
Vanhan kirjallisuuden päivien teemana on tänä vuonna Lukkarin penkiltä Tylypahkaan.
Perjantain avajaisissa otsikolla Kyläkoulun kirjahyllyltä puhuu eduskunnan puhemies Maria Lohela. Avajaiset päättää tietokirjailija, kielitoimittaja Pasi Heikura. Keskusteluissa ja seminaareissa kuullaan mm. tietokirjailija, pastori Jaakko Heinimäkeä, Maarit Huovista, tietokirjailija Teemu Keskisarjaa, kirjailija Salla Simukkaa, kirjailija Emmi Itärantaa, kirjailija Jarkko Tonttia, kouluneuvos Kirsti Mäkistä, lehtori Helena Ruuskaa, kirjailija Olli Jalosta sekä kirjailija Kjell Westöä.
Perjantain päättää Tuuli hiljaa henkäilee –tilaisuus, jossa yleisö pääsee laulamaan koululauluklassikoita FT, professori emeritus, tietokirjailija Reijo Pajamon johdolla.
Uutuutena on lauantain KIRJATEEKKI, jossa kaksi kirjajukkaa, kirjailija Markku Envall ja kirjailija, toimittaja Minna Lindgren valitsevat kirjallisuuden helmiä ääninäyttelijä, lausuja Mirjami Heikkisen ja näyttelijä Ahti Jokisen luettaviksi. Lauantaina julkistetaan myös Vuoden luokanopettajaksi valitun Maarit Korhosen kirja Kun koulu ei tajua.
Kirjapäivät päättyvät lauantaina Tyrväälaiseen Trykiin, jonka aiheena on Tyrvään yhteiskoulun oppilas, Kiikassa syntynyt runoilija Kaarlo Sarkia. Tryki esittelee Sarkian tuntemattomia runoja ja avaa tunnettuihin runoihin uusia näkökulmia.
Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelmajohtaja, kirjailija FT Panu Rajala kirjoittaa teemasta näin: Toukokuun 11. päivänä 1866 annettiin yleistä ja yhteistä opetusta koskeva säädös: Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus kansakoulutoimen järjestämisestä. Koulun merkitys lukutaidon, kansalaiskasvatuksen, liikunnan ja vaikkapa veisto- ja laulutaidon osalta tarjoaa mahdollisuuksia moneen suuntaan. Kun kirjojen äärellä ollaan, koulun yhteydet kirjallisuuteen nousevat luonnollisesti etualalle. Teema ”Lukkarin koulusta Tylypahkaan” kertoo paitsi pitkästä kehityksestä myös koulun muuttuneista muodoista, oppimisen tuskista aina iloon ja fantasiaan.
Kirjallisuustapahtuma Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään 32. kerran Sastamalassa, Sylvään koululla 1. ja 2. heinäkuuta.
Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelma on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa
www.vanhankirjallisuudenpaivat.com.
Vanhan kirjallisuuden päivät on Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n vuosittain, juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna järjestämä, valtakunnallisesti merkittävä kirjatapahtuma, joka kerää Sastamalaan noin 15 000 kävijää. Tapahtuman kivijalkana toimii Suomen suurin antikvaarisen kirjan tarjonta: Sylvään sisätiloissa ja teltassa voi tutustua noin 50 kirjakauppiaan valikoimiin. Uudet kirjat ja kirja-alan tuoreet kuulumiset löytyvät kustantajien ja yhteisöjen esittelypisteistä, joita on tapahtumassa niin ikään yli 50.
Vuoden 2016 ohjelma tuotetaan yhteistyössä Bibliofiilien Seura ry:n, TIETOKIRJA.FI:n, Kustannusliike Warelian, Into Kustannuksen ja Aamulehden kanssa.

Onpas siellä nyt kuuluisia nimiä, on Lindgreniä ja Keskisarjaa. Odotamme.