Parikymmentä nuorta opettajineen asettuu valokuvattavaksi Vammalan lukion portaikossa. He ovat kaikki lähdössä tutustumaan kaupunkiin, jossa asukkaita on likipitäen saman verran kuin Suomessa.
Lukion Pietari-kurssin kohteesta eräs matkailusivusto kertoo seuraavaa: Tsaarinaikaisen loistokkuutensa säilyttänyt metropoli on tunnettu kauniista arkkitehtuurista ja kiinnostavista kulttuurikohteista. Pietari on saarten, kanaalien ja siltojen kaupunki, mikä luo Pietari Suuren vuonna 1703 perustamaan kaupunkiin omintakeisen tunnelman. Pietari on maailman pohjoisin miljoonakaupunki ja koko Venäjän kulttuurielämän keskus.
Ei siis ihme, että kyseisellä kurssilla innokkaita osallistujia riittää. Heistä noin puolet opiskelee Vammalan lukiossa venäjän kieltä laajemminkin.
Hanna Reunanen, Ella Myllymaa, Emma Saarela, Jana Nasimova ja Ville Pusa kiinnostuivat venäjän kielestä useista syistä. Hannalle se on kaunis kieli, jonka pariin yläasteen opettaja kannusti. Ville tietää, että venäjän taitajalle on kysyntää työmarkkinoilla, kielestä ja kulttuuriin tutustumisesta on hyötyä monella alalla.
”Minun täytyy myöntää, että kiinnostuin ensin Pietari-kurssista, koska se on osa Vammalan lukion tarjoamaa kansainvälistymistä ja on kivaa päästä kavereiden kanssa matkalle. Nyt olen innostunut kielestä enemmänkin ja ilmoittauduin muillekin kursseille”, kertoo Ella.
”On mahtavaa, että Tampereelta pääsee junalla Pietariin. Se on meitä lähinnä sijaitseva miljoonakaupunki. Varmasti tulee lähdettyä toistekin, kun kaupunkiin nyt pääsee vähän tutustumaan”, oppilaat innostuvat.
Vaan yksi pieni hidastava tekijä opiskelijoiden Pietarin reissulla on. Nimittäin rahoitus. Matka on omakustanteinen, ja oppilaat yrittävät kerätä euroja yhteiseen budjettiin.
”Valmistamme ja myymme blinejä Vammalan torilla kahtena lauantaina, 7. ja 14. maaliskuuta. Kannattaa tulla herkuttelemaan.”
Tukea opiskelijat ovat saaneet Sastamalan Suomi-Venäjä-seuralta, mutta muutama sponsori elinkeinoelämän taholta ei olisi lainkaan pahitteeksi.
”Sastamalassa on useampia yrityksiä, joilla on vientiä Venäjälle. Ehkä meidän osaamisemme kartuttamisesta on tulevaisuudessa vielä heille hyötyä”, nuoret miettivät.
Opettaja kannustaa uteliaisuuteen
Lehtori Minna Koskinen kertoo, että Pietari-kurssi kartuttaa paitsi oppilaiden kielitaitoa, tutustuttaa heidät Suomen ja Pietarin yhteiseen menneisyyteen ja nykyisyyteen, kauppasuhteisiin ja talouselämään. Oppilaat pitävät toisilleen Pietarissa esitelmiä kohdemaasta ja kaupungista.
Vammalan lukiossa kielten opettajana vuodesta 1996 työskennellyt Koskinen tietää, että kielten opiskelu on työlästä mutta myös palkitsevaa.
”Kieli on tie yhteyksien luomiseen ja toisiin kulttuureihin. Osaamalla hyvin muitakin kieliä kuin englantia voi erottautua työnhaussa.”
Ikaalisissa varttunut Koskinen kiinnostui venäjän kielestä lukion opettajan vetämässä Venäjä-kerhossa. Kyrilliset aakkoset kiehtoivat häntä, oli kuin olisi oppinut jonkin salakielen. Myös naapurimaan kulttuurin rikkaus, kirjallisuus ja musiikki vetosivat.
”Venäläinen luonne on sellainen melankolinen ja romanttinen. He ovat surumielisiä selviytyjiä, jotka vaikeuksista huolimatta katsovat eteenpäin. Suomalaisissa on samoja piirteitä.”
Koskinen toteaa, että Venäjän poliittisessa järjestelmässä on ongelmansa, mutta mediassa korostuvat kielteiset uutiset eivät kerro koko kuvaa naapuristamme.
”Historian painolastista olisi hyvä päästää irti edes verran, että rohkenee vierailla rajan takana. Pietari yllättää länsimaisuudellaan ja avoimuudellaan.”