Piippalakkien maisemissa on seikkailu lapsuuden ihmemaan iloihin

Keskustan päiväkodin eskarit tutustuivat Piippalakkien maisemiin.

”Täällä on kivaa! Parralla tai ilman”, hihkuvat Veikko Mäkinen ja Reko Koskinen ja sukeltavat siniseen pallomereen.

Esikouluikäiset kaverukset ovat tutustuneet Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin Piippalakkien maisemissa -näyttelyyn. Pekka Vuoren satukirjasta tuttu Into, parrakas vauva, liittynee poikien partapuheisiin.

Viereisessä huoneessa samanikäinen Ella Tuominen sovittaakin pahvista partaa leukaansa. Hän katsoo kuvaansa peilistä ja nauraa.

”Tämä peili on niin hassu, katso kuinka jalkanikin venyvät, kengät kasvavat saappaiksi”, hän kummastelee.

Pukstaavin näyttely kuljettaa kävijän satujen maisemien ja veikeiden tonttuhahmojen kautta Pekka Vuoren tarinoiden maailmaan. Lasten mieleen näyttää olevan se, kun saa itse osallistua ja tulla osaksi kertomusta.

Aku Ossberg poimii peuransarvesta kuulokkeet ja asettaa ne korvilleen. Pojan kasvoille leviää hymy. Mitä luureista oikein kuuluu?

”Uskotaan, että revontulet syntyvät, kun jättimäinen kettu huiskuttaa ilmaan hännällään”, Aku vastaa ja jatkaa: ”En tiedä onko se totta, mutta hyvin keksitty juttu.”

Aku Ossberg piti kuulemastaan.

Piippalakkien maisemissa tarjoaa satumaisen seikkailun myös aikuisille. Se kutsuu myyttisiin kansallismaisemiin ja jännittäviin kaukomaihin. Toiminnallisessa näyttelyssä kuljetaan metsän siimeksestä satujen siniseen hämärään.

Näyttelyn suunnitellut amanuenssi Aino-Maria Kangas sanoo, että Sastamalan Kiikasta kotoisin olevan Pekka Vuoren kädenjälki on jättänyt leimansa suomalaisten lukumuistoihin sukupolvien ajan: hänen kuvituksensa ovat koristaneet muun muassa kirjoja, lehtiä ja kortteja.

”Tämä näyttely keskittyy Vuoren satukirjoihin, joissa maisema saa kertojan roolin. Sininen hämärä, tosi ja satu, sekoittuvat lumoavaksi hetkeksi, jossa jokainen voi löytää pääsyn lapsuuden ihmemaahan.”

Kankaan mukaan Pekka inspiroitui jo pienenä kotiseudun ympäristöstä ja maalasi avaria maisematauluja sekä tutkaili jännittäviä metsän sopukoita. Satujen sisäisessä maailmassa kaikki on mahdollista.

”Saduissa ollaan usein pienemmän ja heikomman puolella, ja lapsuutta ihannoidaan. Vuoren saduissa lapsi on voimakas ja lähtee seikkailulle, jolle yleensä vain aikuiset pääsevät.”

Näyttely on esillä Pukstaavissa 28. helmikuuta 2019 saakka.

Koko jutun voit lukea keskiviikkona ilmestyneestä Alueviestin Kirjaviestistä.

Aino-Maria Kangas työryhmineen on suunnitellut Pukstaaviin kiinnostavan näyttelykokonaisuuden.