskin voi kukaan olla eri mieltä? Mikään tässä Hilman tapauksessa ei tosiasiassa viittaa siihen, että Tampereella ei olisi turvallista synnyttää. Leikkaamisen siirto ei liittynyt millään tavoin resurssipulaan tai kiireeseen, niinkuin Henttonen tarinassaan virheellisesti väittää, vaan samoin oltaisiin menetelty missä tahansa.

      • Nimetön

        Kyllä ehkä pitäisi tehdä sisällön analyysi fb-ryhmän kokemuksista ja huomioida hyvät ja samalla kehitettävät asiat. Mielestäni viestiketjuissa ja tarinoissa on hyvin paljon ainesta äitien ja odottavien perheiden kokemuksista, jotka totta vie ovat oikeita kokemuksia, elävästä elämästä. Muiden kokemuksilla on suunnaton merkitys myös tässä tapauksessa, mutta myös eri sairaaloissa ja eri asioista, myös hyviäkin kokemuksia, mutta kokemukset ovat elettyä elämää ja tätä arjen, eletyn elämän kokemuskellisuutta. Miten ihmeessä joku voi ajatella noinkin kyynisesti, ettei kokemuksilla, omista synnytyksistä ole merkitystä?

  • Nimetön

    “Pienet sairaalat eivät ole ratkaisu hätätapauksissa. Ne pikemminkin hidastavat todelliseen hoitoon pääsyä. Isoissa yksiköissä on tieto, taito ja välineet toimia nopeasti, kun siihen on tarvetta. ”

    Mä nyt kehotan sinua lukemaan facebookin (mikäli siellä olet) tekstejä. Ei ole itsestäänselvyys että tayssissa(kaan) saisi välitöntä apua. Ei ainakaan, kun tilat ja henkilöstö ei riitä asiakasmäärälle.

  • Nimetön

    Tässä tapauksessahan on vain tuota Hilman tapausta näimmä käytetty vain esimerkkinä, kun lukee noita facebookin muitakin kirjoituksia. Asianahan tässä on totuuden tuominen julki siitä mitä tays väittää että kyllä tilaa ja resursseja on, mutta silti ihmisille on sattunut liikaa samankaltaisia tapauksia.

  • Hoitsu

    Jokainen hoitovirheen vuoksi menetetty ihmishenki on liikaa. Niissä pitää olla nollatoleranssi, eikä kukaan (etenkään hoitoalan ammattilainen) voi ajatella, että “näitä sattuu”! Eri asia on tilanteet joissa kaikki mahdollinen on tehty, mutta mitän ei enää ole tehtävissä.
    Tässä tapauksessa jäänee ikuiseksi mysteeriksi eläisikö Hilma jos sektio olisi tehty ajoissa… Surullista.

    • Nimetön

      Tuskin se mysteeriksi jää, ei ainakaan perheelle. Eiköhän tällaiset asiat tutkita perinpohjin. Mutta älä syytä vielä tässä vaiheessa ketään hoitovirheestä! Mikään ei osoita, että tapauksessa olisi toimittu väärin, odotetaan rauhassa, että tutkiminen saadaan päätökseen.

  • Nimetön

    Missään ei ole puhuttu mitään hoitovirheestä, eikä mikään muu kuin kirjoittajan ja hänen sisarensa oma mielipide viittaa vielä siihen, että synnytysosastolla on menetelty väärin. Missään ei myöskään sanota, että Hilma menehtyi juuri leikkeusajankohdan siirtämisen vuoksi, kirjoittaja vain totesi että “mielestäni aikaväli on melkoinen”.

    Tapaus on surullinen, mutta faktat on käsiteltävä faktoina ja mielipiteet mielipiteinä, eikä ketään tai mitään tule syyttää väärin perustein. Joku voisi jopa sanoa, että kirjoittaja käyttää surullista tapahtumaa häikäilemättömästi hyväkseen säilyttääkseen synnytykset Vammalassa, vastoin ammattilaisten suosituksia.

    En ota kantaa siihen, onko Vammalassa turvallisempaa synnyttää kuin Tampereella, mutta nähdäkseni “tarinan” kirjoittaja osoittaa harkinnan puutetta lähtiessään levittämään tapausta sosiaaliseen mediaan ennen kuin se on selvitetty kokonaan. Sen lisäksi, että tarina on kirjoitettu selkeän tarkoitushakuisesti ja se perustuu kirjoittajan ja hänen sisarensa mielipiteisiin, TAYS:n synnytysosastolta vastattiin Aamulehdessä, että osa tarinasta on suoranaisesti väärää tietoa.

    Osanottoni asianosaisille menetyksen johdosta, ihmettelen suuresti mikäli kaikki tämä keskustelu lievittää surua.

    • Nimetön

      No nythän se sitten selviää, kuinka oikein tai väärin asiassa on menetelty. Menikö Tays:n johdolla kusi sukkaan? Varmasti omaiset ovat yhteydessä myös potilasasiamieheen, ja julkisuuden takia asia ei tällä kertaa jääkään siihen, kuten valitettavasti 99,9%:ssa vastaavista tapauksista tapahtuu. Toivokaa siis, että omaiset ovat tahallisesti liioitelleet ja vääristelleet asian laitaa. (mitä suuresti epäilen)

    • Nimetön

      Samaa mieltä. Kuulemani mukaan vauvalla olisi ollut muitakin ongelmia kuin hapenpuute, niitä vain ei ole missään jutussa tuotu esille. Olisiko lopputulos ollut toinen vaikka synnytys olisi käynnistetty aikaisemmin. sitä emme koskaan saa tietää.
      Osanottoni omaisille, vauvan kuolema on aina väärin.

  • Nimetön

    Aamulehti ei edes suostunut yleisönosastolle kirjoitusta julkaisemaan, sen jälkeen kun iltalehdessä juttu oli ollut niin sit kirjoitetaan vain Tayssin mielipide. luuleeko joku että vaikka virheen olisivat menneet tekemään niin myöntäisivät virheensä. Tää menee niin kummalliseks tää maailma ettei kukaan ota vastuuta enään teoistaan. Kaikkialla ollaan säästämässä ja luvataan kuu taivaalta että meidän sairaala on hyvä ja tehokas, sitten kun virheitä alkaa tulemaan toistuvasti niin kaikki lakastaan maton alle. Kuolemaan johtanut hoitovirhe pitäisi saada samalle viivalle kuin tavallinen tappo, lisäksi kielto toimia missään sairaala toimissa/viroissa. Ehkä hoitajat ja lääkärit alkaa kantamaan sen vastuun mikä niillä on.

    • Nimetön

      Osaatkos erottaa hoitokomplikaation, potilasvahingon ja hoitovirheen toisistaan?
      Jos vaadit kieltoa kaikille hoitovirheen tehneille, ei Suomessa taida olla yhtään lääkäriä enää töissä. Lääketiede ymmärtää vieläkin vain osan ihmiskehon toimintojen monimutkaisista mekanismeista.
      Hoitovirheiden epäilyille on asianmukaiset kanavat, ei FaceBook.

    • Nimetön

      Tappo on tahallinen toisen ihmisen aiheutettu kuolema. Eli hoitohenkilökunta mielestäsi tekee hoitovirheitä tahallisesti?

    • Nimetön

      On tärkeää erottaa, mikä on mielipide ja mikä ei. Toisin kuin koko “Hilma tarina”, Aamulehdessä julkaistu juttu ei ollut mielipide, vaan TAYS:n edustajan vastaus Henttosen syytökseen. Tottakai sairaala myöntää virheensä jos sellainen on tapahtunut. Tapaus tutkitaan ja sen jälkeen todetaan, onko virhettä tapahtunut.
      Vastuutonta on lähinnä sinun kirjoittelusi. Syyttelet sairaalaa toistuvista virheistä ja niiden peittelystä ja lääkäreitä ja hoitajia syytät vastuuttomiksi, etkä itse perustele yhtäkään väitettäsi. Saahan sinulla tietysti mielipiteitä olla, olisi vaan kiva kuulla miten perustelet ne.

      Ja muuten, mitenkään tähän tapaukseen liittymättä, “Kuolemaan johtanut hoitovirhe samalle viivalle kuin tappo” – eikö sinulla ole minkäänlaista todellisuuden tajua vai yritätkö vain provosoida muita?

  • Nimetön

    Kuinka joku voi olla noin kylmä, tunteeton ja mielestäni “pimeä”, että kuvittelee jonkun kirjoittavan itselle kipeästä asiasta, joka on juuri hiljan sattunut mielessään vain jonkun lähipaikkakunnan synnytysosaston säilyttäminen? ei voi sanoa kuin huh huh. Toisekseen kun lukee niitä muitakin “juttuja” hilman tarinan yhteydessä, ei ne kaikki voi olla turhia tai vääriä. Ongelmista täytyy voida puhua, jotta muutoksia voidaan tehdä. Itselläni takana yksi hirveä synnytys tosin ei Tampereella, mutta jos nyt olisin raskaana miettisin kovasti mihin haluaisin mennä synnyttämään. Ei edesauta nämä kertomukset, kun kerran pelko on päässyt päänsisään aiemin 🙁

    • Nimetön

      En sano tätä pahalla, mutta voisit aivan yhtä hyvin kirjoittaa: “Kuinka joku voi olla noin kylmä, tunteeton ja mielestäni “pimeä”, että kirjoittaa itselle kipeästä asiasta, joka on juuri hiljan sattunut mielessään vain jonkun lähipaikkakunnan synnytysosaston säilyttäminen? ei voi sanoa kuin huh huh.” Riippuu täysin siitä kumman uskot puhuvan totta.

      Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että ongelmista täytyy puhua jotta muutoksia voidaan tehdä. Kuitenkin, se on väärin jos sairaala mustamaalataan väärin perustein ja sen seurauksena päätetään toisin kuin ehkä muuten olisi päätetty.

      Syy siihen, miksi ilmeisesti Facebookissa on huono käsitys TAYS:n hoidon tasosta: Tämä “tarina” on saanut liikkeelle paljon ihmisiä, jotka kirjoittavat huonoja kokemuksiaan TAYS:sta Facebookiin. Sairaala on suuri, siellä käy paljon ihmisiä. Pienessä sairaalassa käy vähän ihmisiä. Kaikissa sairaaloissa sattuu myös ikäviä asioita, suurissa hoidetaan enemmän ihmisiä, joten myös ikäviä asioita sattuu yhteensä enemmän kuin pienissä.

      Tämä ei silti tietenkään tarkoita, että pieni sairaala olisi välttämättä turvallisempi kuin suuri. Todennäköisesti ei ole, sillä kuten täällä aikaisemmin sanottiin, suuressa sairaalassa on tieto, taito ja välineet toimia nopeasti, kun siihen on tarvetta. Se on tosiasia, eikä sitä poista muutama huono kokemus Facebook-ryhmässä.

  • Nimetön

    Luuletteko te ettei Vammalan Aluesairaalan synnytysosastolla ole kuollut yhtään vauvaa, oletettavasti hoitovirheen vuoksi?

  • Nimetön

    Vammalan synnytysosaston säilyttäminen olisi välttämätöntä jotta painetta ja ruuhkas voitaisiin jakaa Taysista. Tällä hetkelläkin pyritään vähentämään synnytyksiä Vammalassa, ja suositellaan äideille Taysia juuri turvallisuus ym tekijöillä. Jos Vammalassa hoidettaisiin enemmän synnytyksiä, vapautuisi Taysissa resursseja näille riskiraskauksilleja hätätilanteille.
    Itse jouduin valitettavasti olemaan molemmissa sairaaloissa esikoiseni synnytyksen yhteydessä ja koin karun eron Vammalan rauhallisen ja Taysin kiireisen ilmapiirin välillä. Synnytys on ainutlaatuinen, tunneherkkä ja tärkeä kokemus ja sen soisi aina olevan mahdollisimman rauhallinen ja äidin ja vauvan tarpeita huomioiva. Nykyisin onneksi ollaan kai siirtymässä enemmän pois kliinisestä “toimenpiteestä” kohti luonnollista kokemusta. Vammalassa ollaan tällä tiellä huomattavasti pidemmällä ja on Erittäin surullista, että toimintaa ajetaan alas!!

  • Nimetön

    Ihmettelen näitä arvostelijoita. Henttonen on perustanut ryhmän omalla nimellään ja on tällä sivulla esillä kasvoillaan ,eikö häntä arvostelevat uskalla laittaa nimeään?????

  • Ammattilaisiin luottava

    Minusta tulisi odottaa rauhassa tilanteen lopullista selvittämistä ennen sen kummempia johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Täällä on moni jo haukkunut TAYS:n synnytysosaston ja osa syyttää täysin ilman minkäänlaista tietoa heitä hoitovirheestä. Oletteko ajatelleet miltä heistä tuntuu tällä hetkellä? Oli sairaala mikä tahansa, henkilökunta tekee aina parhaansa pitääkseen ihmiset hengissä ja olen varma, että heistäkin tuntuu pahalta joka tapauksessa kun joku ei menekään niinkuin pitää. Sama pätee mahdollisiin muutoksiin, ei Vammalan synnyttäjiä siirretä Tampereelle jos Vammalassa on turvallisempaa synnyttää. Kannattaa myös muistaa että se, missä on turvallisempaa ei riipu yksittäisten henkilöiden mielipiteistä millään lailla.

    Tähän tapaukseen liittyen, sairaalassa päätettiin siirtää leikkausta eteenpäin täysin perustellusti, eikä päätöksessä ollut mitään epäselvää. Samaan ratkaisuun olisi päädytty missä tahansa sairaalassa, myös Vammalassa. Tosiasia on myös se, että ei ole mitään syytä olettaa, että Hilman menehtyminen johtui juuri leikkauksen siirtämisestä, vaikka Henttonen onkin tarinassaan sitä mieltä. Sekin asia selviää varmasti myöhemmin, toivottavasti asianosaiset haluavat oikoa silloin nyt syntyneen käsityksen mikäli he ovat väärässä ja sairaalassa onkin toimittu täysin oikein. Sairaalalla ei liene vaitiolovelvollisuuden vuoksi mahdollisuutta oikoa mahdollisia vääriä tietoja jälkikäteen, vaan nyt syntyvä mielikuva pysyy riippumatta siitä miten asiat todellisuudessa ovat.

    Mielestäni on todella ikävää kaikkia osapuolia kohtaan, että tapahtuneesta on nostettu tällainen kohu. Lapsen menehtyminen itsessään on varmasti perheelle musertavan raskasta, en osaa kuvitella millä tavalla tällainen julkisuus helpottaisi heidän oloaan.

  • Kritiikkiä pitää antaa ja ottaa vastaan

    Jos nyt kumminkin lukisitten niitä kirjoituksia siellä Hilman tarinan sivuilla tarkemmin. Ihmiset kertovat omista kokemuksistaan! Miten juuri heitä on siellä kohdeltu. Miten heidän omalla kohdallaan on toimittu. Toisia on kohdeltu hyvin ja monia huonosti. Kokevat olevansa roskaa ja rasite. Tullaan häätämään salista, että “onko jo valmista, seuraavaa sisään, pitää siivota vielä välissä”. Se ei ole arvostavaa kohtelua. Nämä kokemukset niin menetykset kuin kaltoin kohtelutkin ovat aina vaikeita etenkin tuoda toisten tietoon. Mutta samalla nämä ihmiset saavat vertaistukea toisilta saman kokeneilta. Vaikka olisi kuinka turvallisempi iso sairaala yms, mutta jos tuskaisia ihmisiä pidetään aulassa odottamassa, kun tilaa vapautuu seuraavalle synnyttäjälle, tai salista karkoitettu saa viimeisen huonepaikan osastolta ja seuraava jää lapsensa kanssa käytävälle nukkumaan. Mitä palvelua se on.
    Eräs tuttavani sanoi päiväkodista, että kun on lastentarha niin hoitajat ovat tarhaajia. Mistä mielenyhtymä johti jo sitten minkkitarhoihin. Lapsia vain säilytetään. No tästäkin voidaan olla montaa mieltä ja paikkaa kohtaisesti. Mutta ei iso kuitenkaan takaa aina sitä kunnon laatua. Naisia pidetään osastolla vieri vieressä ja käytävällä jonossa, tarhausta sekin.

    Ja kysehän Hilman jutussa oli se, että viivytetään ja vetkutetaan ja sektiopäätöksestä syntymään kesti kaksi tuntia. Ja kun tiedossa oli, että kärsii vakavasta hapenpuutteesta.

    Ja miksi asiasta ei saisi puhua julkisesti, vain sairaalan väen kanssa. Onko tämä nyt sitten pienempi asia kuin esim hiljattain julkisuudessa pitkään ja perusteellisesti vatvottu Heidi Hautalan pimeät maksut ennen ministerinä oloaan. Ja kumpi on suurempi asia, kauan kaivaten pienokaisen menetys vai pimeästi maksettu ovi/lukko tms. Mikäli asioita ei koskaan tuoda julkisuteen, niin ne eivät koskaan muutu. Ja mistä muut saman kokeneet saisivat tietää toisistaan, esim (ryhmäkannetta varten yleisesti ottaen). Toivottavasti myös TAYS in henkilökunta on seurannut sivusta ja tarvittaessa mennyt itseensä ja miettivät omaa asennettaan, millä kohtelevat herkässä tilassa olevia ihmisiä ja perheitä.

    • Valheellinen kritiikki ei auta ketään

      Sotket iloisesti keskenään toisiinsa liittymättömiä asioita, argumentoit perusteettomasti ja lopuksi vielä vertaat tapausta täysin mielivaltaisesti päiväkoteihin ja Heidi Hautalan raha-asioihin.

      Ja oletko todella sitä mieltä, että palvelu on tärkeämpää kuin turvallisuus? Tottakai mukava kokemus on mukavampi kuin ikävä, ei sitä kukaan kiellä. Silti olen 100% varma, ettei yksikään odottava äiti halua lämminhenkistä palvelua oman lapsensa turvallisuuden kustannuksella. Ei yksikään.

      Ei tätä asiaa kannata jankata tämän enempää. Kuten täällä on jo moneen kertaan todettu, ainoa asia mistä “Hilma tarina” TAYS:a todella syyttää, on leikkauksen siirtäminen myöhäisemmäksi resurssipulan, ylikuormituksen ja kiireen vuoksi. Syytös on erittäin vakava, eikä huolimattomuutta pidä hyväksyä missään muodossa kun on kyse ihmishengistä. Jälkeenpäin on todettu, ettei mikään tästä pidä paikkaansa. Ei ole ollut resurssipulaa, ylikuormitusta tai kiirettä, vaan Hilma menehtyi jostain muusta syystä.

      Asiasta saa puhua julkisesti mutta se on tässä vaiheessa turhaa, koska ei tiedetä miten asiat todellisuudessa ovat. Ainoa mitä julkisuuteen on kerrottu on (ymmärrettävästi)katkeran kummisedän kirjoittama “tarina”, ja TAYS:n vastaus siihen.

      Tapaus tutkitaan, perhe käy asiat läpi sairaalan kanssa ja valaisee meitä enemmän ehkä myöhemmin. Henkilökohtaisesti epäilen ettei valaise, mutta toivon kuitenkin että niin käy, että saadaan selvyys siihen, onko TAYS:ia syytetty perustellusti. Sairaalalla ei ole mahdollisuutta puolustautua vaitiolovelvollisuuden takia.

      Hilma tarina pyrki alunperin vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin vedoten siihen, että Tampereella ei ole turvallista, tehdään hätäisiä päätöksiä eikä ole tilaa eikä resursseja hoitaa ihmisiä kunnolla. No, tuo väite oli perusteeton, se on kumottu.

      Ryhmän Facebook-kirjoituksiset eivät sinänsä liity mitenkään alkuperäiseen huolenaiheeseen turvallisuuden puutteesta, vaan yksittäiset synnyttäjät kertovat henkilökohtaisia ikäviä kokemuksiaan omasta synnytyksestään TAYS:ssa. Jossain vaiheessa täällä perusteltiin myös se, minkä takia yksittäisille Facebook-viesteille ei pidä antaa arvoa, vaan tietty lähdekriittisyys on syytä säilyttää.

      Tässä tapauksessa suurin syy ryhmän keskustelujen kyseenalaistamiseen on se, että koko ryhmän tarkoitus tuntuu olevan hyökätä TAYS:n synnytysosastoa vastaan, ja ne ketkän erehtyvät kehumaan sitä lytätään saman tien. Tottakai kirjoitukset kannattaa lukea, mutta jokainen voi miettiä, kannattaako oma mielipide perustaa noihin kirjoituksiin vai ei.

      Olisi eri asia, mikäli tehtäisiin tutkimus synnyttäjien yleisestä tyytyväisyydestä, otettaisiin esimerkiksi 1000 synnyttäjää Tampereelta ja 1000 Vammalasta ja pyydettäisiin arvioimaan palvelu asteikolla 1-5. Sen jälkeen voitaisiin päätellä jotain siitä, kummassa on parempi palvelu.

      Palaute on ehdottomasti paras tapa kehittää ja kehittyä, mutta kehittymisen edellytyksenä on se, että palaute on rehellistä. Mikäli muutokset perustetaan virheellisiin mielikuviin ja vääriin tietoihin, saatetaan hyvässä uskossa tehdä päätöksiä jotka jopa vaarantavat henkiä tulevaisuudessa.

      Sen takia ei ole oikein kovaan ääneen arvostella TAYS:n synnytysosastoa Hilman tapaukseen liittyen ennen kuin oikeasti tiedetään, miten asiat ovat. Olen varma, että Hilmasta noussut keskustelu on jo nyt vaikuttanut monien mielipiteisiin suuntaan tai toiseen ja pelkään, että tapaus ja sen selvittäminen unohdetaan.

      • Nimetön

        Anteeksi, jos en osannut tuoda ajatuksiani selvästi esille. Olin lukenut nämä aiemmat kirjoitukset ja se oli kommettini niissä oleviin asioihin. Moni oli kirjoittanut “tuntematon”, joten oli mahdoton vastata ykityiskohtaisesti kenelle.

        VKEAK: “Sotket iloisesti keskenään toisiinsa liittymättömiä asioita, argumentoit perusteettomasti ja lopuksi vielä vertaat tapausta täysin mielivaltaisesti päiväkoteihin ja Heidi Hautalan raha-asioihin.”

        Vertaan yleisesti ottaen päiväkoteihin siinä, kun monet naiset kirjoittivat, että joutuivat käytävälle, kun muualle ei mahtunut. Siitä tuli itselleni sellainen olo, että he ovat säilytyksessä – tarhauksessa. Aivan, kunten julkisuudessa on tuotu esiin mielipide, että toisinaan lapset ovat säilytyksessä tarhoissa, kun henkilökuntaa on liian vähän. Kun kerran moni nainen on kertonut, etteivät mahtuneet huoneisiin, vaan joutuivat käytävälle. Kuinka silloin sairaalat voivat sanoa, ettei ole tilojen puutetta. Kun se selkeästi on ajoittain ongelma. Jos sairaalat eivät myönnä sitä, miksi he sitten myöntäisivät henkilökunta pulan?

        Vertasin tätä tapausta Hautalaan siksi, että mediassa uutisoitiin pitkään hänen pimeästi maksamaansa laskua. Mutta näistä menehtyneistä lapsista ei uutisoida samalla tavalla. Vertasin näitä siksi, että kumpi on kuitenkin suurempi suru ja tragedia perheelle ja suvulle. Perheelle jää koko elämän kestävä suru, josta toiset selviävät ja toiset eivät. Mutta silti Hautalan maksusta keuhkottiin monta päivää. Ja kuinka suuri suru se on hänen perheellen. Ei sitä enää vuoden kuluttua kaivata!

        Itselläni on n 500 g syntynyt pikku keskonen, jonka synnytyksen estossa viivyteltiin. Porvoo ei pyytänyt yöllä päivystävää lääkäriä paikalle ja aamulla kun virka-aikaan saapui, niin sitten oli jo kiire. Synnytys oli jo puoleesa välissä, kohdunsuu oli auki monta senttiä ja rv 23+6. Naistenklinikka toimi hienosti, mutta oli sielläkin ynseyttä. Astma paheni, hengitys vain vinkui, kun huoneessa oli paljon tuoksuja, vartaloöljyä ulkolaisilta, ja paljon vieraita. Hoitaja vain totesi, että kun olet noin itkuinen. No kuka ei olisi, kun vauvan voinnista ei tiedä mitään. Lääkräri otti asian tosissaan ja määräsi toiseen huoneeseen. Sielläkään ei ollut vapaita paikkoja, ja olisin suotunut nukkumaan vaikka käytävällä. Vauva syntyi parin päivän kuluttua ja onneksi selvisi lastenklinikan pitkän ja hyvän hoidon ansiosta. Joten ymmärrän hyvin näitä kirjoittajia, miltä heistä kirjoituksien mukaan on tuntunut. Olen siis itsekin tarvinnut sitä turvallisuutta synnytyksessä. Mutta parissa päivässä ehti olla myös sellaisia hoitajia, joista huokui, että he välittivät. Sain paksumman petauspatjan ja lisä tyynyjä, paljon sellaisia pieniä asioita, jotka ovat mainitsemiasi ” lämminhenkistä palvelua”.
        He selvästi yrittivät, että makaisin pitkään. Toisen raskauden makasin 1/4 vuoden. puolet kotona ja puolet sairaalassa.

        VKEAK: “Tottakai kirjoitukset kannattaa lukea, mutta jokainen voi miettiä, kannattaako oma mielipide perustaa noihin kirjoituksiin vai ei.”

        Sanoisin, että myös omien kokemusteni perusteella voin perustaa oman mielipiteeni.
        Kirjoitukset ovat kokijan omia subjektiivisia kokemuksia, miten heitä on kohdeltu. Mielestäni en ole lytännyt heitä, jotka ovat saaneet hyvän kohtelun. Ja ymmärrän, että ne jotka ovat saaneet hyvän kohtelun eivät kerro sitä. Olen vain iloinen, että joku on saanut hyvän kohtelun sieltä. Mutta samanlaista huonoa kohtelua tuntui olevan paljon.

        Itse olen hoitoalalla ja opiskeluvuosinani minulle sanottiin, että kohtele vanhuksia kuten he olisivat omia isovanhempiasi. Ja näin olen yrittänyt. Toki säilytän tietyn ammattimaisuuden, mutta kädestä pitäminen, halaus, lämmin hymy ja iloisuus eivät ole minulta pois, eivätkä maksa minulle mitään. Toki asiakkaalle en voi näyttää vaikka minulla olisikin huono päivä tai kiire, sekin on sitä ammattimaisuutta.

        Olen pienessä yksikössä töissä, Teemme paljon sellaista, joka ei meille oikeasti kuuluisi, mutta jos omaisia ei ole lähellä, meidän täytyy vain se tehdä. Koen, että pienessä yksikössä hoidon ja asioiden hoito on helpommin varioitavissa ja muutettavissa, asiakaslähtöisesti ja asiakkaan tarpeita vastaaviksi.

        Asiakkaana/potilaana, Äitinä, hoitajana yritän kohdella toisia siten, kuin haluaisin heidän kohtelevan minua.

      • Valheellinen kritiikki ei auta ketään

        Hieman aiheen vierestä, mukava kuulla, että asennoidut noin hyvin työhösi ja asiakkaisiin. Juuri noin sen pitääkin olla, enkä epäile hetkeäkään ettei jokaisessa sairaalassa olisi myös kaltaisiasi omistautuneita hoitajia, myös TAYSissa. Asiakaspalveluammatteihin kuuluu jopa liioitellun hyvä käytös monen muun asian lisäksi, valitettavasti ihan jokainen ei tunnu sitä muistavan.

        En missään nimessä väheksy asiakkaiden kohtelua yleensäkään tai synnytystä kokemuksena, ikävää jos minut on ymmärretty väärin. Siitä huolimatta mielestäni se, selviävätkö lapsi ja äiti hengissä on kuitenkin selkeästi se pääasia. Oletko eri mieltä?

        Tarkoitukseni ei ollut suututtaa ketään ja uskon, että joillain on aiheestakin huonoja kokemuksia myös TAYSsta, mutta on vain yksinkertaisesti todella kapeakatseista kuvitella muutaman Facebook-kirjoituksen perusteella, että siellä asiat olisivat huonommin kuin muualla.

        Mikäli jonkun Vammalassa epämääräisesti menehtyneen lapsen katkera kummisetä olisi kirjoittanut samanlaisen tunteisiin vetoavan ja hieman väritetyn tarinan siitä, kuinka Vammalassa ei ole valmiuksia auttaa mahdollisessa yllättävässä hätätapauksessa ja että pitää taistella sen puolesta, että kaikki siirretään suurempiin yksiköihin, olisi pystyssä samanlainen ryhmä täynnä ihmisiä valittamassa kokemuksiaan “vaarallisista” pikkusairaaloista. Silloinkin olisin mukana kyseenalaistamassa kummisedän ratkaisun levittää osittain valheellista tarinaa vielä selvittämättömästä tapauksesta, sillä se on väärin.

        Asiallinen keskustelu on tärkeää. Henttosen kirjoittama “Hilma tarina” ei ole asiallista keskustelua.

  • Hoitovirhe

    Kyllä isoissa sairaaloissa nimenomaan on resurssipulaa. Itse synnytin kolme lasta kättärillä, kolmas kuoli. Istukan irtoamista ei havaittu ajoissa. Tulin aamulla sairaalaan, ynseä kätilö ei suostunut käyriin laittamaan vaikka valitin kipua (en sitten kai tarpeeksi). Lähetti labraan ensin. Kun tulin takaisin oli vauva kuollut ja minäkin heikossa hapessa. Ihmisistä se monesti on kiinni ja hoitovirheitä totisesti sattuu. Sitten omaiset saavat elellä niiden kanssa eteenpäin kukin miten parhaiten kykenee, eipä se sairaala minullekaan mitenkään ole asiaa pahoitellut eikä se kätilö vastuuta ottanut. Neljäs lapsi syntyi naistenklinikalla (elossa) ja oli varmaan jo taustankin takia eri meininki. Mutta se ei sitä lasta lohduta, jonka elämä jai hoitovirheen tai inhimillisen erehtymisen takia elämättä, edes mahdollisuus siihen. Miksi pitäisi hyssytellä? Ei ne sairaalat eikä lääkärit vapaaehtoisesti virheitään myönnä, kuten ei moni muukaan ihminen omia virheitään. Voimia pikku-Hilman omaisille.

    • Nimetön

      “Kyllä isoissa sairaaloissa nimenomaan on resurssipulaa”?
      Itse asiassa resursseilla tai niiden puuttumisella ei ole mitään tekemistä sairaalan koon kanssa.

      Toinen hämmästyttävä asia perusteettomien väitteiden lisäksi on täällä vallitseva luottamuksen puute. Mistä ihmiset ovat saaneet päähänsä, että tietävät itse asiat paremmin kuin lääkärit??

      Se on vaan valitettava fakta, että kaikille asioille ei voi mitään. Toinen fakta on se, että vaikka sinusta tuntuu ikävältä, olet todennäköisesti väärässä, ja ammattilaiset ovat oikeassa.

      • Nimetön

        Tuo ei ole kovin reilusti sanottu, mutta tavallaan totta. Äidit vaativat varmasti päivittäin kiivaasti eri asioita, ja jokainen on varma siitä, että on oikeassa. Lääkärit tekevät niinkuin tekevät, useinkin äiti saattaa olla väärässä ja hänen vaatimuksensa saattaisi jopa vaarantaa lapsen, joten on annettava lääkäreille työrauha, koska kyllä he tietävät mitä tekevät. Aina välillä käy kuitenkin niin, että äiti olisi ollut oikeassa, ja silloin asiasta nostetaan kauhea meteli.

  • kysyn vaan

    Kaikki haukkuvat isolla Taysia ja sitä ja tätä instanssia mutta useammassa on kommentissa on ynseä se ja tämä hoitaja. Vaikka olisi millainen resurssipula ja sitä tai tätä niin kyllä hoitoalan ihminen on velvollinen tekemään parhaansa, veikkaan että jos hoitajat ovat samaa mieltä hätäsektiosta niin kyllä tapahtuu ja homma toimii mutta mitäs jos kaikki vaan tuijottavat omaan napaansa. Ihmiset sen taysinkin vaan tekee eli mitäs jos hoitohenkilökunta selittelis vähemmän ja tekis hommansa niin pelais kaikki paremmin. Niin me muutkin tehdään ja ansaitaan leipä

  • Asia varmasti selvitetään

    Lääkäreitä/sairaanhoitajia tai sairaalaa on turha syytellä suoraan. Asia varmasti tullaan selvittämään, ja vasta sern jälkeen on syytöstenaika. Jokaisella synnyttäjällä luulisi tänä päivänä olevan tieto, että aina synnyts ei mene omien suunnitelmien mukaan, vaan siinä voi tapahtua odottamattomia asioita. Luonnollinen synnytys on alatiesynnytys, ja se on myös molempien sekä äidin, että lapsen kannalta paras vaihtoehto. Kun kiirreelliseen tai hätäsektioon joudutaan/päädytään synnytyksen aikana, eivät siihen ole syypäitä lääkärit ja hoitajat. Joskus synnytyksen aikana vaan tulee komplikaatioita, jotka vaativat esim. hätäsektion. Itse olen synnyttänyt Vasissa kaksi kertaa ja kerran Tayssissa, koska silloin oli ns. riskisynnytys. Kaikki on mennyt lopulta hyvin, mutta todennäköisesti tuo Tayssissa syntynyt lapsi ei olisi selvinnyt, jos olisimme olleet Vassissa ilman lastenlääkäriä keskellä yötä. Meillä hätäsektio oli kiinni muutamasta minuutista, mutta silloin onneksi alatiesynntys onnistui kuin onnistuikin. Mutta oli hyvä tietää, että leikkaussali oli valmiina, ja muutamassa minuutissa vauva olisi ollut maailmassa, jos se viimeinen hätä olisi tullut. Vuodeosastolla Tayssissa valitettavasti on hoitajilla paljon kiirettä, mutta se ei ole heidän vaan päättäjien vika. Eiväthän he saisi sitä omaa pahaa oloaan ja kiirettä potilaille välittää, mutta monikohan olisi valmis heidän saappaisiinsa hyppäämään. Itsekään en osastolla saanut minkäänlaista apua/tukea, ja siitä jäi pahamieli, mutta ei se yksittäisten hoitajien vika ole, että osasto oli aivan tupaten täynnä.
    Itse en kyllä usko, että jos lääkärien mielestä vauvan olisi hyvä syntyä nyt, ei ketään laiteta neljäksi päiväksi kotiin odottamaan. Se että sairaalassa on täyttä synnytysosastolla ei vaikuta siihen asiaan. Kyllä se synnytyspaikka löytyy tästä Suomenmaasta aivan varmasti, jos on hätätilanne kyseessä. Ei varmastikaan resurssi ja tilaongelmien takia yksikään vauva kuole Suomessa.

    • Nimetön

      “Mutta oli hyvä tietää, että leikkaussali oli valmiina, ja muutamassa minuutissa vauva olisi ollut maailmassa, jos se viimeinen hätä olisi tullut. ”

      Tai sitten olis voinut kestää kaksi ja puoli tuntia ennen kuin vauva olisi ollut maailmassa.

      • Nimetön

        Mielestäni Henttosen kirjoitus kannattaa jättää täysin omaan arvoonsa siihen asti kunnes tiedetään paremmin mikä osa tarinasta on totta ja mikä satua. Ymmärrän kyllä, että moni haluaa säilyttää synnytysosaston Vammalassa, siinä ei ole mitään väärää ja sille voi olla hyviä perusteitakin. Siitä huolimatta mielestäni on kyseenalaista hänen sisartaankin kohtaan kirjoittaa tuollainen ja levittää Facebookissa.

        Keskustella pitää ja pitää ottaa kantaa epäkohtiin, eihän rikkinäisiä asioita muuten korjata. Tällä hetkellä vaan näyttää siltä että katkera mies on päättänyt suuttua TAYSille hänen siskonsa kokemasta menetyksestä, ja siksi levittää osittain tuulesta temmattua tarinaa, jotta muutkin suuttuisivat. Tästä on kehittyminen kaukana.

        Osanottoni perheelle, olisi varmasti riittävän rankkaa ilman tällaista satuiluakin.

      • Asia varmasti selvitetään

        Kyllä vain oli meillä lapsen syntymään sektiolla se 3min. Valmiiksi kun oli jo selässä kanyyli, ja anestesialääkäri oli jo hälyytettynä paikalla.
        Edelleenkin tämä koko juttu on paisunut sairaalan haukkumiseen, ja syyllistämiseen, vaikka asian selvittely on varmasti kesken. Minusta kannattaisi olla ensin se kaikki fakta tieto, ja sitten vasta aloittaa se syyttely. Ei tämä tuo menetettyä lasta takaisin, mutta katkeruutta se kyllä saattaa aiheuttaa.
        Hirveintä on menettää oma lapsi, mutta harvoin se menetys on sairaalan syy. Synnytksessä kun ei kaikki aina mene suunnitelmien mukaan.

  • Nimetön

    Ihan riippumatta siitä, tekikö sairaala virheen kyseissä tapauksessa vai ei, niin onhan tästä asiasta tärkeää keskustella ja miettiä olisiko syytä lisätä resursseja synnytysosastoilla tai ylipäänsä sairaaloissa. Tayssissa on hyvä ja pätevä henkilökunta, mutta jos tilat ja ihmiset siellä eivät riitä, niin miksi asiasta ei saisi nostaa keskustelua. Jokainen synnytyksen yhteydessä tapahtunut vahinko on liikaa.

    • vkeak

      Kyllä keskustelua saa ja pitää nostaa mikäli on aihetta. Tällä kertaa tiloissa ja ihmisten riittävyydessä ei vaan ollutkaan mitään vikaa vaikka Henttonen niin tarinassaan väitti.

      Se on väärin että nyt juurikin tuosta tarinasta johtuen monet ihmiset kuvittelevat asian olevan näin.

Kommentointi ei ole käytössä.