
Punaisen puutalon pihamaalla kohtaavat sastamalalaiset Lotta Luukkanen, 10 vuotta, ja Aamu Alakruuvi, 11. Heinoon vanhan koulurakennuksen pihapiirissä keskustellaan sarjakuvista ja niiden tekemisestä.
Lotta ja Aamu kertovat piirtäneensä aina, sysäyksen sarjakuvien tekemiseen on tarjonnut Aamun isä Marko, jonka opissa molemmat ovat hioneet taitojaan.
Lotta kaivaa repustaan vihon ja näyttää hiljattain hahmottelemaansa Frozen-elokuvan Olaf-lumiukkoa. Aamu selaa omia tuotoksiaan, hänkin on vähän aikaa sitten piirtänyt samaisesta elokuvasta tutun Elsan.
Lotan vihossa komeilee eläimiä, ihmeotuksia, noitia ja muun muassa Harry Potter -kertomuksien kotitonttu Dobby.
Populaarikulttuurin lisäksi kynään tarttumiseen voi inspiroida mikä vaan. “Kaikki mitä näen tai kuulen. Koko maailma”, sanoo Aamu vaatimattomasti.
Ihmiskissoja ja ihmispossujen seikkailuja. Aamua kiehtoo eläimellisten ja inhimillisten piirteiden sekoittaminen.
“Saan idean, ja mulla mielessä jonkinlainen hahmo ja mitä mitä sille voisi tapahtua. Otan vihon ja kynän, ja siitä se lähtee”, Aamu toteaa.
Niinkö yksinkertaista se on?
Markoa naurattaa. Hän sanoo ihailevansa lasten kykyä heittäytyä kuvien tekemiseen. Nuorten sarjakuvantekijöiden mielikuvitus on ehtymätön tarinasampo.
“Monesti aikuiset miettivät liikaa, suunnittelevat ja järkeilevät. Lapset eivät anna minkään pidätellä luomistyötään.”

Piirtäjille ja tarinankertojille
Freelance-taiteilija Marko Alakruuvi on vetänyt sarjakuvakerhoja Karkun koulussa. Sastamalan Opiston kursseilla hän on niin ikään tuttu opettaja. Osan vuodesta Metsähallituksen luontokartoittajana työskentelevä mies on kuvittajana itseoppinut. Kipinä piirtämiseen syttyi jo lapsuudessa sarjakuvien lukemisen myötä.
“Aluksi oli Aku Ankka, Asterix, Tintti, Karvinen ja Tex Willer. Nykyään luen kaikkea laidasta laitaan, Mangasta Marvelin supersankareihin, jotta pysyn kärryillä siitä, mistä lapset ja nuoret mahdollisesti pitävät.”
Sarjakuvataiteen peruskurssit ovat Sastamalan Opiston ohjelmassa tänäkin syksynä. Kursseja on tarjolla Häijäässä, Vammalassa ja Äetsässä.
“Sarjakuvien tekeminen sopii kaikille, jotka tykkäävät piirtää ja keksiä tarinoita. Kursseilla ja kerhoissa saa samanhenkistä seuraa, meillä on siellä välillä aika hauskaa. Piirtäminen on kehittävä ja mahtava harrastus, ja sitä kannattaa jatkaa, vaikka ei kursseille tulisikaan”, Marko kannustaa.

Sastamalan seudulla taituruutta
Marko Alakruuvi kertoo, että Sastamalan seudulle on tullut viime vuosina tunnustusta sarjakuvan saralla. Esimerkiksi Kemin lasten ja nuorten valtakunnallisessa sarjakuvakilpailussa toissa vuonna kunniamaininnan kuittasivat Lotta Luukkanen Karkusta, Lina Alakruuvi Heinoosta sekä Eevertti Nykvist Tyrväänkylältä. Tänä vuonna valtakunnalliseen sarjakuvanäyttelyyn valittiin taidetta mouhijärveläiseltä Peppi Kurkiojalta sekä Vammalassa asuvalta Aino Maliselta. Huittislainen Maija Syrjälä puolestaan sijoittui valtakunnallisessa, sarjakuvataiturien tasoa mittaavassa kisassa hienosti toiseksi.
“Seudulla on paljon nuoria lahjakkuuksia. Valtakunnallisiin kilpailuihin osallistuu useampi sata työtä, joten menestyminen ei ole ihan pikkujuttu”, Alakruuvi sanoo ylpeyttä äänessään.
