Terveyskeskus: Puhelinpalvelut paranevat, kiirevastaanotolle viitteelliset ajat

Osastonhoitaja Sari Ihalaisen mukaan lääkärien ja hoitajien vastaanoton puhelinnumerot pyritään pitämään muutoksessa ennallaan.

Sastamalan terveysasemien puhelinpalvelut paranevat kesälomien jälkeen. Jatkossa sairaanhoitajan tavoittaa puhelimitse jokaisena arkipäivänä kello 8 – 16 välisenä aikana. Tähän saakka soittoajat ovat olleet kello 8.30 – 10 ja 12.30 – 13.30. Muutos koskee niin pääterveysasemaa kuin sivuterveysasemiakin.

Omahoitajien puhelinajat säilyvät, mutta ne supistetaan nykyisestä 2,5 tunnista yhteen tuntiin päivässä. Niin sanotussa listautumattomassa puhelinnumerossa, kuten Vammalan ja Äetsän numerossa 03 5210 2020, puheluihin vastaa jatkossa kolme hoitajaa.

Vammalan pääterveysasemalla lääkärien ja hoitajien vastaanoton osastonhoitajana toimivan Sari Ihalaisen mukaan muutoksella tavoitellaan paitsi puhelinpalveluiden parantamista myös vastaanottoaikojen lisäämistä.

“Kun sairaanhoitaja on nykyisellään puhelimessa 12,5 tuntia viikossa, typistyvät tunnit uudella systeemillä noin puoleen. Viiden lisätunnin aikana ehtii kohdata 10 potilasta kasvotusten”, hän muistuttaa.

Päivystykseen tarjolla viitteellisiä aikoja

Muutoksia on luvassa myös terveyskeskuspäivystykseen. Syksyllä kiirevastaanotolla aloitetaan viitteellinen ajanvaraus, jonka tavoitteena on vähentää asiakkaiden odotusaika minimiin.

“Ruuhkapäivien tunteja kestävät odotukset ensin hoitajalle ja sitten lääkärille ovat potilaille kauheita. Tarkoitus on, että päivystykseen menisivät jatkossa suoraan vain he, joilla on oikeasti jokin akuutti vaiva, kuten haava, murtuma tai vaikka sydänoireita. Muiden asiakkaiden hoidontarpeen arvioi ensin puhelimitse sairaanhoitaja. Jos kyseessä on kiireellistä hoitoa vaativa tapaus, hoitaja voi antaa viitteellisen ajan kiirevastaanotolle.”

Päivystyksessä työskentelee aina vähintään kolme sairaanhoitajaa, joista yksi tarkkailussa ja kaksi hoidontarpeen arvioinnissa.

“Uusi puhelinpalvelu vie painetta heidän harteiltaan, sillä virka-aikana päivystyksen hoitajat eivät enää vastaa asiakkaiden puheluihin, vaan ne ohjautuvat muualle taloon”, kertoo Ihalainen.

Noin 100 000 puhelua vuodessa

1.8.2016 – 31.7.2017 koko Sotesin alueella vastattiin 95 995 puheluun. Ihalaisen mukaan luvusta puuttuvat muun muassa unihoitajalle, hoitotarvikejakeluun sekä asiointipisteeseen tulleet puhelut. Kaikki yhteen laskettuina puheluiden määrä on lähellä sataa tuhatta.

“Määrä osoittaa puhelinpalvelun tarpeellisuuden. Tulevilla muutoksilla pyritään sujuvoittamaan palvelua entisestään.”

  • Nimetön

    Onko toimintaohjeet luotu myös puhelinkäyttäytymiseen? Ei kai hetun luettelemista, yksityisyydensuojaa loukkaavaa toimintaa enää tarkkailusalissa? Siellä tilataan tarkkailupaikkoja osastoille, eikä mitään väliä salassapidon osalta.

    Sieltä saa nykyisen menettelyn kautta kaikki yksityisyydensuojan piirin kuuluvat tiedot sivullisena tietoonsa

    Muuten soitellaanko sieltä muiltakin osastoilta kenen vain kuullessa asiat, siis ei pidetä väliä joutuuko tieto sivullisten korville?

    • Nimetön

      Melkeinpä saa halutessaan ylös Hetun…
      Toisaalta salassapitovelvollisuuden sijaan pitäisi olla ilmiantovelvollisuus havaituissa väärinkohteluissa, koskien kaikenikäisiä. Ellet ilmoita, olet osasyyllinen.

      • Nimetön

        JUU kun asiasta ilmoitti johtavalle ylilääkärille, (ent) vastauksena sai vain että luottaa henkilökuntaan.
        Ei siis mitään väliä Sotesissa salassapidon osalta.

  • Nimetön

    Melkoisen vastuun kantaa se sairaanhoitaja, joka joutuu arvioimaan puhelimitse asiakkaan hoidontarpeen! Minusta on kummallista, että vaikka nyk. voi asioida omahoitajan kanssa myös “netitse”, sama aika kuluu vastatessa, kuin olisi puhelimessa.
    Omahoitajien puhelinaika (tunti) ei tule riittämään. Kaikki eivät käytä nettiä. Turhautumisen määrä tulee olemaan suuri…Puhelinlaskusta ja ajan käytöstä puhumattakaan.
    Hurskaasta tiedotuksesta huolimatta palvelut kokonaisuudessaan heikkenevät. Turha on pestä mustaa valkoiseksi.

    • Nimetön

      Niin, ja se, että nykyisen netti – jonotus asioinnin vallitessa. Outo olettamus on se, että kaikki joille terveyspalvelusta tulee asiaa, pitäisi aina ja kaikkialla olla mahdollisen soiton saavutettavissa vaikka ovat TÖISSÄ ansaitsemassa. Pätee myös toisinpäin, kuka työnantaja sallii omia asioitaan hoidettavan tuntikausia, jonkun Sotesin menettelyn takia.

  • Nimetön

    Tähän mennessä olen saanut hyvää palvelua terveyskeskuksen päivystyksessä silloin kun sitä olen tarvinnut. Toivottavasti jatkossakin säilyy yhtä hyvänä. Suurkiitos kuuluu sairaanhoitajille.

  • Nimetön

    Päivystyksessä. Asiakkaat makaavat verhojen takana. Lääkäri kierroksellaan kysyy nimen ja seuraavaksi miksi olet täällä. Koko huoneellinen ihmisiä kuulee jokaisen sairaushistorian ja mitä sitten tehdään. Voi että häpesin joidenkin puolesta.

    • Uteliaisuus huipussaan...

      Miten sairaat ihmiset kykenevät keskittymään muiden asioihin?

      • Nimetön

        Eihän tuo kerrottu ollut uteliaisuutta, vaan myötätuntoa toisten puolesta. Kyllä jos laki määrää salassapidon tiedoista ja vaivoista, ei niitä voi rikkoa Sotesissa eikä muuallakaan. On rikosilmoituksen paikka.

      • Nimetön

        ne ne vasta kykeneenkin, ja saattajat, hakijat ynnä muu porukka. Ja sekin on tosiasia, että saatuaan haltuunsa toisen henkilötunnuksen, ei ole riskitöntä.
        Ei kai lainsäädäntöa ole turhaan sun mielestäsi laadittu?
        Jos yhtään oot uutisia seurannut on aikalailla tapahtunut tälläkin saralla valtakunnallisesti,
        on mennyt potilastulosteita ihan vieraille aiheettomasti. Ja juuri potilastiedot kiinnostavat
        kaiken maailman hakkereita ym..

  • Nimetön

    Tiedottaminen ontuu. Muistaakseni ilmoitettiin että noin kolme viikkoa on kulku Tays Sastamalan pääovista. Ja remontti ei kun jatkuu. Ja nyt on toukokuu.
    Parkkipaikkapulaan ei ole tehty helpotusta.
    Voisivat pitää muuten varsin mainiosti ovet auki päivystyksen käynnin päässä, kun siitä pääsis kävelemään terveyskeskukseen. Oma ovi, eikä häiritsisi remonttia. Mutta kuten tunnettua, järjen käyttö ei Sotesissa ole sallittu.

  • Nimetön

    Lääkärit voisi laittaa käytöskoulutukseen saman tein,meinaan ovat ylimielisiä ja törkeitä käytökseltään.

    • Liisa

      Kyllä siinä käytöshalut menee kun ei ole mitään vastuuta eikä velvoitteita ja lyödään kymppitonni käteen joka kuukausi .

  • Liisa

    Niinhän sitä sanotaan että sitä saa mitä tilaa mutta viranomaisilta saa paskaa niskaan ilman tilausta .

  • Nimetön

    7.5.2017 KLO 9.41
    JULKISELLA TÖISSÄ, JA KOMMENTOIT NOIN
    ja vielä hoitoalalla töissä !! Mikä on tollaisella se paljon puhuttu AMMATILLISUUS ?
    Kuulepas, on tainnu jo alakouluiässä saadut opit mennä sivu suun. Mietin vaan kuinka paljon Sotesissa on näitä käytöshäiriöissa töissä? Taustakommentteja kuuluu puhelinpalvelussa sivusta. Eikö maamme pressakin kehota asialliseen käytökseen !

    • Nimetön

      15.05: Taidat olla niitä kommentoijia, jotka kiirehtivät raivoamaan luettuaan ensimmäisen sanan. En ole koskaan ollut julkisella puolella töissä saati hoitoalalla. Olen vain perinteisen kasvatuksen saanut maalaismies, joka ei siedä huonoa käytöstä itseltään eikä muilta. Lue oma kommenttisi ja mieti, miltä tuntuisi, jos sinusta joku kirjoittaisi tavallasi. Hoitoalan ihmisten ammattilaisuuteen kuuluu kyky olla provosoitumatta hankalien asiakkaitten epäasiallisuuksista, mutta se ei tarkoita sitä, että asiakkaalla on lupa käyttäytyä huonosti. Lääkäri jaksaa kuunnella kauemmin ja paneutua potilaan ongelmiin laajemmin, kun potilas on yhteistyökykyinen ja asiallinen. Ikävä potilaskin hoidetaan, mutta ymmärrettävästi mahdollisimman nopeasti. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

      • Nimetön

        Juuri siitähän edellä kirjoitettiin, provosoituvista julkisen puolen toimijoista.
        Totuuden voi aina kirjoittaa, nimittäin kokenut kaiken tietää, omakin kokemus on.
        Raivoamisesta kommentissasi, se taitaa olla juuri
        sitä tahallaan väärin ymmärtämistä…josta presidentikin puhuu…

      • Nimetön

        “Ikävä potilaskin hoidetaan, mutta ymmärrettävästi mahdollisimman nopeasti…” Kyllä on käsityksesi ammatillisuudesta varsin erikoinen ja omanlaisensa.

  • Liisa

    Tiedän mistä kirjoitan , olen ollut vuosia kunta-alalla erittäin sairaan työyhteisön ja viranomaisten potkittavana .

Kommentointi ei ole käytössä.