Sote-soppaa ei Suomi Areenalla Huittisissa saatu valmiiksi asti, mutta sen pääkokkeihin lukeutuvalle perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk) tilaisuus antoi paljon pohdittavaa.
Roolistaan aiheen tiimoilta käydyn paneelikeskustelun juontajana ministeri oli silmin nähden innostunut. Hän haastatteli myös yleisöä, halusi tietää, mikä huittislaisten mielestä sotessa on tärkeintä.
“Lähipalvelut, paikallisen päätösvallan säilyminen, palveluiden laadukkuus, kustannusten pudottaminen”, yleisöstä lueteltiin.
“Soten tavoite on ollut selkeä, mutta keinot eivät. Viime hallituskaudella asiakastarpeet ja ihmisten käytännön arki unohtuivat tyystin”, kritisoi Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.
“Tärkeintä on palvelun saatavuus, ei se miten se tuotetaan ja kuka sen järjestää. Sote on hyvä, jos se tarkoittaa palvelujen kokoamista yhdelle luukulle”, totesi Huittisten seudun invalidit ry:n puheenjohtaja Anne Välimäki.
Sote-keitoksessa maistuivat tutut ristiriidat. Toisaalta sosiaali- ja terveyspalvelut halutaan kuntia suuremman tahon hallinnoitavaksi, mutta toisaalta pallo on kentällä, paras tieto palveluiden tuottamisesta ja palveluketjuista on kunnissa ja alueilla.
Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa korosti, että viime kädessä kunta vastaa kuntalaisten palveluista, vaikka kaikki mahdollinen ison sote-varjon alla olisikin. Hän ilmaisi huolensa kuntien päätösvallan hupenemisesta.
“Minä jättäisin sosiaalipuolen toimintoja edelleen kuntien harteille, sillä ne yhdistyvät muihin kunnan tarjoamiin palveluihin. Esimerkiksi sosiaalitoimen ja koulujen välinen yhteistyö voi muuten vaarantua.”
Porin apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen vannoi integraation nimiin, sosiaali- ja terveyspalvelut on räätälöitävä yhdeksi paketiksi, yhden talouden sisälle, eikä hän lähtisi palastelu-linjalle.
Tilaisuuden jälkimainingeissa ministeriltä herui vanhalle opiskelukaverilleen, Jyrki Peltomaalle, ymmärrystä.
“Jyrkin pelko on aiheellinen. Kuntien vaikutusmahdollisuudet ovat vaarassa kaveta.”
Suomen kuntakartan monimuotoisuus on hallitukselle haaste, joka saa ministerin kipuilemaan. Jo pelkkä lähipalvelujen määritteleminen osoittautui vaikeaksi Huittisissakin.
“Sellaisen viestin kanssa minä täältä lähden, että sote-lakia ei saisi sitoa seiniin, tiettyihin kilometri- tai aikarajoihin.”
“Vaikeuskerroin on iso, kun saman mallin pitäisi toimia niin Lapissa, Kainuussa kuin Satakunnassakin. Tavoitteemme kuitenkin on, että uusi sote-laki on eduskunnassa syksyllä 2016”, Rehula totesi.
Huittisissa järjestetyn Suomi Areena -tilaisuuden puheenaiheista lisää 15.7. Alueviestissä.
Kuvat: Laura Haavisto










Tuo Rehula sen edellisen Soten kaatoi vetoamalla perustuslakiin. Onko perustuslakia nyt muutettu vai tyhjääkö taas jauhetaan.?
Miksiköhän juuri Huittisista? Täällä ei ole edes ympärivuorokautista päivystystä !
Ja matkaakin on Poriin ja yliopistolliseen Turkuun jonkun verrran ! Välillä on julkisuudessa puhuttu kovin hiilijalanjäljestä, ts.
siitä ihmeestä, joka esim. sairaankuljetusten, ees taas autoiluna näyttäytyy, ja kun ei ole lähipalveluna olemassa riittävää, tarpeellista, jokapäiväisessä elämässä useasti tarvittavaa terveyspalvelun resurssia.
Edelliselle: Olisit ollut mukana keskustelussa paikanpäällä niin olisit voinut antaa suoraa palautetta kaupungille ettei tarttisi täällä vinkua.
Kiitos vain. Sinulle kurinpitäjä, Keskustelua keskustelupalstalla silloin, jos ei syystä tai toisesta ole päässyt paikalle. Enka muuten vinkunut.
Lehdessä oikein toivotaan lukijapalautteita! Ja et tosiaan vinkunut. Kaupungitkin usein vasta lukijapalautteiden julkaisemisen jälkeen puuttuu tai korjaa joitakin asioita, mitkä on nostettu julkisesti esiin.
Olen vanha, sairas ihminen ja pelkään muutoksia. Pelkään niin helvetisti.
Rehula on jo nyt sotkeutunut “miten määritellään” sitä sun tätä. Veikkaan että parinkaan vuoden kuluttua ei ole mitään valmista. Onneksi silloin ministeri vaihtuu ja saadaan homma valmiiksi. Ruotsissa olisi toimiva ja testattu malli, mutta käy vissiin luonnon päälle jos pitää kopioida?
Aihe. Persujen piehtarointi: Timo Soini sanoi ennen vaaleja, että “persut ei persettään myy”. Nyt sitten, se “perse” on kiikutettu kreikkalaiseen panttilainaamoon.
Tehdään terveyskeskuslääkäreistä tavallaan yrittäjiä. Ensin pohjapalkka ja siihen boonukset päälle, montako potilasta käsittelee päivässä. Potilasjonot häviää alle vuodessa, kuin tuhka tuuleen. Raha pistää vipinää töppösiin ja motivoi täysiin työpäiviin.
9:37 Haluan vielä lisätä kirjoitukseeni, että lääkäreillä pitäisi olla “sihteeri” hoitamassa juoksevat asiat. Näin lääkärit saisivat loistaa omassa työssään täysipainoisesti, eikä kallista aikaa menisi vähemmän koulutusta vaativiin tehtäviin. Näin lääkäreitten arvokas koulutus tulisi parhaiten hyötykäyttöön.