Lukijamatka historian ja kulttuurin kehtoon

Alueviestin perinteiselle lukijamatkalle lähdettiin tänä vuonna kuvainnollisesti “silmä kourassa”, sillä Lauhamon bussi lähti Vammalan linja-autoasemalta kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää jo kello 01.00 lauantaiaamuna 26.9. ja Ateenaan saavuimme aamukymmeneltä. Oppaamme, 30 vuotta Kreikassa asunut Pirjo Fragkopoulos, siellä suurta ryhmäämme jo odottelikin Alueviestin kylttiä heilutellen. (Pirjon tyttönimi on Vierinen, ja hänen äitinsä on syntynyt Huittisten Kannilankylässä ja on omaa sukua Lundgren.)
Hotellihuoneiden luovutusta odotellessa teimme bussilla panorama -kierroksen, jonka aikana näimme kaikki keskustan tärkeimmät nähtävyydet.
Hotelliin päästyämme oli hetki aikaa levätä, ja illansuussa lähdimme oppaan johdolla Plakaan, Ateenan vanhaankaupunkiin ja päivän päätteeksi illalliselle kreikkalaistavernaan Akropolin juurelle iltavalaistuksessa olevaa Parthenonin temppeliä ihaillen.

Sunnuntaiaamu valkeni aurinkoisena ja lämpimänä. Herkullisen aamiaisen jälkeen lähdimme tutustumaan kaupungin symbolin, Akropoliskukkulan temppelialueelle, jossa oli muutama tuhat muutakin turistia. Vierailimme myös uudessa Akropolis-museossa, jossa on esillä vaikuttava kokoelma antiikin esineistöjä, patsaita sekä alkuperäinen ensimmäisen Parthenon temppelin päätykolmio. Temppelin tuhosivat persialaiset 480eKr. Museo on valmistunut vuonna 2009 ja se luetaan maailman tärkeimpien museoiden joukkoon.
Iltapäivällä ohjelmassa oli omatoimista tutustumista kaupunkiin ja illan hämärtyessä kokoonnuimme jälleen yhteiselle illalliselle tavernaan.

Maanantaiaamuna lähdimme Saronin lahdelle saarikierrokselle, ja jälleen aurinko meitä helli. Vierailimme kolmella kauniilla Saronin lahden saarella. Viehättävällä Hydralla on moottoriajoneuvojen käyttö kielletty, autojen virkaa ajavat muulit ja aasit. Saari on tullut kuuluisaksi mm siellä vuonna 1957 filmatusta elokuvasta Boy on a Dolphin. Elokuvan päätähtinä olivat Alan Ladd, Clifton Webb ja Sophia Loren. Myös lauluntekijä Leonard Cohen vietti aikaansa Hydralla ja sävelsi siellä rakastetun laulunsa “Bird on the Wire“. Hydralta matkasimme Porokselle, joka on pieni ja vehreä saari Peloponnesoksen mantereen kupeessa. Siellä nautimme lounaan ja lopuksi vierailimme vielä Aeginan saarella, joka on Saroninlahden saarista lähinnä Ateenaa, ja tunnettu Kreikan parhaista pistaasipähkinöistään. Niitä moni sieltä ostikin.

Tiistaiaaamuna luovutimme huoneet aamiaisen jälkeen ja lähdimme bussilla kohti vehreää ja vuoristoista Peloponnesosta. Matkalla pysähdymme kuuluisalla, noin 6,5 km pitkallä Korintin kanavalla, joka erottaa Peloponnesoksen niemimaan Manner-Kreikasta. Tutustuimme Antiikin Korintin vaikuttavaan arkeologiseen alueeseen, jossa mm. Apostoli Paavali aikoinaan käännytti pakanoita kristinuskoon. Paavali piti yhteyttaa seurakuntaansa kirjeitse Efesoksesta käsin. Korinttolaiskirjeet loytyvät Uudesta Testamentista.
Kierroksen jälkeen matkasimme Korintinlahden rannalle Vrahatin kylään, jossa majoituimme ihastuttavaan Alkyon -hotelliin. Osa vietti vapaata iltapäivää rannalla, toiset hotellin altailla. Yhteistä iltaa kokoonnuimme viettämään hotellimme herkkuja notkuvien pöytien ääreen.

Keskiviikkona heti aamiaisen jälkeen lähdimme tutustumaan Epidauruksen antiikin aikaiseen teatteriin, jonka hienoa akustiikkaa ihmettelimme Alueviestin myyntipäällikkö Eeva Rasinperän kajauttaessa ilmoille kappaleen “Walking in the air.” Tästä UNESCO:n maailmanperintökohteesta suuntasimme orgaanista oliiviöljyä tuottavalle perhetilalle.
Tämä Bio sertifikaatin omaava oliivitila tuottaa erilaisia palkintoja voittaneita oliivituotteita, mm oliiviöljyä, oliivitahnaa sekä luomukosmetiikkaa orgaanisesti viljellyistä oliiveista.
Oliivitilalta matkamme jatkui Ouzo-tislaamoon, joka on ollut saman perheen omistuksessa jo viiden sukupolven ajan. Saimme kuulla Kreikan kansallisjuomana pidetyn anisviina Ouzon valmistuksen saloja ja saimmepa maistiaisetkin, halukkaat toisetkin. Yhteisellä illallisella oli jälleen paljon keskusteltavaa päivän annista.

Torstai oli matkamme ainut vapaapäivä. Koska moni halusi kuitenkin lähteä tutustumaan läheiseen Korintin kaupunkiin, järjesti Pirjo-oppaamme sinne bussiretken. Kävimme Apostoli Paavalin kirkossa ja kuvasimme Diogenesin ja Aleksanteri Suuren sekä Pegasoksen, antiikin Kreikan tarustosta tutun runoratsun patsaat. Aikaa jäi ostoksillekin ja loppupäivää vietimme rennosti hotellin altaalla, sillä merenrannassa kävi kova tuuli.

Perjantaina heti aamiaisen jälkeen lähdimme kokopäiväretkelle vuoristoiseen Peloponnesoksen sisämaahan, Arkadian vuoristoon. Kävimme mahtavassa tippukiviluolassa ja ihailimme kauniita vuoristokyliä. Lounaan nautimme Vytinan vuoristokylässä. Arkadian vuoristokylillä on pitkä historia ja seudulta alkoi mm Kreikan itsenäisyystaistelu 1800 -luvun alussa ja siellä myös kansallissäveltäjä Mikis Theodorakis eli karkotettuna sotilasjuntan aikana.
Viimeisenä iltanamme hotelli järjesti porukallemme viininmaistiaiset ennen illallista.

Lauantaiaamuna varhain lähdimme bussilla kohti Ateenaa ja lentokenttää. Totesimme, että kaikki 40 ovat lähdössä kotiinpäinkin, vaikka kuljettajanamme toimineella Jorgoksella olisi kuulemma ollut vaimon paikka vapaana suomalaiselle naiselle.
Kuulimme vielä oppaan ajatuksia Kreikan nykytilanteesta ja spekulointia tulevaisuudesta. Nuoristyöttömyys (alle 25 v) on maassa  yli 60 % ja eläkkeitäkin on leikattu laman aikana useampaan kertaan. Oppaamme piti varsin todennäköisenä sitäkin, että maa joutuu irtautumaan eurosta. Kova hinta velaksi elämisestä. Varmaan yksi jos toinenkin mietti, lieneekö meillä sama kohtalo.

——————————-

Matkajärjestelyt: Matkapojat Oy

Opas: Pirjo Fragkopoulos

Matkaisäntä ja -emännät: Osmo Ojansivu sekä Alueviestistä Maija Latva ja Eeva Rasinperä

Lukijamatkalaiset yhteiskuvassa Epidauruksen antiikin aikaisessa teatterissa, joka on yksi UNESCO:n maailmanperintökohtde.
Lukijamatkalaiset yhteiskuvassa Epidauruksen antiikin aikaisessa teatterissa, joka on yksi UNESCO:n maailmanperintökohde.
Noin 6,5 km pitkä Korintin kanava  erottaa Peloponnesoksen niemimaan Manner-Kreikasta.
Noin 6,5 km pitkä Korintin kanava erottaa Peloponnesoksen niemimaan Manner-Kreikasta.
Akropolis-kukkulalla riitti ihmeteltävää.
Akropolis-kukkulalla riitti ihmeteltävää.
Akropolis-kukkulalta aukeaa näkymä Ateenan kaupunkiin. Kuva: Kirsti Lahti.
Akropolis-kukkulalta aukeaa näkymä Ateenan kaupunkiin. Kuva: Kirsti Lahti.
Uusi Akropolis-museo on valmistunut vuonna 2009 ja se luetaan maailman tärkeimpien museoiden joukkoon. Kuva: Kirsti Lahti.
Uusi Akropolis-museo on valmistunut vuonna 2009 ja se luetaan maailman tärkeimpien museoiden joukkoon. Kuva: Kirsti Lahti.
Hydran viehättävä saari on tullut kuuluisaksi mm siellä vuonna 1957 filmatusta elokuvasta Boy on a Dolphin.
Hydran viehättävä saari on tullut kuuluisaksi mm siellä vuonna 1957 filmatusta elokuvasta Boy on a Dolphin. Kuva: Kirsti Lahti.
Hydralla on moottoriajoneuvojen käyttö kielletty, autojen virkaa ajavat muulit ja aasit.
Hydralla on moottoriajoneuvojen käyttö kielletty, autojen virkaa ajavat muulit ja aasit.
Meripäivä tarjosi upeita maisemia.
Meripäivä tarjosi upeita maisemia.
Poros on pieni ja vehreä saari Peloponnesoksen mantereen kupeessa.
Poros on pieni ja vehreä saari Peloponnesoksen mantereen kupeessa.
Vierailu tippukiviluolassa oli hieno kokemus.
Vierailu tippukiviluolassa oli hieno kokemus. Kuljimme luolan sisällä kymmeniä metrejä.

 

Diogenes ja Aleksanteri Suuri. Tunnetko tarinan?
Diogenes ja Aleksanteri Suuri. Tunnetko tarinan?
Pegasos, antiikin Kreikan tarustosta tuttu runoratsu.
Pegasos, antiikin Kreikan tarustosta tuttu runoratsu Korintin kaupungissa.
  • Kirsti Lahti

    Mukana olleille tiedoksi ” kymmenen tikkua laudalla” odottaa teitä.
    Kiitokset kaikille mukana olleille ystäville en unohda teitä.

Kommentointi ei ole käytössä.