
Kirjakulttuuristaan Sastamala tunnetaan. Yksi kirjakaupungin kivijaloista on tietysti Tyrvään Kirjakauppa Kirjakellareineen.
Ei siis ole ihme, että kun paikalliset yrittäjäyhdistykset päättivät Suomen itsenäisyyden juhlavuonna valita vuosisadan yrittäjän, osui valinta kirjakauppias Sirkka-Liisa Leinoon. Hän on pitänyt kirjakaupan pyörät pyörimässä viimeiset parikymmentä vuotta.
Leinon mieleen ovat painuneet monet asiakkaiden kanssa käydyt keskustelut ja lukuvinkkien vaihtamiset. Hyvä kirja jättää aina jäljen, herättää tunteita, joskus jopa tunteiden kuohun. Kirjallisuus kertoo miten on ollut, miten asiat ovat nyt ja miten ne voisivat olla. Kirjat tarjoavat tietoa, opettavat ihmisyydestä ja elämästä. Ne vievät nojatuolimatkoille vieraisiin maihin ja kulttuureihin.
“On hienoa toimia alalla, jossa kauppatavarana on sivistys. Tyrvään Kirjakaupalla on pitkät ja kunnioitettavat perinteet, jotka toivottavasti jatkuvat sitten, kun minun aikani kirjakauppiaana on ohi”, Leino miettii.
Suomen juhlavuonna hyvä kirjamyynti
Kirjan kuolemaa on povattu jo jonkin aikaa, mutta Leino ei tähän usko. Kun radio valloitti kotitaloudet, uskottiin lukemisen vähentyvän. Viimeistään televisioruutujen uskottiin imaisevan ihmiset pauloihinsa.
“Some-aikakaudellakin ihmiset lukevat ja kerääntyvät erilaisiin kirjallisuustapahtumiin, joita on ilokseni tullut vuosien varrella lisää. Kirja saattaa muuttaa muotoaan, mutta ei se mihinkään katoa.”
Kirjakauppiaan korviin kantautunut viime aikoina myönteisiä uutisia mitä tulee kaunokirjallisuuden myyntilukuihin. Ennen syksyn messurupeamaa ja joulusesongin alkua odotukset ovat korkealla. Kirjakauppaliiton kokoamien tilastojen mukaan kirjoja myytiin tammi-kesäkuusa 8,1 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kaunokirjallisuuden osuus nousi valtakunnallisesti peräti 13 prosentilla.
“Suomen juhlavuonna ihmiset näyttäisivät lukevan enemmän kuin aikoihin. On ilmestynyt paljon elämäkertoja ja mielenkiintoisia historiateoksia. Kaunokirjallisuuden puolella ehdoton hitti on rouva Jenni Haukion kokoama runoantologia Katso pohjoista taivasta“, Leino kertoo.
Omaleimaisuuden ja paikallisuuden puolesta
Kirjakauppa-ala elää kuitenkin suurta murrosta. Kustantajista on tullut myös kauppiaita, Bonnier osti hiljattain Akateemisen kirjakaupan ja Otava aiemmin Suomalaisen kirjakaupan.
Leinon mukaan kehityskulun vaarana on kirjakauppojen valikoimien supistuminen, kun kustantajat suosivat omia julkaisujaan. Yksittäisten, laajan valikoiman omaavan liikkeiden myötä katoaa yllätyksellisyys ja löytämisen riemu.
“Tyrvään Kirjakauppa seisoo rintamassa omaleimaisuuden ja paikallisuuden puolesta. Toivon kaltaisillemme alan toimijoille valoisaa tulevaisuutta ympäri Suomen maan”, huokaa Leino.
Kirjakauppias arvelee, että hänellä on työvuosia edessäpäin kymmenkunta. Tyrvään Kirjakauppa on ollut saman suvun omistuksessa jo neljä sukupolvea. Kaksi potentiaalista jatkajaa olisi, mutta seuraavan polvi tekee päätöksensä sitten aikanaan.
Aiheesta enemmän 11.10. Alueviestissä.
Joku humoristi voisi kysyä, että voiko myös Alkon myyjä todeta saman? Kauppatavarana sivistys. Miksei?
entä huora ?
Sydämelliset onnittelut kirjakauppiaalle. Kirjakellari on vakiokohde kun käyn Vammalassa.
asiakas Huittisista
Nyt osui oikeaan maaliin. Onnea!
Onnea Samu 🙂
Hieno palkinto oikealle yritykselle, onnea ja menestystä edelleen!
Onnittelut kirjakaupalle ja kirjakauppiaalle. Hieno kauppa ja hieno tarina. Ansaittu kunnia.
Onnea Samu <3