
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on vahvan ja toimivan julkisen terveydenhuollon takuunainen. Hän lupasi seitsemän päivän hoitotakuun vieraillessaan Sastamalassa viime perjantaina.
”Se on kunnianhimoinen tavoite, johon hallitus on kuitenkin sitoutunut. Ihmisten on päästävä hoitoon nykyistä nopeammin. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää tuhatta uutta lääkäriä julkisiin terveyskeskuksiin. Lisäksi ihmisen on saatava kaikki tarvitsemansa palvelut samalta luukulta”, muistutti Kiuru.
Ministerin mukaan pelkästään lääkäreitä kouluttamalla tavoitteeseen ei päästä.
”Suomessa on riittävästi lääkäreitä, mutta ei julkisessa terveydenhuollossa. Terveyskeskuksista on saatava kiinnostavia työpaikkoja. Julkisen terveydenhuollon tueksi tarvitsemme yksityistä puolta. Mutta tämän hallituksen sote ei ole markkinamalli.”
Kiurun vierailu liittyi hallituksen kirjastokiertueeseen. Ministerit kiertävät kirjastoissa eri puolilla kertomassa hallitusohjelmasta. Kiuru vieraili Sastamalan pääkirjastossa Vammalassa.
Miten käy palvelusetelien?
Ikäihmisten tehostetussa palveluasumisessa ilmenneet ongelmat hallitus aikoo ratkaista hoitajamitoituksella.
”Se 0,7 kirjataan lakiin. Mitoitus vaatii tuhansia uusia hoitajia. Alalla on työvoimapula, joka pitää myös ratkaista”, totesi Kiuru.
Sastamalan sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki kantoi huolta palvelusetelijärjestelmästä. Hän sanoi, että Sastamalassa palveluseteleillä saa lähes kaikkia sosiaali- ja terveyspuolen palveluita.
”Ettehän ole heittämässä palveluseteleitä romukoppaan?”
Tähän ministerin matkassa ollut kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Ilmari Nurminen (sd) antoi vastauksen.
”Nykyisin on olemassa paljon hyviä käytäntöjä. Niitä ei hävitetä.”
Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg toivoi hallitukselta apurahaa tietojärjestelmien yhteensovittamiseen, jota Pirkanmaalla on jo tehty jo pitkään. Ministeri lupasi varovaisesti mahdollisuuden apuun.
”Tuleeko kunnille ohjeistusta tämän uuden sote-mallin valmistelun yhteydessä?” kysyi Malmberg.
”On aina tullut. Ensi syksynä annetaan ohjeita. Teemme uudistusta yhdessä kuntien kanssa”, vastasi Kiuru.
Lapsiystävällinen Suomi
Hallitusohjelmassa luvataan paljon hyvää kaikille. Yksi painopistealue Kiurun mukaan on lapsiystävällinen Suomi.
”Se tarkoittaa sitä, että teemme päätöksiä aina lapset edellä. Lisäksi etsimme keinoja helpottamaan perheiden muodostamista.”
Merja Helander Sastamalan Seudun Kehitysvammaisten Tuesta ilmaisi ministerille huolensa vammaisten tukihenkilöitten ja asuntojen kiivaasta vaihtumisesta.
”Kilpailutus saattaa vaihtaa usein tukihenkilöä. Samoin asunto voi mennä alta. Voiko tälle tehdä mitään?”
Ministerillä ei tähän suoraa vastausta ollut. Hän kuitenkin tiesi tilanteen ja totesi, että kilpailutuksiin on kiinnitettävä enemmän huomiota.
Kehitysvammaisten Tuen puheenjohtaja Irmeli Kulonpäällä oli ministerille evääksi selkeä toive.
”Vammaiset nuoret kokevat syrjäytymistä, kun eivät saa töitä. He voisivat olla avuksi monissa asioissa. Heidän työllistämistään pitää helpottaa. Se pitää kirjata lakiin.”