Luomuviljelyä kehitetään Köyliössä

Räpin koetila
Räpin koetila Köyliössä. Kuva: Apetit.

Köyliössä sijaitsevalla Apetitin Räpin koetilalla ryhdytään tutkimaan ja kehittämään luomuviljelyä. Koetilan pelloista osa muutetaan hankkeen myötä luomuviljelyä tukeviksi.

Kuluttajien kysyntä luomuun on nopeassa kasvussa. Raaka-aineiden tarjonnasta on kuitenkin pulaa. Apetitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan puolet suomalaisviljelijöistä ei ole kiinnostunut siirtymisestä luomuviljelyyn.

“Luomuruoan kysyntä on kotimaassa jo nyt paikoitellen tarjontaa suurempaa. Uskommekin vahvasti luomun kasvuun kotimaassa ja myös sen vientiedellytyksiin”, sanoo Apetitin liiketoimintajohtaja Anu Ora.

Yhtiö on tehnyt strategisen avauksen perustamalla luomuviljelyn kehittämisohjelman. Sillä se pyrkii helpottamaan viljelijöiden siirtymistä luomuviljelyyn.

Luomuloikan esteinä käytännön viljelyspulmat

Apetitin elokuussa teettämästä kyselystä käy ilmi, että viljelijöiden yleinen kiinnostunut luomua kohtaan on kasvanut edellisvuodesta. Lähes neljännes vastanneista on kiinnostunut siirtymään viljelemään luomua.

Esteiksi luomuviljelyn aloittamiseen viljelijät nimeävät konkreettiset viljelyspulmat, kuten rikkakasvien hallinnan, tietotaidon puutteen tai vaivalloiseksi koetun luomubyrokratian. Viljelijät peräävät myös elintarviketeollisuuden ja kaupan sitoutumista luomun hankintaan sekä käytännön apua ja ohjeita.

“Kehitysohjelmamme tarjoaa apua viljelijöille, jotka haluavat siirtyä luomuun tai kohti luomua. Ohjelma tähtää tehostamaan ja kasvattamaan luomusatoa, sekä taklaamaan erilaisia luomuun lähtemisen haasteita”, kertoo Ora.

  • Nimetön

    Mitään tieteellistä tutkimusta ei ole joka todistaisi luomun paremmuuden. Eli puhutaan uskomusruuasta. Niinhän se useinmiten on. Hyvä tarina, ei ole mitään velkaa totuudelle.

    • Nimetön

      Paremmuudesta ihmisen terveydelle ei ehkä ole näyttöä, mutta luonnolle sen paremmuudesta ei varmaan ole epäselvyyttä.

  • Nimetön

    Maailman nälänhädän kannalta luomu on turmio. Koska tarvitaan entistä enemmän peltoa samaan satoon pääsemiseen. Mikä ei ole hyväksi edes luonnon kannalta. Nälänhädän pysäyttämiseen tarvitaan GM – kasveja.

Kommentointi ei ole käytössä.