
Pirkanmaalla havainnoitiin helmikuussa koskikaroja. Tiira-lintutietopalveluun tehtiin kaikkiaan 71 havaintoa.
Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen mukaan kulunut talvi on ollut hyvin poikkeuksellinen paitsi sään myös tehtyjen havaintojen puolesta. Maakunnassa ei ole lämpimistä säistä johtuen ollut juurikaan lunta, ja purot ja joet ovat olleet laajasti auki pakkastalviin verrattuna. Tilanne vaikuttaa myös löydettyjen koskikarojen määriin, sillä lämpimillä keleillä linnut ovat levällään purojen ja jokien varsilla.
Kun vertaa viime helmikuun ja tämän vuoden helmikuun karalukemia, havaitsee huomattavan eron luvuissa. Vuosi takaperin karoja ilmoitettiin arviolta 131 yksilöä. Tämän helmikuun 71 karaa eivät muodostaneet suuria kerääntymiä. Suurin kerääntymä oli Mänttä-Vilppulan Vilppulankoskelta 4 karan voimin. Eniten karoja ilmoitettiin Virroilta, missä lintuja havainnoitiin 14.
Tampereelta, Nokialta, Ikaalisista, Parkanosta ja Ylöjärveltä puolestaan ilmoitettiin 6 karaa kustakin. Sastamalasta havaintoja saatiin neljä. Monesta perinteisestä karakunnasta ei saatu yhtään karailmoitusta.
“Jos talvet jatkuvat näin lämpiminä tai muuttuvat entistä lämpimimmiksi, pirkanmaalaisten talvehtivien karojen tulevaisuus ei näytä hyvältä jo pelkästään vesistöjen samentumisen vuoksi. Karat jäävät myös entistä enemmän talvehtimaan pohjoisemmaksi kuin aiemmin, koska vesistöt pysyvät pohjoisempanakin sulina”, yhdistyksen tiedotteessa todetaan.
Koskikaran Suomessa talvehtivan kannan suuruus on laskenut 80-90-luvuilta noin 20-35 prosenttia. Laji on uhanalaisuusluokituksessa vaarantunut.