Tuhoutuuko Elämän lähde?

Ikänsä Lousajan ja Nälkälänmäen seutuvilla asunut Antti Lammi lähti toimittajan kanssa etsimään Elämän lähdettä. Ei löytynyt. "Kovin on maisema muuttunut", tuumi Antti, jolla ei sinänsä ole mitään höyryputken rakentamista vastaan. Kuvan prunnin hän arvioi syntyneen metsätöiden yhteydessä.
Ikänsä Lousajan ja Nälkälänmäen seutuvilla asunut Antti Lammi lähti toimittajan kanssa etsimään Elämän lähdettä. Ei löytynyt. “Kovin on maisema muuttunut”, tuumi Antti, jolla ei sinänsä ole mitään höyryputken rakentamista vastaan. Kuvan prunnin hän arvioi syntyneen metsätöiden yhteydessä.

Alueviestiin yhteyttä ottanut henkilö on huolissaan Sastamalan Lousajassa, Sipintien läheisyydessä sijaitsevan Elämän lähteen kohtalosta. Tuhoutuuko lähde höyryputkilinjan rakentamisen yhteydessä? Ja onko kaupunki varma, ettei lähde kuulu metsälaissa mainittujen suojeltavien kohteiden joukkoon?

Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Jorma Tuomisto vastaa, että luontoarvot on otettu höyryputkihankkeessa huomioon. Lähde on sijainnut puistoksi asemakaavoitetulla alueella, eikä sitä ole millään tavalla noteerattu suojelukohteena. Lähdettä ei ole myöskään mainittu Vammalan vanhoissa luontoselvityksissä. Metsälakia ei sovelleta asemakaavoitetuilla alueilla.

“Lähteen vedenlaatua on tarkkailtu harvakseltaan vuoteen 2002 asti, jolloin veden huonon laadun vuoksi sen käyttö lopetettiin kokonaan. Luonnonlähdettä oli kertomusten mukaan paranneltu kaivonrenkaalla ja kannella”, Tuomisto kertoo.

Kyseisellä lähteellä on ollut aikoinaan merkitystä lähiympäristön vedenhankinnassa. Paikallishistoriaa selvitellyt Saku Metsälä kertoo lähteen nimen tulleen siitä, että ihmisten mielestä kyseisestä lähteestä “vesi ei lopu koskaan”.

“Taloissa ei ollut entisaikaan omia saunoja, joten Nälkälänmäessäkin oli yhteissauna, jonka pesuvesi kannettiin Elämän lähteeltä. Samoin ihmiset hakivat juomavetensä sieltä. Elämän lähde oli käytössä useamman vuosikymmenen, kunnes sen käyttö hiipui Varikon rakentamisen aikoihin.”

Sipintien varsi on raivattu höyryputken tieltä useita viikkoja sitten. Sastamalan Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Jari Viitasen mukaan mitään varsinaista lähdettä ei raivaustöiden yhteydessä kuitenkaan enää ollut havaittavissa. Hän epäilee lähteen kasvaneen aikaa sitten umpeen, humuskerros sen tienoilla kun on paksuimmillaan jopa 15 senttiä.

Aiheesta enemmän 23.9. Alueviestissä

  • Jammu S

    Eiköhän sitä sais joka kuraprunnia väistellä jos haluaa, elämä hiipuu muutenkin sillan “väärältä” puolen…!!

  • Rumalla ja halvalla maisema tukkoon

    Sääli, kun myös muutakin tuhoutuu Vammalassa. Hietalan talon pihalle noussee karmea 6-kerroksinen kerrostalokompleksi.

    Eikö matalampi maja olisi kelvannut? Mitä tykkäävät kadun toisella puolella asuvat pienkerrostalon asukkaat? Kaikki kaunis katoaa, ei ole kohta edes Kaalisaaren kenttää.

    Miksi te ihmiset ahneuksissanne ryöväätte kauniin kaupunkimme rantavallit rumilla ja maisemaan sopimattomilla kerrostalobunkkereilla? Pysykää maalla, korjatkaa vanhaa taloanne älkääkä tulko kaupungin keskustaan asumaan taloihin, joissa ei ole mitään yhteisöllisyyttä.

    Kerrostaloissa asuminen ei lisäksi onnistu henkilöiltä, jotka ovat asuneet maaseudun pysähtyneessä ilmapiirissä vuosikymmenet.

    Valittakaa kovasti siitä Hietalan tontista. Ei anneta peräksi rumuudelle ja maiseman pilaajille. Eihän?

Kommentointi ei ole käytössä.