Punkalaitumella kasvatetaan luomubroilereita

Uusi-Pihkon tilalla Punkalaitumella on kasvatettu broilereita jo 40 vuotta. Mutta näin meneviä kananpoikia Petri Tiukka ei ollut tavannut ennen kuin vaihtoi tavalliset kananpojat luomuun. Muutoksen syyksi hän sanoo kokeilunhalun. 

Melkoinen edelläkävijä Tiukka onkin, sillä hänen tilansa on ensimmäinen Suomessa, jolla on aloitettu järjestelmällinen luomubroiler-lihan tuotanto. Tätä ennen maassamme on tuotettu luomukananpoikaa vain koe-eriä. Munat tuodaan Tanskasta, haudotaan Huittisissa ja untuvikot kasvatetaan kolmella tilalla, Uusi-Pihkon lisäksi kasvattajaringissä ovat mukana tilat Loimaalta ja Seinäjoelta. Teurastamo sijaitsee Köyliössä.

Isäntä sanoo kohtalonsa olevan kuluttajien käsissä. “Paljon luomusta puhutaan, mutta lopulliset ostopäätökset tehdään vasta kaupassa, ja hinta on korkeista tuotantokustannuksista johtuen kova. “

Lue Uusi-Pihkon tilan vekkuleista kananpojista Alueviestistä 17.9.

Luomubroileri syö luomurehua, saa ulkoilla kuusi viikkoisesta alkaen, kasvaa hitaammin ja puolet väljemmissä tiloissa kuin tavallinen broileri. Luomusiivekkään päiväohjelmaan kuuluvat kahdeksan tunnin yöunet. Ulkoilevat yksilöt hätistellään illan tullen sisätiloihin.
Luomubroileri syö luomurehua, saa ulkoilla kuusi viikkoisesta alkaen, kasvaa hitaammin ja puolet väljemmissä tiloissa kuin tavallinen broileri. Luomusiivekkään päiväohjelmaan kuuluvat kahdeksan tunnin yöunet. Ulkoilevat yksilöt hätistellään illan tullen sisätiloihin.
Kanalarakennuksia ympäröivillä aidatuilla alueilla ulkoilee muutamia satoja luomubroilereita. Suurin osa 8000 linnusta viihtyy sisätiloissa, vaikka niillä olisi mahdolisuus päästä apila- ja timoteiniitylle kirmaamaan.
Kanalarakennuksia ympäröivillä aidatuilla alueilla ulkoilee muutamia satoja luomubroilereita. Suurin osa 8000 linnusta viihtyy sisätiloissa, vaikka niillä olisi mahdolisuus päästä apila- ja timoteiniitylle kirmaamaan.