Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin viestintävastaava Heli Tuominen ja vt. museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi julkaisivat hetki sitten sosiaalisessa mediassa kirjoituksen, jossa he kommentoivat paikallislehtien kirjoittelua Pukstaavin kävijämääristä:
“Meillä Sastamalassa on siitä onnellinen tilanne, että museot kiinnostavat kaikkia paikallislehtiämme – juttuideoita ei siis tarvitse väen vängällä tyrkyttää. Tällä viikolla sekä Alueviesti että Tyrvään Sanomat nostivat esiin museoidemme kävijät. Aihe on tärkeä, koska vaikka museotoiminta itsessään on tärkeää, on vielä tärkeämpää löytää keinoja houkutella väkeä tutustumaan historiaansa.
Tilastot ovat kuitenkin kinkkinen paikka kokeneellekin toimittajalle. Paikallislehtien jutut perustuivat Museoviraston museotilaston uunituoreisiin ennakkotietoihin, jotka kertovat vain museon seinien sisäpuolella tapahtuvasta museon itsensä järjestämästä toiminnasta. Näiden lukujen valossa kahdessa museossamme oli yhteensä 2513 maksavaa kävijää ja 9953 ilmaiskävijää. Pohdimme kuumeisesti keinoja näiden lukujen nostamiseksi, mutta…
Onneksi uskaltaudumme myös museorakennustemme ulkopuolelle, ja kouluilla, päiväkodeissa, vanhainkodeissa, erilaisissa tapahtumissa sekä seiniemme ulkopuolisissa näyttelyissä (esimerkiksi kirjamessujen näyttely ja kiertävät exlibris-näyttelyt) kävijöitä oli yhteensä noin 22000. Jos taas halutaan tarkastella omien tilojemme todellisia kävijämääriä, tulisi huomioida myös museotilojemme 3369 vuokraajakävijää sekä museokaupan ja kahvilan asiakkaat (heitä emme edes tilastoi).
Näin ollen vuonna 2016 museoillamme oli yhteensä noin 38 000 asiakasta. Tarkat luvut kirjataan museotilastoon kevään aikana.
Myös vertaaminen toisiin kulttuurilaitoksiin on hyödyllistä, mutta mutkikasta, ellei kerro hieman taustoja. Alueviesti asetti rinnakkain kirjastojen tilastot ja museotilastot, vaikka näillä tärkeillä kulttuurilaitoksilla on täysin erilainen tapa tilastoida. Kirjastojen kävijämäärä lasketaan toimipisteittäin automaattisella laskijalla tai otantalaskennalla. Tyrvään Sanomat puolestaan vertasi Pukstaavia Serlachius-museoihin, jonka budjetti on täysin omissa sfääreissään. Esimerkiksi vuonna 2015 Serlachius-museot käytti rahaa yhteensä noin 10 miljoonaa euroa. Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon yhteiset menot tilavuokrat mukaan lukien olivat samana vuonna noin 750 000 euroa. Toisin sanoen Serlachius-museoiden kymmenkertainen kävijämäärä on aivan perusteltua.
Tällaisin ajatuksin tänään,
Heli ja Marja”
Vertailun vuoksi Nokian uimahallissa oli viime vuonna yli 160 tuhatta kävijää.
Jos lasketaan museoihmisten tavoin, niin Nokian uimahallissa kävi ainakin 300 tuhatta kävijää.
Asian hyväpuoli on se, ettei Pukstaavin saranat kulu käytöstä. Vanhat saranat kestävät vielä satoja tuhansia kävijöitä! Mielestäni kaupungin rahavirran voisi välittömästi lopettaa ko. laitokselle ja ohjata rahat ihan oikeaan tekemiseen!
Ajelen Pukstaavin ohi päivittäin ja näin siellä joulukuussa yhden ihmisen.
Kari, Pukstaavin todellinen ystävä!
jaan havaintosi Pukstaavin kävijöistä. Hipihiljaista on Marttilankadulla jopa kesäisin. Itse ole käynyt kerran, ja kerran lähetin kesävieraani tutustumaan Pukstaaviin.
Äkkiä katsottu.
TT, museoitten ja kirjojen ystävä
Hei Kari,
Kiitos kun yrität havainnollasi auttaa meitä tilastoinnissa, mutta tässä sinulle tiedoksi todelliset joulukuun kävijämäärämme:
-1282 Pukstaavissa (tässä ovat mukana Pukstaavissa järjestettyjen tapahtumien ja näyttelyiden kävijät, mutta eivät vielä lainkaan kahvilan tai museokaupan kävijät)
-558 Tornihuvilassa (pelkän Joulupuodin kävijät eivät ole tässä mukana)
Terveisin ystäväsi Heli,
viestintävastaava Pukstaavista
Päätellen päättömistä luvuistanne tilastot ovat “kinkkinen paikka”.
Kokemattomalle viestintävastaavalle tilastointi näyttää olevan ylittämättömän vaikeaa.
kysyn viälä kerran mikä tää pukstaavi on ja saako siältä kaljaa
Pukstaavi on syytä yksityistää.
Yritys joka ei tuota menoja enempää joutaa lakkautettavaksi, koska toiminta on tappiollista. Yrityksen pitää muuttaa toiminta suunnitelmaa tai sopistaa toimintoja suhteessa kävijä määrään, jolloin saavutetaan kannattavuuden raja. Lisätään kiinostavia näyttelyitä tai ollaan auki vain kirjapäivien ajan, ehkä kesä kauden. Ihan tavallista kaupungin tallaajaa ei taida nykyinen meno kiinnostaa. Olisiko ohjelmaa laajennettava, pitäisikö siellä olla esim. lasten satu tunteja tai runojen lukemista esim. julkkisten toimesta.
Saadaanko jokin julkkis vierailemaan ja esittelemään esim. kirjaansa tai jotain tekelettä, jos tämä kiinnostaisi paikallisia. Iltaisin tai viikonloppuna.
Kysyit:
Olisiko ohjelmaa laajennettava, pitäisikö siellä olla esim. lasten satu tunteja tai runojen lukemista esim. julkkisten toimesta.
Saadaanko jokin julkkis vierailemaan ja esittelemään esim. kirjaansa tai jotain tekelettä, jos tämä kiinnostaisi paikallisia. Iltaisin tai viikonloppuna.
Vastaan:
No just tuollaista satutuntia ja runonlausuntaa ja “julkkis”vierailuja Pukstaaviin on pusattu.
En kutsuisi kovinkaan kekseliääksi kun kirjastot on samaa Sastamalassakin tehneet ikiajat. Kävijöille aivan ilmaista, kirjastossa.
Kulttuurin, sivistyksen ja vapaa-aikatoimen saralla on paljon ellei jopa pääosin sellaista toimintaa, joka ei ole taloudellisesti kannattavaa ja jota ei sivistysvaltiossa ole tarkoituskaan tai tarvettakaan saada taloudellisesti kannattavaksi. Pukstaavia ei voi verrata johonkin Walter´s pubiin. Mutta Pukstaavissakin voi nauttia oluen.
Paljonko on kaiken kaikkiaan mennyt rahaa Pukstaaviin; remontti ja muut kulut siitä lähtien? Siis kaikki. Ainakin neljä milliä. Rakennukset on kyllä hienoja ja hyvä että on jotain toimintaa, mutta ei ole varaa. Ja; kertokaapa meille kaikille että maksoiko muuan Ellala egyptinäyttelyineen tilavuokrat? Kuinka paljon? Kun puhutaan vuokrista, niin puhutaan numeroilla, euroilla. Odottelen…
Hei!
Egypti-näyttelyn tilavuokrat ajalta 1.4.-31.8.2016 on maksettu. Kuukausivuokra oli 1200 euroa + alv.
Tähän odotan vastausta. Enkä varmasti ole ainoa:
“Paljonko on kaiken kaikkiaan mennyt rahaa Pukstaaviin; remontti ja muut kulut siitä lähtien? Siis kaikki. ”
Jäämme odottelemaan, miten tilastoitte/tiliöitte tämän
Polttopuunkantaja hei,kyllä rakennuksien remonttia ennen paloi rahaa vuosikausia pelkkään kirjamuseon suunnitteluun,Vammalan veronmaksajien kustantamana
toivottavasti joku pukstaavien satutädeistä tähänkin kysymykseen vastaa
kun kerran ruvettiin luvuista ja laskuista puhumaan
Ei näitä nyt voi verrata, mutta jotakin oppia kannattaisi varmaan Pukstaavin väen käydä ammentamassa Tampereella.
Pelimuseo on vastannut odotuksiin. Pelimuseossa on käynyt vajaassa kuukaudessa yli 10 000 vierasta. Vapriikin tutkija Outi Penninkangas kertoo, että eniten väkeä on käynyt viikonloppuisin.
– Silloin kävijöitä on ollut noin 500–700 per päivä.
Alue ei ole silti ruuhkautunut kiireisimpinäkään päivinä. Syy on se, että Pelimuseossa voi pelata 60:tä eri peliä.
Hienoa että pelimuseossa on käynyt väkeä! Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikissa uusissa paikoissa käy juuri alussa paljon väkeä. Ne saavat silloin myös paljon ilmaista palstatilaa. Vuoden parin kuluttua kävijöiden houkutteleminen on haastavampaa. Sama koskee myös ilmaisia kohteita. Ajatellaanpa vain Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa.
Tamperetta ja Vammalaa ei voi verrata, Tampere on iso kaupunki, jossa käy paljon matkailijoita ja tamperelaiset osaavat käydä museoissaan. Toista on pieni Vammala, joka yrittää näyttää kaupungilta, mutta väestö ei ole tottunut käymään kulttuuripaikoissa.
Vammalalaisen väestön edustajana, syntyperäisenä: täältä on koko pitkän ikäni totuttu käymään kulttuuripaikoissa Tampereella, joskus myös Turussa. Tampereelle vetää hyvä junarata. Suosittelen ottaman tottumukseksi 😉
Veronmaksajaa kiinnostaa enemminkin museoiden pääsylipputulot (eur) kuin kävijätilastoluvut
Veromaksaja kiinnostaa eniten museoiden menot (euroa) kuin kävijätilastoluvut
Kävijät nähtävästi voi tilastoida miten sattuu milloinkin
Uutta pitää aina kehittää ja toiminnallisuus on päivän sana. Mahdollisuuksia on paljon. Ei saa jäädä tuleen makaamaan.
750000€ vuoden ihan humpuukiin. Täysin hölmöläisten hommaa.
Kannustavan kritiikin antaminen on taitolaji. Kokeilkaa kommentoijat. Kuka osaa.
Onpa kerraskin kulttuuri ja sivistyskeskustelua Sastamalassa
Valitettavasti en osaa tähän muuta kannustavaa kommenttia kirjoittaa
Taitolaji
Uimahalli mainittu. Torilla tavataan!