Kun Lavia liitettiin 2015 vuoden alussa Porin karhupentueeseen, niin pelot olivat syvät. Ne ovat hiljalleen kaikonneet ja elämä jatkuu Porin järvisenä kaupunginosana. Juuri nyt pinnalla on Suomelan koulu, jota ehostetaan Lavian kaikille koululaisille. Mietinnän kohteena on erityisesti turvallisuus ahtaassa paikassa. Eikä parkkipaikkojakaan liiemmälti ole. No, ehkä ongelma ratkeaa.
Toinen lievä murheenkryyni on vanha virastotalo, joka kunnantalona aikansa palveli. Menneisyydestä kertovat yhä valokyltit, joista toisessa seisoo virastotalo ja toisessa kunnanvirasto. Entistä hyörinää talolla ei ole. Aikanaan valtuustosalissa istuttiin jopa käräjiä aina Suodenniemen surullista pankkiryöstöä myöten. Ja olihan valtuustosali toki todistamassa niitä raastavia hetkiä, jolloin Laviassa taisteltiin itsenäisyydestä ja sittemmin liitossuunnasta. Nyt talon sisuksissa on ainakin tilitoimisto, suutari ja hieroja. Muutoin on aika autiota.
Talo muistuttaakin melkoisesti Kiikoisten vastaavaa, joka jäi lähes tyhjilleen, kun kunnasta tuli osa Sastamalaa. Näille taloille tietysti yritetään etsiä järkevää käyttöä, mutta helppoa se ei ole. Onhan sekä Kiikoinen että Lavia omien kuntiensa etäispäätteitä.
Kun Laviaan tullaan Suodenniemen suunnasta, niin hyvässä muistissa on Suodenniemen keskustan pitkä suora. Se on melkoisen hiljainen. Laviaan tulosta kertoo ainoastaan taajamakyltti, jonka alaosassa lukee Lavia. Kylänraitti on idyllinen vanhoine rakennuksineen ja tien päälle vähäisesti kaartuvine puineen. Raitti on yksinkertaisesti hieno, käykääpä katsomassa. Raitti on niin hieno, että Laviaan tulosta voisivat kertoa omaleimaiset kyläportit. Niihin voisi kuvailla vaikkapa Karhijärven ja Lavijärven, joiden huomassa kylä elää. Ehkäpä Porilta sen verran heltiäisi rahaa, että Järvi-Poriksikin ristitty kaupunginosa nousisi paremmin esiin.