
WasaGroup Oy on varannut kaksi tonttia niin sanotulta Hyrkin alueelta Sastamalan Vammalasta. Alue sijaitsee Roismalan risteyksen tuntumassa aivan valtatien 12 vierustalla. Tonttien yhteispinta-ala on 4,8 hehtaaria ja vuosi sitten tehty varaus on tällä erää voimassa tämän vuoden loppuun saakka.
Vaasalainen kiinteistökehittäjä- ja toteuttaja suunnittelee alueelle liikekeskusta, jonka pinta-ala kaikkineen on 6 800 neliömetriä. Myyntipäällikkö Anna-Lena Backin mukaan hanke etenee, mutta koronavirus on hieman hidasteena.
”Yritykset ovat juuri tällä hetkellä varovaisia tekemään päätöksiä. Silti on mahdollista, että rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna.”
Liikekeskukseen on ollut kiinnostusta jonkin verran. Pirkanmaan Osuuskaupan Vammalan Prismahankkeeseen Back ei ota kantaa.
”Olemme tietenkin säännöllisesti yhteydessä suuriin valtakunnallisiin toimijoihin. Muuta en voi sanoa. Mutta joidenkin mahdollisten vuokralaisten kanssa on tehty hankesopimuksia, mutta varsinaisia vuokrasopimuksia ei vielä ole tehty”, kertoo Anna-Lena Back.
Liikekeskus Sastamalaan on kaavailtu muun muassa päivittäistavarakauppaa ja erikoisliikkeitä. Kaava mahdollistaa myös huoltoaseman rakentamisen.
Toivottavasti alueelle tulisi kaupungin ensimmäinen kaasuautojen tankkauspiste.
Ja vois se etanolin tankkauspiste tulla myös tänne!
Saksassa on suunnittelussa nykyisen maakaasuverkoston muuttaminen osin vetykaasulle. Vety tuotettaisiin saasteettomalla sähköllä elektrolyysilaitoksissa. Tämäkin on tapa sähköistää ajoneuvoiliikennettä, sähkö vain varastoitaisiin kaasumuodossa. Sastamala ei ole maakaasun runkoverkoston varrella, joten kaasu pitää toimittaa sinne säiliökuljetuksena. Tämä vaatii enemmän rakentamista, tarvitaan säiliöitä, turvalliset järjestelmät kaasutoimitusten vastaanottoon ym. ylimääräistä tekniikkaa, joka syö kaasun kilpailukykyä, Fossiilinen maakaasu ei ole helposti korvattavissa maan laajuisesti uusiutuvalla vedyllä, jos nojaudutaan olemassa olevaan verkostoon. Syytä maakaasusta luopumiseen kyllä olisi jo pelkästään huoltovarmuuden vuoksi. Järkevintä olisi turvautua liikenteessä kotimaassa tuotettuun energiaan eli sähköön, etanoliin ja muusta kuin palmuöljystä valmistettuun biodieseliin.
Mutta onhan Sastamalassa jo ennestään elektrolyysilaitos: Finnish Chemicals Keikyässä, vai Kemirako se nykyään on. Siellä taitaa jo nyt syntyä vetyä prosessin sivutuotteena. Entä jos siellä innostuttaisiin ottamaan vety päätuotteeksi? Ei tarvittaisi kovin pitkää putkea Huittisiin ja Vammalaan, jotta saataisiin vetyasemat aikaiseksi.
Kaupungin keskusta on jo kuollut. Eilisellä läpiajolla bongasin 12 tyhjää liikehuoneistoa.päälle 6kpl kirppareita. Mikähän on kaavoittajien ja kaupungin suunnitelma ? On turha piirrellä uusia toreja kun kaupat ovat muualla.