
Sisustussuunnittelijan käyttö kodin pienten ja suurien muutosten tukena on entistä tavallisempaa. Aiemmin luksukseksi mielletty palvelu on arkipäiväistynyt samalla kun ihmisten elämä on muuttunut kiireisemmäksi.
”Ammattilaisen apu helpottaa usein hektistä urakkaa. Sisustussuunnittelijan käsiin voi luovuttaa myös koko projektinhallinnan, jos ei itse halua kilpailuttaa esimerkiksi sopimuksia tai palveluita”, huomauttaa Janette Lintunen.
Sastamalalainen Lintunen on tuore sisustusartesaani. Intohimoiseksi sisustajaksi itseään kuvaileva nelikymppinen perheenäiti jättäytyi vuonna 2018 opintovapaalle ja aloitti sisustusalan opinnot Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.
”Uusi ammatti on haave ainakin 10 vuoden ajalta. Jo vuonna 2014, kun olin kuopuksesta hoitovapaalla, suoritin Kankaanpään opistossa sisustusalan ammattitutkinnon.”
Artesaaniopintojen aikana tunne oman alan löytymisestä vahvistui entisestään.
”Tajusin, että todella rakastan tätä työtä.”
Viime viikot Lintusen elämässä ovat viimeistelleet suuren elämänmuutoksen. Nainen valmistui sisustusartesaaniksi edellisviikon torstaina. Sitä seuranneena sunnuntaina hän teki viimeisen työvuoronsa vanhassa työpaikassaan ja maanantaina 2. maaliskuuta näki virallisesti päivänvalon hänen yrityksensä Sisustus Lintunen.

Janette Lintunen kertoo sisustaneensa aina. Jo pienenä, kun Lintunen meni leikkimään ystävänsä luokse, järjesti hän siinä sivussa tämän huoneen.
”Kaverin äiti totesikin aina, että ’ai, Janette tuli taas siivoamaan’”, nainen nauraa.
Myöhemmin Lintusen sisustussilmästä ovat saaneet nauttia niin perheenjäsenet, sukulaiset kuin ystävätkin. Ystävien kautta hän sai pari vuotta sitten projektikseen muovata Hopun palvelukeskuksen aulasta talon yhteinen, viihtyisä olohuone.
”Tilassa uusittiin huonekaluja, verhoja, tekstiilejä ja somistusta. Lisäksi seinille ripustettiin Moilasen Hannun valokuvatauluja”, Lintunen kertoo.
Artesaanityön hän puolestaan toteutti opiskelukaverinsa kanssa Vammalan lukiolle. Työssä lukion aulasta suunniteltiin viihtyisämpi oleskelualue.
Lintunen kiittelee vuolaasti Kätsäkoulusta saamaansa oppia.
”Olen päässyt toteuttamaan monipuolisesti erilaisia projekteja, sillä vaikka osa opinnoista onkin teoriaa, tulee suurin oppi käytännön tekemisen kautta. Opettajat ovat todella ammattitaitoisia, ja he antoivat osaamisensa sataprosenttisesti meidän opiskelijoiden käyttöön. Iso kiitos kuuluu lisäksi Saara Eskolle, jonka Insieme-yrityksessä olin työssäoppimassa.”
Kotien pitää olla asujiensa näköisiä
Yksi tyyli on pääraaka-aine, toinen mauste. Tämä on yksi opeista, jotka Lintunen opintojensa aikana sai. Sisustussuunnittelijan omassa tyylissä kulkevat käsi kädessä uusi ja vanha, ja hän yhdistelee mielellään moderneja elementtejä oikeasti vanhoihin esineisiin.
”Se, että minulla on kotona tietty tyyli ei kuitenkaan tarkoita sitä, että haluaisin tehdä kaikista kodeista samanlaisia”, Lintunen korostaa.
Kotien pitää olla asujiensa näköisiä, ja kolmen pojan äiti on joutunut tekemään myönnytyksiä myös perheen omakotitalossa. Jälkikasvu on halunnut sisustaa huoneensa oman makunsa mukaisesti, eikä siihen ole äidillä ollut sanomista.
”Joskus on pitänyt vähän nieleskellä, kun toiveena on ollut Ilveksen-vihreää tai värikkäitä led-valoja.”
Janette Lintunen uskoo vahvuutensa sisustussuunnittelijana kumpuavan aitoudesta. Hän haluaa kuunnella asiakasta ja toteuttaa tämän toiveet.
”Sisustussuunnittelijan palkkaaminen ei tarkoita, että ammattilainen toteuttaisi kaikki kohteensa samalla viimeisimpien trendien mukaisella sabluunalla, vaan aina asiakkaan halujen mukaan. Kodin pitää olla paikka, jossa asukas viihtyy. Palkitsevinta työssä onkin nähdä lopulta asiakkaan tyytyväiset kasvot.”