Sastamalan kaupunginvaltuuston talousseminaarin yleiskeskustelussa virisi kouluverkkokeskustelu laskevien oppilasennusteiden valossa, kun läntisen alueen palveluverkkoselvityskin parhaillaan on käynnissä.
Matti Rintamäki (kesk.) nosti esiin Sylvään kouluun kohdistuvat remonttipaineet ja sen, että taloon mahtuu enemmän oppilaita kuin ennusteissa nähdään.
“Tämän talon oppilasennuste laskee kuin lehmän häntä. Muutaman vuoden päästä on 450 oppilasta tässä talossa, jossa 600 on sellainen hyvä määrä”, Rintamäki sanoi. Hän muisteli, että joskus takavuosina oppilaita on Sylväällä ollut melkein 900 – tuolloin on tosin käytetty tiloja myös Marttilan koululta.
“Meillä on kolme yläastetta, jotka hetken päästä käyvät kaikki pienellä tyhjäkäynnillä. Onko tässä joku järki? Miksi me emme siirry kahteen yläasteeseen?” Rintamäki kysyi.
Matti Rintamäki visioi, että Äetsän koulun oppilaat saataisiin sopimaan Sylväälle ja tarvittaessa toisessa suunnassa oppilaita voisi ohjata Mouhijärven yhteiskoululle. “Loppuisi se mietintä, että mitä (Äetsän Sarkia-)lukiolta jäävillä tiloilla tehdään ja saadaan tälle talolle (Sylvään koululle) tehokas käyttö”, Rintamäki totesi. “Pitkällä aikavälillä tämä tulee varmasti eteen”, hän ennakoi.
Matti Rintamäen avaus ei provosoinut liikkeelle kovinkaan pitkää keskustelua kouluverkosta. Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg muistutti, että Sylvään koulun tiloja pitää joka tapauksessa kunnostaa. Läntisen alueen palveluverkkoselvitys on parhaillaan käynnissä ja valtuusto saa lähitulevaisuudessa asian päätettäväkseen. Lähtökohtana valmistelussa on, että kaupungissa on kolme yläkoulua.
“Vaihtoehtoja on paljon ja on hyvä, että tulee uusia”, Jarkko Malmberg totesi keskustelusta.
Keskustelussa nousi mahdollisuutena esiin myös yhtenäiskoulu eli ala- ja yläkoulun yhdistäminen. Sylvään kouluun voitaisiin fuusioida myös jokin alakoulu sopivan etäisyyden päästä.
“Onhan muitakin vaihtoehtoja kuin, että muut kaupunginosat aina pelastavat Vammalan pulmatilanteessa. Täytyyhän täälläkin voida tehdä sitä, että katsotaan mitä muita kouluja voidaan yhdistää näihin tiloihin”, pohti Päivi Pelttari (kok.) viitaten yhtenäiskouluun.
Päätöksiä Sastamalan valtuuston talousseminaarissa ei tehty, eli kysymyksessä oli informaatio- ja keskustelutilaisuus.
Rintamäki puhuu jälleen kerran järkeä.
Totta! Kaksi oppilasmääriltään samansuuruista yläastetta olisi järkevä ratkaisu. Puolet Sylväälle ja puolet Mouhijärvelle – tasan!
Rintamäki puhunee vain omaan pussiinsa …mikä estää kierrättämästä opettajia…myös käsityön opettaja voi kiertää eri kouluille
Keikyä on nyt syrjäkylän asemassa, ei olisi kannattanut tehdä Kiikan ja Keikyä liitosta.
Yes, oltaisiin nyt osa dynaamista Huittista. Nyt köyhdyttiin liki 30 vuotta Kiikkaliitoksessa. Ollaan rikkaan talon köyhii poikii.
Lopetetaan Sylvää, säästämme siinä valtavat remonttikustannukset! Sylvääläiset puoliksi Kiikkaan ja puoliksi Mouhijärvelle. Ei Sylväätä pelkkien auditoriossa pidettävien valtuuston kokousten takia kannata säästää, valtuutettujen määräkin kohta pienenee ja porukka mahtuu muuallekin kokoustamaan.
Väkimäärä vähenee eniten Vammalan alueella, Sylvään sulkeminen on oikeaa toimintaa.
“Väkimäärä vähenee eniten Vammalan alueelta.”??????? Mihin tämä kuvitelmasi perustuu??????
Kyllä tuota selvitettiin ja niin se vain on että entisten kuntien alueella väkimäärä pysyy samana ja Vammalasta vähenee. Kouluista Sylvään oppilasmäärä vähenee eniten, siihen on varmaankin syynä myös se että keskustaan on rakennettu senioriasuntoja -kalliita sellaisia -ei niihin muuta lapsiperheitä. Eli vääränlaista asuntopolitiikkaa! Lapsiperheille pitäisi tarjota kohtuuhintaisia isoja omakotitontteja!
Vääränlainen koulupolitiikka tuhoaa myös kunnan taloudellisesti.
sopivan etäisyyden päästä.
“Onhan muitakin vaihtoehtoja kuin, että muut kaupunginosat aina pelastavat Vammalan pulmatilanteessa.
kuka pelasti ja kenet…Vammala Äetsän ja Mouhijärven…..Pelttarikin tuon hyvin muistaa…
Yes, Sylväälle pakolaiskeskus”
Sonni panee hanttiin
ainakin Sylvään bilsan luokat on niin upeat että sielä viihtyis pakolaisetkin
Annetaan kaupunki vexven, lojerin, hukkasen ja levorannan johtajien johdettavaksi täysin valtuuksin,ilman luottamushenkilöiden viisautta. Olen varma siitä, että vuoden päästä talous on reilusti ylijäämäinen. Henkilökuntaa on 5 – 10 % vähemmän ja pitkäaikaistyöttömiä on puolet vähemmän. Tosin ay -juntta olisi kärmeissään ja heittäisi kapuloita rattaisiin kaikella voimalla.
Yrityksen johtaminen voittoa tekien on täysin erilaista kun taloudellisesti kannattamattomien palvelujen järjestäminen kiittämättömille, vaativille ja valittaville kuntalaisille.
Juu, Suomen hallitusta johtaa insinööri, entinen firmojen osto- ja myyntiliikkeen omistaja. Hyvinkö menee?
Liike on tärkeintä.
vielä kun saataisiin kaupungin hallituksesta ja valtuustosta pois kaupungin palkkalistoilla olevat ja vain omia etujaan ajavat bisnesmiehet ja naiset pois…onko todellakaan mitään hyötyä kaupungille valtuustossa istuvista kansanedustajista…
Totta on edellinen! Eihän palkolliset missään muuallakaan ole päättäjinä.