Huittisissa saadaan vihdoin helpotusta vuorohoidon tilapulaan

Johanna Kortessalo-Ainasoja (oikealla) piipahti ennen joulua kuuntelemassa, millaisia suunnitelmia lastentarhanopettaja Niina Kulkilla on vuorohoidon tiloihin. Kulkki iloitsee, että lisätila mahdollistaa erilaisia leikkinurkkauksia myös vanhoihin huoneisiin.

Huittisten vuoropäivähoitoyksikössä tuntuu, että joulu jatkuu vielä vuodenvaihteen jälkeenkin, sillä vanhalla vanhainkodilla toimiva ryhmä pääsee viimein 8. tammikuuta ottamaan käyttöönsä kauan kaivatut lisätilat.

”Vuorohoidon tarve on lisääntynyt Huittisissa räjähdysmäisesti muutaman vuoden aikana. Siitä johtuen tilat ovat olleet jo pidemmän aikaa liian pienet lapsimäärään nähden”, varhaiskasvatusjohtaja Johanna Kortessalo-Ainasoja taustoittaa.

Vuorohoidon tilat on suunniteltu alun perin 12 lapsen ryhmälle, mutta pahimmillaan lapsia on hoitopaikalla tuplamäärä ja kirjoilla jopa kolminkertaisesti.

Kaupunki sai syksyllä Pyhäjärviseudun ympäristölautakunnalta määräyksen järjestää vuorohoitoryhmälle isommat tilat, joissa on riittävä ilmanvaihto, tarpeeksi wc-tiloja ja turvallinen piha-alue ulkoilua varten.

Asia ratkaistiin remontoimalla lisätilaa nykyisten tilojen naapurihuoneista. Tämän myötä vuorohoidon käytössä olevat 120 neliön tilat tuplaantuvat ja lapsien käyttöön saadaan uusi wc.

”Vuorohoidossa olevien lasten ikä vaihtelee noin 1-vuotiaista esikoululaisiin. Tähän asti kaikki ovat toimineet samassa tilassa, mutta nyt pystymme jakamaan ryhmää isompiin ja pienempiin lapsiin”, Kortessalo-Ainasoja iloitsee.

Entinen kunnantalo päivähoitopaikaksi

Reilun viikon kuluttua käyttöön otettavat tilat ovat kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu. Vuorohoito voi jatkua nykyisissä tiloissa korkeintaan ensi vuoden loppuun asti.

Alkavan vuoden budjettiin on varattu 1,4 miljoonaa euroa, jotta entinen kunnantalo voidaan remontoida vuorohoidon tarpeisiin.

Varhaiskasvatusjohtaja kokee erittäin hyvänä, että tiloissa voidaan järjestää myös varahoitoa perhepäivähoidon lapsille.

”Tähän asti esimerkiksi hoitajan sairastuminen on aiheuttanut hirveän härdellin, kun aamulla on kiireesti alettu etsiä varahoitopaikkaa muilta hoitajilta tai Punaiselta tuvalta. Tulevaisuudessa nämä lapset olisi helppo ohjata yhteen vuorohoidon ryhmään.”

Vanhan kunnantalon soveltuvuudesta lasten päivähoitokäyttöön on käyty paljon keskustelua.

Kortessalo-Ainasoja näkee hienona mahdollisuutena, että uudet sukupolvet pääsevät kasvamaan vanhassa, arvokkaassa rakennuksessa. Kritiikin kohteeksi on joutunut muun muassa talon kaksikerroksisuus, jolloin yksi ryhmä on sijoitettava yläkertaan.

”Talo on ollut päivähoitokäytössä aiemminkin ja silloin sekä lapset että henkilökunta pitivät tilaa hyvänä”, hän muistuttaa.

Hoitopaikkatilanne pitkään haasteellinen

Hoitopaikkatilanne ei ole Huittisissa haasteellinen ainoastaan vuorohoidon osalta. Jo kertaalleen lopetettu Huhkolan päiväkodin satelliittiryhmä Mansikat aloittaa toimintansa kaupungintalon alakerrassa jälleen vuodenvaihteessa.

Hoitopaikkojen suhteen Huittisissa on eletty pula-aikaa jo vuosia. Vuosi sitten aloittaneen yksityisen päiväkodin piti olla ratkaisu tilanteeseen, mutta Kortessalo-Ainasoja myöntää, ettei aivan näin käynytkään.

”Yksi syy on se, ettei yksityinen järjestä ollenkaan vuorohoitoa. Lisäksi hoitoa tarvitaan entistä nuoremmille lapsille, jolloin ryhmät täyttyvät pienemmästä lapsimäärästä.”

  • Nimetön

    Näinhän ne asiat ovat. Voi kumpa päättäjät jaksaisivat oikeasti perehtyä asioihin kun tekevät ratkaisuja. Moni tekee päätöksensä vajavaisilla tiedoilla tai lainkaan ymmärtämättä mistä päättää. Varhaiskasvatus on ollut jo vuosia yksi tällainen asia.

Kommentointi ei ole käytössä.